”Sprängd lammsadel med grönsakstimbal.
Vinnarrätt
Om Mats
Mats Ödman är född 12 juni 1953 och är uppvuxen i Vittsjö i norra Skåne. Han har bland annat arbetat på Restaurang Pauli och Café Konsthallen i Malmö.
Första vinnaren
Mats Ödman var den förste som vann tävlingen Årets Kock under premiäråret 1983. Vittsjö, där Mats växte upp, är en gammal turistort där det fanns sjutton hotell och pensionat. Som barn kom jag ibland in i hotellköken och tyckte att det var en spännande värld. Mats har kallats Malmös förste moderne kock då han ansågs kunna ge den då legendariske krogkungen Lars Lendrop en match. Idag är Mats bosatt i Danmark och har lämnat kockyrket.
Finalen
Finalen ägde rum den 6 februari, 1984 på på Jordbrukets Provkök i Stockholm.
Vinnare
Årets Kock 1983 blev Mats Ödman från Restaurang Pauli i Malmö, som fick juryn på fall med rätten:
Vinnarrätt
- Sprängd lammsadel med grönsakstimbal
Juryn
Prins Bertil, hedersledamot
Tore Wretman, ordförande
Märit Huldt (Hiram)
Mats Rehnberg
Torsten Andersson
Einar Helgegren
Bertil Larsson
Eva Westerberg
Monica Hörner
Inger Grimlund
Representant från Restauratören
Representant från Storhushåll Nytt
Bengt Fritiofsson
Tävlingsregler
Alla verksamma yrkeskockar i Sverige fick deltaga. Alla former av storkök och storhushåll kunde representeras, restauranger, självserveringar, skolrestauranger och militärrestauranger osv. Varje deltagare tävlade med ett recept. Tävlingsbidraget skulle kunna klassas som svensk mat och fick gärna vara av festkaraktär. Ingen maximerad portionskostnad, men smak och kvalité var nyckelorden. Det behövde inte vara ”landskapsmat”, men utnyttjande av lokala råvaror och anknytning till hemortens traditioner och sedvänjor värdesattes.
Namn
Stig Östman
Restaurang
Restaurant Morellen
Ort
Stockholm
Finalrätter
Morellens jägmästaresoppa.
Namn
Christer Lingström
Restaurang
Edsbacka Krog
Ort
Sollentuna
Finalrätter
Stekt fylld strömming med gräslökssås.
Namn
Kurt Lindhén
Restaurang
Standard Hotell
Ort
Norrköping
Finalrätter
Sillåda från Östergötland.
Namn
Monika Kallebäck
Restaurang
Håstensskolan
Ort
Varberg
Finalrätter
Bräserad älgstek med mustig sås.
Namn
Herbert Hermann
Restaurang
Enköpings Stadshotell
Ort
Enköping
Finalrätter
Mälargös i folie med Enköpingssallad.
Namn
Lars-Olov Ehrling
Restaurang
Moraklockan Trafikservice
Ort
Mora
Finalrätter
Porsflamberad fäbodsabborre bräserad i gräddsky serverad med tunnbröd.
Namn
Margareta Almlöw
Restaurang
Margaretas Wärdshus
Ort
Luleå
Finalrätter
Ripsoppa.
Namn
Björn Ljungberg
Restaurang
Restaurant Chronan
Ort
Kristianstad
Finalrätter
Skånsk herrgårdsstek, inlagd gurka, brysselkål, glaserad schalottenlök och potatis.
Namn
Peter Lundberg
Restaurang
Visby Hotell
Ort
Visby
Finalrätter
Lax på skogshuggarvis.
Namn
Mats Ödman
Restaurang
Restaurang Pauli
Ort
Malmö
Finalrätter
Sprängd lammsadel med grönsakstimbal.
Galamiddag
Galamiddag och prisutdelning hölls på Operaterrassen i Stockholm.
Middagen komponerades av hovtraktören Werner Vögeli och Lennart Svahn var konferencier.
Meny:
Traditionellt brännvinsbord med tilltugg
Stuvad lake från S:t Annas skärgård
Lättrökt renfilé och stekta järpbröst från Norrbotten
Kvibilleostar med smör och hembakat bröd
Russinglass med plättar och punchgrädde
Dryck:
Svenskt brännvin
Öl
Alsace Riesling
Mouton Cadet
Grådask