Vinnaren Årets Kock 1993

Anders Dahlbom Wettergren

“Brässerat, lenrimmat ankbröst och ragu på låren, serveras med potatistorn med friterade chips, små piroger med aubergine, lökgateau och syrad lime- och dragonsås.”

Vinnarrätt

Om Anders

Anders Dahlbom Wettergren är född den 20 maj 1965 och är uppväxt i Halmstad. Han har tidigare drivit restaurangerna Bröderna Dahlbom i Fiskekörka, Bröderna Dahlbom,  Trädgår’n, Tabla och Tempu Sushi i Göteborg samt Restaurang Dahlbom på Torget i Åre tillsammans med sin bror Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, samt i egen regi Castanha i Cumbuco, Brasilien.

Han har också erfarenhet ifrån Johanna, Belle Avenue och La Scala i Göteborg, Grand Tenan i Marstrand samt Fjäderholmarnas krog i Stockholm. Utöver Årets Kock 1993 har Anders tävlat med Kocklandslaget 1992-1996. Under flera år ansvarade han också för Nobelmiddagen samt att han var programledare för den direktsända finalen av Årets Kock 2011 tillsammans med Kristin Kaspersen.

Väljer råvaror efter säsong

Rak, enkel, sofistikerad, så beskriver Anders sin matfilosofi. När han utvecklar sina recept så börjar han med att skissa, väljer råvaror efter säsong och lokalitet och ser vilka kombinationer som passar bäst. Den person som inspirerar Anders mest är hans bror, Jonas Dahlbom, som också har vunnit Årets Kock.

Finalen

Finalen ägde rum den 3 februari, 1993 på på Restaurangskolan i Stockholm.

Vinnare

Årets Kock 1993 blev Anders Dahlbom, kock på Aveny Hotel. Anders fick juryn på fall med rätten:

Vinnarrätt

  • Brässerat, lenrimmat ankbröst och ragu på låren, serveras med potatistorn med friterade chips, små piroger med aubergine, lökgateau och syrad lime- och dragonsås

Råvarukorgen

  • Anka – 2 st a 2,5-2,8 kg med lever Majrovor, Gröna linser, Äggplanta, Lime, Grönkål, Mango, Färsk dragon, 1 liter kalvbuljong, Mejeri- och bassortiment

Juryn

Tore Wretman, juryns ordförande, Gastronomiska Akademien
Märit Huldt (Hiram), Gastronomiska Akademien
Werner Vögeli, Operakällaren
Kurt Weid, Svenska Kökschefers Förening
Nils-Emil Ahlin, Restaurang Nils-Emil, Stockholm
Gert Klötzke, Rådhuskällaren, Falun
Leif Mannerström, SAS Park Avenyn Hotel, Göteborg
Erik Lallerstedt, Restaurang Eriks, Stockholm
Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland
Fredrik Eriksson, Fjäderholmarnas Krog, Stockholm
Christer Lingström, Edsbacka Krog, Sollentuna
Puck Jansson, ”Matmaffian
”
Inger Nyberg, Jordbrukets Provkök
Bo Forsling, Mjölkfrämjandet

Tävlingsregler

Alla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. De tävlande skulle sända in ett valfritt recept på en förrätt och en huvudrätt (kall eller varm) av festlig karaktär. 15 semifinalister besöktes av juryns beredning som smakade på de tävlandes bidrag. 8 personer gick till final och under finalen fick samtliga finalister fick en identisk råvarukorg som var hemlig in i den sista minuten innan tävlingsstart. Det gällde att på givet tema skapa en huvudrätt av festlig karaktär som sedan skulle presenteras på både tallrik och fat. Finalisterna lämnade en skriftlig beskrivning av rätten och dess innehåll till juryn men recepten skrevs i efterhand. Upphovsmannen förblev anonym tills en segrande rätt hade valts ut.

Namn

Håkan Thörnström

Restaurang

Panorama Hotel

Ort

Göteborg

Finalrätter

Stekt ankbröst med fyllt buljongkokt lår, serveras med rotpuré i potatisskål, glacerade grönsaker i örttunnbröd och persiljesås.

Namn

Niclas Ryhnell

Restaurang

Restaurang Naturhistoriska Riksmuséet

Ort

Stockholm

Finalrätter

Brässerat ankbröst från Skebergagård med tårta av aubergine, grönkål och potatis och dragonstekta queneller av lever och lår, serveras med linsfumet och brynta rötter.

Namn

Ola Andersson

Restaurang

Särö Värdshus

Ort

Särö

Finalrätter

Örtstekt ankbröst serberas med ragu på låren, levern och majrovor, potatistarte och linssås.

Namn

Thomas Norman

Restaurang

Villa Victor Rydberg

Ort

Göteborg

Finalrätter

Honungsglacerat ankbröst med confit på lår, lever och gröna linser på lättrimmad, ristad aubergine och ljummen potatis- och majrovesallad och sås på citron och dragon.

Namn

Anders Dahlbom

Restaurang

Park Aveny Hotel

Ort

Göteborg

Finalrätter

Brässerat lenrimmat ankbröst och ragu på låren, serveras med potatistorn med friterade chips, små piroger med aubergine, lökgateau och syrad lime- och dragonsås.

Namn

Jonas Dahlbom

Restaurang

Park Aveny Hotel

Ort

Göteborg

Finalrätter

Rotselleribakat ankbröst med gratäng på cider, lår och lever i rödlöksring, grönkålsfyllt potatisflarn och majrova glacerad med honung och balsamincovinäger, serveras med dragoncréme.

Namn

Hannu Rusa

Restaurang

Södertuna Slott

Ort

Gnesta

Finalrätter

Stekt cider- och limemarinerat ankbröst på dragonkryddad ankfärs, grönsakspaté på linser, grönkål, aubergine och timjan och gratäng på potatis och majrovor, serveras med en ankleversås spetsad med cider.

Namn

Anders Munther

Restaurang

Restaurang Coq Blanc

Ort

Stockholm

Finalrätter

Ugnstekt anka med lins- och aubergineconfit, potatistorn och selleri- och majrovsbakelser, serveras med nejlikesås.

Galamiddag

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.
Konferencier var Ulf Elving och Jan-Boris Möller.

Meny:
Crème Ninon
Rödvinsbrässerad laxsida med murklor
Järpsufflé, viltsås med lingon, vintergrönsaker
Ambrosiaost med kesellalantbröd
Kokta päron med kolasås och mockaglass

Dryck:
Niersteiner Riesling 1990 Trocken
Château des Laurets 1986 – Montagne-Saint-Emilion
Kopke Bridge Port
Bordsvatten – Carl von Linné