Vinnaren Årets Kock 2004

Markus Aujalay

“Stekt kycklingbröst och örtfärserad vinge i buljong med karljohanssvamp, kronärtskocka och citron.”

Vinnarrätt

Om Markus

Markus Aujalay är född 1971 och är uppvuxen i Uppsala. Markus driver Restaurang Tegelbacken och Winterviken i Stockholm. Han har även erfarenhet från restauranger som Operakällaren, Leijontornet, Fjällpuben i Åre och Fredsgatan 12. Utöver vinsten i Årets Kock 2004 har Markus vunnit Årets Gröna Kock 2000, Årets Viltkock 2000 samt att han tog en femteplats i Bocuse d’Or 2007. 

Enkelhet framför allt

Markus Aujalay är en av Sveriges mest välkända kockar som skrivit flera böcker och medverkat i olika Tv-produktioner. Markus strävar efter att laga så enkel mat som möjligt och inspireras av alla seriösa människor i branschen. Han arbetar ständigt för att utveckla sina recept och det gör han genom att resa, äta mycket, googla, läsa kokböcker och provlaga.

Finalen

Finalen ägde rum den 5 februari 2004 på Trädgår´n i Göteborg.

Vinnare

Årets Kock 2004 blev Markus Aujalay, verksam på Fredsgatan 12, Stockholm. Markus tog hem segern med varmrätten:

Modern varmrätt

  • Stekt kycklingbröst och örtfärserad vinge i buljong med karljohanssvamp, kronärtskocka och citron

Nordiska cocktail:

  • Lättrökt röding med äpple pepparrot och forellrom på fänkålskrisp
  • Renkalvtartar med senap, kapris och vakteläggula
  • Kvibille Gräddädel med kryddkokt päron och rostade hasselnötter
  • Hummer med blomkålskräm, hummergelé och gurka
  • Karljohansvampstartelette med portvinskokt rödlök

Tävlingsregler

Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en modern svensk rätt baserad på kyckling i valfri form med minst en mejeriprodukt och fritt antal tillbehör. Receptet och motiveringen av sitt val av recept skulle skrivas på ett neutralt A4 papper med bifogat färgfotografi. Semifinaler hölls på fyra platser i landet, inför både publik och press. Då skulle semifinalisterna, under en timme tillaga sitt tävlingsbidrag för 10 personer. Fyra finalister valdes ut som under finalen lagade en modern svensk restaurangrätt baserad på kyckling med minst en mejeriprodukt, samt fritt skapade en nordisk cocktail, i form av modern nordisk plockmat. Cocktailen skulle vara en buffé som bestod av fem delar som skulle bygga på; fisk, grönsaker, kött/fågel, skaldjur, ost (gärna svensk) och skulle kunna ätas med fingrarna i en tugga.De hade fem timmar på sig, tre timmar till varmrätten och två till sin nordiska cocktail. Rätterna bedömdes av tre jurygrupper, en metodjury samt en jury för varmrätten och en för plockmaten.

Namn

Anders Wilhelmsson

Restaurang

Teatercaféet

Ort

Umeå

Finalrätter

Varmrätt:  Honungsstekta kycklingbröst, rulle på lår och sidfläsk, syrlig schalottenlök, terrin på blod och smörkokt potatis, karamelliserade äpplen samt äppelsky.

Nordisk cocktail: Sotad lax med gräddfilsgelé och dillkex, Friterad kompott på mandelpotatis, linser och svart trumpetsvamp samt tranbärschutney, Rökt ren i rotselleripuré, picklade äpplen på potatischips, Vodkamarinerad kräfta på tunnbröd, kräftsmör samt fänkålsyoghurt

Namn

Markus Aujalay

Restaurang

Restaurang Fredsgatan 12

Ort

Stockholm

Finalrätter

Varmrätt: Stekt kycklingbröst och örtfärserad vinge i buljong med karljohanssvamp, kronärtskocka och citron.

Nordisk cocktail: Lättrökt röding med äpple pepparrot och forellrom på fänkålskrisp, renkalvtartar med senap, kapris och vakteläggula, Kvibille Gräddädel med kryddkokt päron och rostade hasselnötter, Hummer med blomkålskräm, hummergelé och gurka samt Karljohansvampstartelette med portvinskokt rödlök

Namn

Peter Johansson

Restaurang

Restaurang Lux Stockholm

Ort

Stockholm

Finalrätter

Varmrätt: Apelsinbakad kyckling med pumpapuré, ingefärskokta linser, smörkokt lök, karljohan, bacon, timjan, och syltad morot.

Nordisk cocktail: Strömming med böckling och citron- och dillcrème, Kronärtskocka, kapris och syltad tomat. Kycklingleverpastej med apelsin och bacon, Hummer med brynt smörhollandaise och mördegskex. Getost från Gullspira gård med gul russinmarmelad och kryddflarn

Namn

Karin Andersson

Restaurang

Restaurang Trädgår´n

Ort

Göteborg

Finalrätter

Varmrätt: Majskycklingbröst med kalvbräss och lårbitar i mörk glaze samt pepparstekt karljohanssvamp, tomatchutney med rostad jordärtskocka och krispig schalottenlök. Serveras med mandelpotatis och selleripuré samt smörad citronbuljong.

Nordisk cocktail: Torsk”cake” med dill- och sparrisskum, Jordärtskocksmousse med potatisflakes och brynta kantareller, Oxbringa med tomat- och timjangelé, Hummersandwich med mandelpotatis och gräslök, Cheddar med lime och olivolja på rågknäckebröd,

Galamiddag

Galamiddag och prisutdelning hölls på Trädgår´n.