“Kockyrket är inne i en spännande tid med många unga, kreativa kockar som kommit fram genom alla tävlingar. Inte minst genom tävlingen Årets Kock som utvecklats enormt sedan jag själv tävlade. Speciellt roligt är det med alla duktiga kvinnliga kockar som tar för sig på ett positivt sätt.”
Om Torsten
Torsten Kjörling föddes den 27 februari 1954 och är uppvuxen i Halmstad. Han är i dag pensionerad och har erfarenhet från restauranger som Park Avenue, La Scala, Simlångsdalens Gästgivaregård, Restaurang Stefan Holmström och Hotel Tylösand. Torsten har arbetat med ett flertal Nobelmiddagar och var även medlem i Svenska Kocklandslaget under många år.
Rak, enkel och ärlig matlagning
Torsten tycker om mat som är tillagad på ett respektfullt sätt gentemot råvaran och dess egna unika egenskaper. Framförallt gäller det tillagningstiderna av råvarorna. Han tänker mycket på att ta fram råvarans naturliga smak genom att använda kryddor och tillbehör som också bryter och ger kontraster till rättens helhet. Matlagningen skall vara rak, enkel och ärlig samt gärna med en liten twist av någon spännande krydda eller tillagningsmetod. Han föredrar att tillaga fisk, skaldjur och fågel och att hålla recepten korta.
Torsten tycker om mat som är tillagad på ett respektfullt sätt gentemot råvaran och dess egna unika egenskaper. Framförallt gäller det tillagningstiderna av råvarorna. Han tänker mycket på att ta fram råvarans naturliga smak genom att använda kryddor och tillbehör som också bryter och ger kontraster till rättens helhet. Matlagningen skall vara rak, enkel och ärlig samt gärna med en liten twist av någon spännande krydda eller tillagningsmetod. Han föredrar att tillaga fisk, skaldjur och fågel och att hålla recepten korta.
Finalen
Finalen ägde rum den 4 februari, 1985 på Jordbrukets Provkök i Stockholm.
Vinnare
Årets Kock 1984 blev Torsten Petersson (numera Kjörling), köksmästare på restaurang Stefan Holmström i Halmstad. Torsten fick juryn på fall med rätten:
Vinnarrätt
- Varm örtfärserad laxroullad med tomatbuljong
Juryn
HKH Prins Bertil, hedersordförande
Tore Wretman, ordförande
Märit Huldt (Hiram)
Bengt Petri
Roland Möllefors, Restauranger & Storkök
Åke Söderqvist, SHR
Håkan Håkansson, Sveriges Kökschefers Förening
Astrid Rejnholm Abrahamsson, Allt om Mat
Torsten Blomquist, Expressen
Marianne Sandberg, Svenska Dagbladet
Victor Waldenström, Les amis des saison
Inger Nyberg, Jordbrukets Provkök
Lennart Tiberg, SMR
Börje Welinder, Skånemejerier
Jan-Sture Bjurler, Mejeriernas Storhushåll
Tävlingsregler
Alla verksamma yrkeskockar i Sverige fick deltaga. Alla former av storkök och storhushåll kunde representeras (offentliga, privata, restauranger med bordsservering, självserveringar, skolrestauranger, militärrestauranger osv). Varje deltagare tävlade med ett recept, förrätt/varmrätt klassat som festmat av svensk karaktär och rätten kunde presenteras kall eller varm. Huvudingredienserna skulle vara svenska men det fanns ingen maximerad portionskostnad, men det värdesattes om rätten kunde serveras inom en begränsad budget. Smak, kvalitet och prisvärdhet var nyckelord. Det behövde inte vara ”landskapsmat”, men utnyttjande av lokala råvaror och anknytning till hemortens traditioner och sedvänjor värdesattes.
Namn
Robert Ohlsson
Restaurang
Hotell Kullaberg
Ort
Mölle
Finalrätter
Röd och vit tupp.
Namn
Christer Lingström
Restaurang
Edsbacka Krog
Ort
Sollentuna
Finalrätter
Bagarbysoppa.
Namn
Rüdiger Bauer
Restaurang
Hotell Amaranten
Ort
Stockholm
Finalrätter
Stekt ripa med färstimbal och murklor.
Namn
Lars Andersson
Restaurang
Grand Hotell
Ort
Halmstad
Finalrätter
Apelsinfylld Pigghamrulle.
Namn
Lars Olov Ehrling
Restaurang
Mora-klockan
Ort
Mora
Finalrätter
Kokt Siljanslaxfilé med ängsyrasås.
Namn
Peter Friessnegg
Restaurang
Alfie/Tiffany
Ort
Karlstad
Finalrätter
Fylld kalvbringa med grönsakstimbal.
Namn
Ingemar Eberstål
Restaurang
Rådhuskällaren
Ort
Falun
Finalrätter
Enrisångad bodalax med laxromsås.
Namn
Torsten Petersson
Restaurang
Restaurang Stefan Holmström
Ort
Halmstad
Finalrätter
Varm örtfärserad laxroullad med tomatbuljong.
Namn
Anders G Lindström
Restaurang
Sinus, Asea Personalrestaurang
Ort
Ludvika
Finalrätter
Älgfilé med höstfrestelse på trattkantareller.
Namn
Henrik Hagman
Restaurang
Restaurang Pomme dór
Ort
Luleå
Finalrätter
Rödvinsgriljerad färsk lax på risbädd.
Galamiddag
Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.
Middagen komponerades av Hovtraktörerna Tore Wretman och Werner Vögeli.
Konferencier var Lennart Svahn.
Meny:
Traditionellt brännvinsbord med tilltugg
Ripsoppa (Margareta Almlöw)
Sprängd lammsadel med grönsakstimbal (Mats Ödman, Årets Kock 1983)
Skogshallonsufflé med vispgrädde
Dryck:
Svenskt brännvin
Öl
Madeira Sercial
Valentine Magnum
G H Mumm Cordon Rouge