Vinnaren Årets Kock 1995

Stefan Karlsson

“Jag drivs av glada människor som gillar min mat.”

Om Stefan

Stefan Karlsson är född den 20 maj 1970 och är uppväxt i Gemla i Småland. Han är verksam i Göteborg och driver sedan 2010 Götaplatsgruppen med restaurangerna SK Mat & Människor som fick en stjärna i Guide Michelin samma år den öppnades, Toso, Mr. P, Bar Himmel och at Park. Stefan har även erfarenhet av 28+ samt egna restaurangen Fond, även den med en Michelinstjärna, som han valde att lägga ner när han startade SK Mat & Människor. Stefan har också tävlat med Kocklandslaget.

Råvaran i sitt rätta element

För Stefan Karlsson är det svenska råvaror i säsong som gäller, okomplicerad mat som han säger själv. Råvaran i sitt rätta element ger Stefan inspiration i köket: svampen i skogen, laxen i älven, lammet på ängen. Och det finns igen genvägar för att utveckla bra recept, det handlar hela tiden om att äta, laga, testa och utveckla.

Finalen

Finalen ägde rum den 1 februari, 1995 på S:t Görans Gymnasium i Stockholm.

Vinnare

Årets Kock 1995 blev Stefan Karlsson, kock på Restaurang 28+ i Göteborg. Stefan tog hem segern med:

Vinnarrätt

  • Fjällripa fylld med trumpetsvamp och prästost, liten omelette med sallad på päron, kycklinglever och sidfläsk, honungsglaserade kålrabbi och rotsaker och smålök, potatis-, timjan- och rotselleribakelser, tranbärssås.

Tävlingsregler

Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. De tävlande skulle sända in ett valfritt recept på en förrätt och en huvudrätt (kall eller varm) av festlig karaktär för fyra personer. Valda semifinalister besöktes av juryberedningen som smakade på var tävlandes bidrag. Samtliga sju finalister fick en identisk råvarukorg som var hemlig in i den sista minuten innan tävlingsstart. På 3.5 timmar skulle finalisterna komponera en rätt med tillbehör för 10 personer. Upphovsmannen bakom varje enskild finalrätt var anonym inför juryn som sedan skulle välja den segrande rätten. Rätten skulle presenteras på både tallrik och fat och finalisten skulle lämna en skriftlig beskrivning av rätten och dess innehåll till juryn. Recepten gavs i efterhand.

Namn

Niclas Ryhnell

Restaurang

Restaurang Naturhistoriska Riksmuséet

Ort

Stockholm

Finalrätter

Huvudrätt:
Stekt fjällripa med tranbärsgräddsås, timjanstekta queneller av lever och lår pch sauté på schalottenlök, lådrabbi, päron och rimmat sidfläsk.

Namn

Anders Nordqvist

Restaurang

Franska Matsalen, Grand Hôtel

Ort

Stockholm

Finalrätter

Huvudrätt:
Stekt ripbröst med en liten wallenbergare på ripa och kyckling lever, bakad paprikabrunoise, litet ägg av potatispuré med fläskflarn och sås på svart trumpetsvamp.

Namn

Magnus Ek

Restaurang

Oaxen Skärgårdskrog

Ort

Hölö

Finalrätter

Huvudrätt:
Salamis på ripa med kycklinglever, timjan och snepas kryddad endiv, ugnsbakad potatis med rimmat fläsk och trumpetsvamp garnerat med syltade tranbär.

Namn

Olle Sundström

Restaurang

Petri Pumpa

Ort

Lund

Finalrätter

Huvudrätt:
Timjanstekt bröst av ripa med sylta på lår, trumpetsvamp och rimmat fläsk, timjanglacerad kålrabbi och kycklinglevermonterad sås.

Namn

Benny Nilsson

Restaurang

Petri Pumpa

Ort

Lund

Finalrätter

Huvudrätt:
Timjanbakat bröst av fjällripa serverat med confit på lår, vinägerpäron och rimmat fläsk samt syltade tranbär i en mild honungssky och med kompott på potatis och svart trumpetsvamp smaksatt med persilja.

Namn

Stefan Karlsson

Restaurang

Restaurang 28+

Ort

Göteborg

Finalrätter

Huvudrätt:
Fjällripa fylld med trumpetsvamp och prästost, liten omelette med sallad på päron, kycklinglever och sidfläsk, honungsglaserade kålrabbi och rotsaker och smålök, potatis-, timjan- och rotselleribakelser, tranbärssås.

Namn

Håkan Thörnström

Restaurang

Hötel Rubinen

Ort

Göteborg

Finalrätter

Huvudrätt:
Persiljeugnstekt ripbröst på benet, kokt potatissandwich och grönsaks- och prästostägg, serveras med ragu på päron, tranbär, kycklinglever, fläsk och friterad schalottenlök. Ripskysås.

Galamiddag

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.