Vinnaren Årets Kock 1984

Torsten Kjörling

“Kockyrket är inne i en spännande tid med många unga, kreativa kockar som kommit fram genom alla tävlingar. Inte minst genom tävlingen Årets Kock som utvecklats enormt sedan jag själv tävlade. Speciellt roligt är det med alla duktiga kvinnliga kockar som tar för sig på ett positivt sätt.”

Om Torsten

Torsten Kjörling föddes den 27 februari 1954 och är uppvuxen i Halmstad. Han är i dag pensionerad och har erfarenhet från restauranger som Park Avenue, La Scala, Simlångsdalens Gästgivaregård, Restaurang Stefan Holmström och Hotel Tylösand. Torsten har arbetat med ett flertal Nobelmiddagar och var även medlem i Svenska Kocklandslaget under många år.

Rak, enkel och ärlig matlagning

Torsten tycker om mat som är tillagad på ett respektfullt sätt gentemot råvaran och dess egna unika egenskaper. Framförallt gäller det tillagningstiderna av råvarorna. Han tänker mycket på att ta fram råvarans naturliga smak genom att använda kryddor och tillbehör som också bryter och ger kontraster till rättens helhet. Matlagningen skall vara rak, enkel och ärlig samt gärna med en liten twist av någon spännande krydda eller tillagningsmetod. Han föredrar att tillaga fisk, skaldjur och fågel och att hålla recepten korta.

Torsten tycker om mat som är tillagad på ett respektfullt sätt gentemot råvaran och dess egna unika egenskaper. Framförallt gäller det tillagningstiderna av råvarorna. Han tänker mycket på att ta fram råvarans naturliga smak genom att använda kryddor och tillbehör som också bryter och ger kontraster till rättens helhet. Matlagningen skall vara rak, enkel och ärlig samt gärna med en liten twist av någon spännande krydda eller tillagningsmetod. Han föredrar att tillaga fisk, skaldjur och fågel och att hålla recepten korta.

Finalen

Finalen ägde rum den 4 februari, 1985 på Jordbrukets Provkök i Stockholm.

Vinnare

Årets Kock 1984 blev Torsten Petersson (numera Kjörling), köksmästare på restaurang Stefan Holmström i Halmstad. Torsten fick juryn på fall med rätten:

Vinnarrätt

  • Varm örtfärserad laxroullad med tomatbuljong

Juryn

HKH Prins Bertil, hedersordförande
Tore Wretman, ordförande
Märit Huldt (Hiram)
Bengt Petri
Roland Möllefors, Restauranger & Storkök
Åke Söderqvist, SHR
Håkan Håkansson, Sveriges Kökschefers Förening
Astrid Rejnholm Abrahamsson, Allt om Mat
Torsten Blomquist, Expressen
Marianne Sandberg, Svenska Dagbladet
Victor Waldenström, Les amis des saison
Inger Nyberg, Jordbrukets Provkök
Lennart Tiberg, SMR
Börje Welinder, Skånemejerier
Jan-Sture Bjurler, Mejeriernas Storhushåll

Tävlingsregler

Alla verksamma yrkeskockar i Sverige fick deltaga. Alla former av storkök och storhushåll kunde representeras (offentliga, privata, restauranger med bordsservering, självserveringar, skolrestauranger, militärrestauranger osv). Varje deltagare tävlade med ett recept, förrätt/varmrätt klassat som festmat av svensk karaktär och rätten kunde presenteras kall eller varm. Huvudingredienserna skulle vara svenska men det fanns ingen maximerad portionskostnad, men det värdesattes om rätten kunde serveras inom en begränsad budget. Smak, kvalitet och prisvärdhet var nyckelord. Det behövde inte vara ”landskapsmat”, men utnyttjande av lokala råvaror och anknytning till hemortens traditioner och sedvänjor värdesattes.

Namn

Robert Ohlsson

Restaurang

Hotell Kullaberg

Ort

Mölle

Finalrätter

Röd och vit tupp.

Namn

Christer Lingström

Restaurang

Edsbacka Krog

Ort

Sollentuna

Finalrätter

Bagarbysoppa.

Namn

Rüdiger Bauer

Restaurang

Hotell Amaranten

Ort

Stockholm

Finalrätter

Stekt ripa med färstimbal och murklor.

Namn

Lars Andersson

Restaurang

Grand Hotell

Ort

Halmstad

Finalrätter

Apelsinfylld Pigghamrulle.

Namn

Lars Olov Ehrling

Restaurang

Mora-klockan

Ort

Mora

Finalrätter

Kokt Siljanslaxfilé med ängsyrasås.

Namn

Peter Friessnegg

Restaurang

Alfie/Tiffany

Ort

Karlstad

Finalrätter

Fylld kalvbringa med grönsakstimbal.

Namn

Ingemar Eberstål

Restaurang

Rådhuskällaren

Ort

Falun

Finalrätter

Enrisångad bodalax med laxromsås.

Namn

Torsten Petersson

Restaurang

Restaurang Stefan Holmström

Ort

Halmstad

Finalrätter

Varm örtfärserad laxroullad med tomatbuljong.

Namn

Anders G Lindström

Restaurang

Sinus, Asea Personalrestaurang

Ort

Ludvika

Finalrätter

Älgfilé med höstfrestelse på trattkantareller.

Namn

Henrik Hagman

Restaurang

Restaurang Pomme dór

Ort

Luleå

Finalrätter

Rödvinsgriljerad färsk lax på risbädd.

Galamiddag

Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.
Middagen komponerades av Hovtraktörerna Tore Wretman och Werner Vögeli.
Konferencier var Lennart Svahn.

Meny:
Traditionellt brännvinsbord med tilltugg
Ripsoppa (Margareta Almlöw)
Sprängd lammsadel med grönsakstimbal (Mats Ödman, Årets Kock 1983)
Skogshallonsufflé med vispgrädde

Dryck:
Svenskt brännvin
Öl
Madeira Sercial
Valentine Magnum
G H Mumm Cordon Rouge