Vinnaren Årets Kock 1991

Rikard Nilsson

“Timjan- och persiljebakad renkalvfilé med millefeuille på potatis och selleri och kronärtskocksbotten fylld med sauterad Karl Johan och äppeltärningar, serverad med palsternackssmörsås smaksatt med äpple.”

Vinnarrätt

Om Rikard

Rikard Nilsson är född den 25 april 1965 och är uppväxt i Ängelholm. Han är rådgivare och inspiratör genom sitt företag Gastric Foodconsulting & Event. Han har drivit Kattegat Gastronomi och Logi i Torekov tillsammans med sin bror Robert Nilsson, Årets Kock 1998, samt har erfarenhet från restauranger som Johanna, Fiskaregatan, Sofiero Slott. Rikard har också tävlat med Kocklandslaget.

Intelligent twist

Maten som Rikard lagar är enkel med intelligent, samtida twist. Han använder alltid naturliga råvaror från norra Europa i första hand och hans matfilosofi är att utnyttja råvarans egenskaper fullt ut. Den amerikanske kocken Thomas Keller, Napa Valley, är en stor inspiration för Rikard.

Finalen

Finalen ägde rum den 5 februari, 1991 på på Jordbrukets Provkök i Stockholm.

Vinnare

Årets Kock 1991 blev Rikard Nilsson, kock på Restaurang Fiskaregatan i Lund. Tävlingsrätten som fick Rikard till final var ”Grillad lenrimmad piggvar med kronärtskocksmörsås samt rotfruktstrave”. Rikard tog hem segern i finalen med rätten:

Vinnarrätt

  • Timjan- och persiljebakad renkalvfilé med millefeuille på potatis och selleri och kronärtskocksbotten fylld med sauterad Karl Johan och äppeltärningar, serverad med palsternackssmörsås smaksatt med äpple.

Juryn

Tore Wretman, ordförande Gastronomiska Akademien
Lea Linster, hedersmedlem Luxemburg
Werner Vögeli, Operakällaren, Stockholm
Kurt Weid, Sveriges Kökschefers Förening
Nils-Emil Ahlin, Restaurang Nils-Emil, Stockholm
Gert Klötzke, Rådhuskällaren, Falun
Leif Mannerström, SAS Panorama Hotel, Göteborg
Karin Fransson, Hotell Borgholm, Öland
Cajsa Stenmark, ”Matmaffian”
Inger Nyberg, Jordbrukets Provkök, Stockholm
Yvonne Scharmer, Mejerierna
Jan Eidolf, Mejerierna
Erik Lallerstedt, Restaurang Eriks, Stockholm

Tävlingsregler

lla yrkesvana kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. Tävlingsuppgift 1: De tävlande skulle sända in valfria recept på en middagsrätt med festlig karaktär. En juryberedning valde 5 personer till finalen. Tävlingsuppgift 2: Samtliga finalister fick en identisk råvarukorg som var hemlig in i den sista minuten innan tävlingsstart. På 3,5 timme skulle finalisterna komponera en rätt varav en valdes ut som den segrande rätten av juryn. Upphovsmannen bakom varje enskild finalrätt var anonym inför juryn med Tore Wretman i spetsen. Rätten skulle presenteras på både tallrik och fat och finalisten skulle lämna en skriftlig beskrivning av rätten och dess innehåll till juryn i efterhand.

Namn

Ola Andersson

Restaurang

Franska Matsalen, Grand Hôtel

Ort

Stockholm

Finalrätter

Grönsakspanerad renkalvskotlett med kastanjesås och timjanstekt renkarré i sherryvinägersås.

Namn

Martin Werner

Restaurang

Restaurant Michel

Ort

Stockholm

Finalrätter

Helstekt renkalvsadel med kronärtskocksbottnar fyllda med rödlökdsmarmelad och lingon, selleripotatis, palsternackaspuré och spenat- och päronpuré, serveras med en karamelliserad portvinssås.

Namn

Melker Andersson

Restaurang

L´Escargot

Ort

Stockholm

Finalrätter

Potatisbakad renkalvsadel med schalottenvinägersås och rotfruktsfylld kronärtskocksbotten i mangold.

Namn

Rikard Nilsson

Restaurang

Restaurang Fiskaregatan

Ort

Lund

Finalrätter

Timjan- och persiljebakad renkalvfilé med millefeuille på potatis och selleri och kronärtskocksbotten fylld med sauterad Karl Johan och äppeltärningar serverad med palsternacksmörsås smaksatt med äpple.

Namn

Anders Munther

Restaurang

Restaurang Arken

Ort

Gävle

Finalrätter

Helstekt renkalvsfilé på en rotfruktsmosaik inom en Kesellagratinerad potatiskrans med en persiljesås.

Galamiddag

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.