“Det finns inget roligare än att laga mat och försöka utöka sin kunskap och hålla sig uppdaterad om branschens utveckling. Som professor i Gastronomi och hedersdoktor efter Tore Wretman och Verner Vögli gäller det att hålla sig à jour. Är man dessutom ansvarig för alla Worldchefs internationella regler för matlagningstävlingar och domarutbildningar måste veta vad man talar om.”
Om Gert
Gert Klötzke är född 6 december 1944 och är uppvuxen i Tyskland och Sverige. Gert har under en lång karriär bland annat verkat som adjungerad professor i gastronomi vid Restauranghögskolan vid Umeå universitet, varit VD för Högbo Brukshotell och arbetande styrelseledamot för Gripsholms Värdshus. Under många år var han coach för Kocklandslaget som under hans ledning vann bl.a. Salon Culinaire i Schweiz 1999, Culinary Olympics 2000, Culinary World Cup 2002 och Culinary Olympics 2004. Samma år som Gert vann Årets Kock vann han även Årets Viltkock.
Ett par tusen böcker
Gert Klötzke lagar mycket vilt, älskar asiatiska smaker och klassisk matlagning. På frågan vem han inspireras av blir svaret att han försöker vara sin egen men att han tycker att Sayan Isaksson är en av Sveriges absolut bästa kockar. Han provlagar och experimenterar mycket i köket och Gert har ett omfattande och aktuellt internationellt kokboksbibliotek med ett par tusen böcker från 1700-talet fram till de senaste kokböckerna.
Finalen
Finalen ägde rum den 4 februari, 1987 på Jordbrukets Provkök i Stockholm.
Vinnare
Årets Kock 1986 blev Gert Klötzke från Värdshuset Flottare i Vansbro. Gert fick juryn på fall med rätten:
Vinnarrätt
- Kalvfärsöverbakad kalvfilé i gräslökssås med gul och svart trumpetsvamp
Juryn
Juryn:
HKH Prins Bertil, hedersordförande, GA
Tore Wretman, ordförande, GA
Werner Vögeli, Operakällaren
Märit Huldt (Hiram), GA
Lauri Nilsson, Ulrikedals Värdshus
Åke Söderqvist, SHR,
Håkan Håkansson, ordförande Köksmästareföreningen
Brita Olhagen, ordförande Matmaffian
Helmut Prössel, representant från södra Sverige, Skanörs Gästgiveri
Leif Mannerström, representant från västra Sverige, Park Aveny GBG
Inger Nyberg, Jordbrukets Provkök
Åke Håkansson, Restaurangakademin, KB
Hubert Förster, representant norra Sverige, Hotell Dorotea
Christine Möller, KF:s Provkök
Tävlingsregler
Alla yrkesverksamma kockar från restauranger och personalrestauranger i Sverige fick delta. Alla tävlade i samma klass och juryn valde ut ett antal semifinalister bland de inkomna tävlingsbidragen. Varje deltagare tävlade med valfritt antal recept. Recepten skulle vara utförligt skrivna med exakta måttangivelser för alla ingredienser och vara anpassat för fyra personer. Huvudingredienserna i receptet skulle bygga på svenska råvaror, inspiration från hemortens mattraditioner och sedvänjor värdesattes. Tävlingsbidraget skulle vara en middagsrätt med festlig karaktär, kall eller varm. Ingen maximerad portionskostnad, men smak, kvalitet och prisvärdighet var nyckelord. Det värdesattes om den tävlande skriftligen gav en kort motivering till sitt val av recept.
Namn
Jonas Borssén
Restaurang
SAS Park Avent Hotel
Ort
Göteborg
Finalrätter
Legymfärserad rödtungsfilé med varm potatissallad vinegrättsås.
Namn
Gert Klötzke
Restaurang
Värdshuset Flottaren
Ort
Vansbro
Finalrätter
Kalvfärsöverbakad kalvfilé i gräslökssås med gul och svart trumpetsvamp.
Namn
Anders Wigand
Restaurang
Grand Gourmet
Ort
Halmstad
Finalrätter
Gös i folie.
Namn
Stefan Holmström
Restaurang
Restaurang Stefan Holmström
Ort
Halmstad
Finalrätter
Bräserad paprikafylld kaninfilé med ingefärssås och färska rödbetor.
Namn
Tore Jönsson
Restaurang
Scandic Hotel Luleå
Ort
Luleå
Finalrätter
Norrbottnisk rensauté med potatiskaka.
Namn
Jan-Erik Hallberg
Restaurang
Restaurang Matrosen
Ort
Kil
Finalrätter
Det bästa av Värmlandsgrisen.
Namn
Roland Persson
Restaurang
Restaurang KB
Ort
Stockholm
Finalrätter
Kokt rimmad entrecote med tre sorters bönor och pepparrot.
Namn
Josef Pichler
Restaurang
Glada Laxen i Fältöversten
Ort
Stockholm
Finalrätter
Smällkaramell på regnbågslax och havskräftor.
Namn
Ernst Kirmair
Restaurang
Restaurang Gourmet
Ort
Stockholm
Finalrätter
Tomatfylld mälargäsfilé på purjolöksbädd med murklor i Muscadetvinsås.
Namn
Stig Östman
Restaurang
Restaurang Morellen
Ort
Stockholm
Finalrätter
Färserad lammrygg.
Galamiddag
Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.
Middagen komponerades av Hovtraktörerna Tore Wretman och Werner Vögeli.
Konferencier var Lennart Svahn.
Meny:
Traditionellt brännvinsbord med tilltugg
Ripsoppa (Margareta Almlöw)
Sprängd lammsadel med grönsakstimbal (Mats Ödman, Årets Kock 1983)
Skogshallonsufflé med vispgrädde
Dryck:
Svenskt brännvin
Öl
Madeira Sercial
Valentine Magnum
G H Mumm Cordon Rouge