“Jag tycker om det som händer i branschen just nu med fler kvinnor i köken, bättre attityd som helhet och så otroligt mycket mer intressant mat i och med ett grönare och hållbart tänkt. Jag älskar den utvecklingen och att få vara en del av den.”
Om Christian
Christian Hellberg är född den 12 oktober 1972 och är uppvuxen i Fjällbacka. Christian har drivit Griffin’s Steakhouse i egen regi för Stureplansgruppen och julbord på Gamla Riksarkivet under många år tillsammans med Niklas Ekstedt. Han har erfarenhet från hotell i Frankrike via stjärnrestauranger till restauranger med laid back-atmosfär – alltid med höga ambitioner på maten. Utöver Årets Kock har han också varit finalist i Guldfisken.
Alltid med höga ambitioner
Christian drivs av att bli bättre på allt och menar att han har ett otroligt rikt liv genom matlagningen. Han gillar enkel, fräsch mat och jobbar alltid med klassiska smaker i grunden som han sedan twistar till. Christian blir inspirerad av kollegor och resor men framförallt leverantörer.
Finalen
Finalen ägde rum den 30 januari 2001 i Hotell 11 / Eriksbergshallen i Göteborg.
Vinnare
Årets Kock 2001 blev Christian Hellberg. Christian tog hem segern med rätterna:
Modern varmrätt
- Halstrad rimmad torsk med tomat- och timjanmojjo, ragu på sparris och jordärtskocka och mandelpotatis- och blomkålspuré
Street food-rätt
- Honungs- och svartpepparstekt karré av unggris, rotfrukter med persilja, ingefära och äpple
Tävlingsregler
Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. De tävlande skulle skicka in ett valfritt recept på en husmanskost av festlig karaktär, rätten skulle baseras på rimmad, alternativt färsk, oxbringa tillsammans med minst en valfri mejeriprodukt och fritt antal garnityr. Receptet och motiveringen av sitt val av recept skulle skrivas på ett neutralt A4 papper med bifogat färgfotografi. Nytt för tävlingen var att semifinaler hölls på fyra platser i landet, inför både publik och press. Då skulle man, på tid, tillaga sitt tävlingsbidrag för 10 personer. Under finalen skulle två rätter tillagas, en baserad på torsk och en street food-rätt.
Namn
Christian Hellberg
Restaurang
Restaurang Trädgår´n
Ort
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt: Halstrad rimmad torsk med tomat- och timjanmojjo, ragu på sparris och jordärtskocka och mandelpotatis- och blomkålspuré samt en liten krasselsallad.
Streetfood: Citron- och körvelsoppa som serveras med kycklingrulle smaksatt med ingefära samt en grönsaks- och färskostfylld krutong.
Namn
Paul Svenssonn
Restaurang
Restaurang Bon Lloc
Ort
Stockholm
Finalrätter
Varmrätt:
Citronrimmad stekt torsk med mörkokt kål, ansjovispotatis, späda grönsaker och en syrad kalvsky med brynt smör.
Streetfood:
Oxminestrone med parmesanbröd och kesella.
Namn
Marco Baudone
Restaurang
Operakällaren
Ort
Stockholm
Finalrätter
Varmrätt:
Kryddpepparstekt torsk med grönsaksragu, oxmärg och kokta potatisrullar serveras med en jordärtskocks- och rostad vitlökssås samt en vinreduktion och rökta torskkinder.
Streetfood:
Sellerisoppa med risopasta och sockerärtor serveras med sallad på rödlök, gurka och kålrabbi samt fisk- och skaldjursfrityr.
Namn
Anna-Karin Kindmark
Restaurang
Färna Herrgård
Ort
Skinnskatteberg
Finalrätter
Varmrätt:
Rimmad ångpocherad torskrygg med pytt på kålrot, salladslök och blåmusslor, dillsmörsås och mandelpotatissufflé.
Streetfood:
Champinjon- och kronärtskocksoppa med ost- och grönsaksfylld tomatmuffin, kesella- och linsdip.
Namn
Björn Tagesson
Restaurang
Restaurang Trädgår´n
Ort
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt:
Halstrad lättrimmad torskrygg penslad med sötsur dillglace, körvelglaserade svartrötter, kräftsallad med örter och schalottenlök samt potatis- och palsternackscrème.
Streetfood:
Sötpotatissoppa med grönsaksceviche, chorizo samt BBQ-kyckling och lime- och gurkdip.
Namn
Andreas Jerrhag
Restaurang
Frilans
Ort
Nacka
Finalrätter
Varmrätt:
Ångad torsk med rostade grönsaker och rökt sidfläsk, potatiskräm och ansjovissmörskum.
Streetfood:
Blomkålssoppa med kalkonfrikadeller, herrgårdsgrönsaker och rågbröd med färskost smaksatt med citron, vitlök, äpple och gräslök.
Namn
Henrik Regnér
Restaurang
Atmosfär
Ort
Malmö
Finalrätter
Varmrätt:
Halstrad västerhavstorsk med smörstekt hummer, buljongkokta grönsaker i tomat- och oliv vierge, serveras med vita bönor, rostade oliver och hummerskum.
Streetfood:
Minestrone med pesto, hembakat chili- och parmesanbröd.
Namn
Mario Reisenhofer
Restaurang
Högbo Brukshotell
Ort
Sandviken
Finalrätter
Varmrätt:
Anis- och citrusrimmad torsk på spetskål med fänkålsfylld potatis, buljongkokta knippmorötter och tomat- och fänkålsås.
Streetfood:
Kålrabbi- och svartrotsoppa med rökt renbog, bulgur- och kesellafylld polenta på hembakat rosmarinknäcke.
Galamiddag
Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen.