Taking too long? Close loading screen.

Intervju

Vi tar tempen på debutanterna

Träna, träna och träna. Det är fokus för de som är vidare i Årets Kock för första gången. Och förväntningarna är skyhöga. Med en vecka kvar till kvalet har vi pratat med några av de som tävlar i Årets Kock för första gången. Vad ser de som största utmaningen, hur ser förberedelserna ut och vad utmärker deras tävlingsrätt?

Jonas Alvin
Stångs Magasin, Linköping

Vilken är största utmaningen?
Det är att få till alla råvaror så bra som möjligt, jag gillar att arbeta med fräscha råvaror och det har ju varit svårt nu när det varit sån torka. Det är ju dessutom väldigt viktigt att få klart allt i tid

Hur förbereder du dig?
Jag tar hem råvaror och låter kompisar testa, det gäller att kolla på detaljnivå eftersom rätten redan sitter.

Berätta om din rätt
Jag använder bara svenska råvaror och i princip allt är från Östergötland förutom blåmusslorna. Jag har till exempel en abborre som är odlad på land i Vadstena, det är en väldigt häftig råvara. Det har ingen miljöpåverkan alls och det är där mitt tänk ligger. Jag har använt färsk vitlök och blasten har gått till såsen för att få till så kallad zero waste.

Jag har till exempel en abborre som är odlad på land i Vadstena, det är en väldigt häftig råvara.

Jonas AlvinStångs Magasin

Joachim Johansson
Hotell Liseberg Heden, Göteborg

Vilken är största utmaningen?
Att tackla tävlingsnerverna, jag har ju lagat mat förut men aldrig tävlat i ett sånt här sammanhang. Så det gäller att försöka hitta fokus. Där tror jag att de som tävlat tidigare kommer att ha en liten fördel, dock är ju stora delar av tävlingsupplägget helt nytt vilket kan vara en nackdel för dem som varit med tidigare.

Hur förbereder du dig?
Träna, träna, träna…. det är bara träna! Ja, det handlar ju om att tänka Årets Kock 24 timmar om dygnet.

Berätta om din rätt
Min rätt är en klassisk-vår-försommarrätt med klassiska smaker. Sparris, lamm, bra buljong och ramslök. Det handlar om att låta lammet ta plats och jag tror att det smakar det de är; en ljuv harmoni av rena klassiska smaker. Det är som att den här rätten valde mig. Ända sedan jag fick iden så har den växt fram, jag hade en helt annan tanke från början.

Sebastian Lopez
Nosh and Chow, Stockholm

Vilken är största utmaningen?
Jag tror att den hemliga råvarukorgen kommer vara svårast eftersom man inte vet vad som kommer. Det kan ju vara vad som helst, vilket kan bli svårt men också väldigt kul! Och teoriprovet, det är inget man kan träna på i förväg. Fast det är ju samma för alla.

Hur förbereder du dig?
Det har varit träna på rätten om och om igen, man har ju en del att göra på tävlingsdagen. Jag har också övat på packningsdelen eftersom det är viktigt att man får med allt till tävlingen och inte glömmer någonting.

Berätta om din rätt
Jag komponerade rätten med erfarenhet från krogar och metoder som jag har samlat på mig efter gymnasiet. De säger att man hittar sin personliga stil med tiden, jag är nog inte där än men på god väg. Jag har försökt skapa någonting jag själv gillar. Jag har dessutom tagit vara på allt istället för att slänga. Jag har exempelvis gjort en broccolikupol vilket är en broccolipuré gjord av själva broccolistammen och alla rester som jag får från broccolin juicar jag till en sås.

Lars Niklasson
Lilla Ego, Stockholm

Vilken är största utmaningen?
Jag tror alla känner att de nya tävlingsmomenten är svåra, ingen har fördel även om man har varit med förut. Ingen har koll på vad som händer och det är just det som är roligt!

Hur förbereder du dig?
Just nu har det varit mycket träning och finslipning. Jag försöker få in ett bra flyt där jag känner mig van vid min rätt. Sen kan man försöka förutspå vad som är säsong råvarukorgen, det smalnar ju av urvalet lite.

Berätta om din rätt
Jag tror att min rätt är enkel. Min mamma har en gård på Fårö och därför valde jag lamm, ramslök och sparris. Jag har valt enkla råvaror eftersom det är så gott och smakmässigt ska det kunna leverera. Det blir lite så att jag valde råvaror utifrån utbudet och plockar från vad som finns denna säsong. Det viktigaste är vad man själv gillar att laga så att man kan stå för maten. Den här rätten har också en historisk anknytning för min del

Sanny Lind
Krubb, Stockholm

Vilken är största utmaningen?
Att hålla nerverna i shack, det kommer vara största utmaningen. Jag har aldrig tävlat förut så det är mycket tävlingsnerver, sedan är det ju ett helt nytt kök att jobba i. Annars ser jag bara möjligheter i tävlingen. Det känns bara positivt och inspirerande.

Hur förbereder du dig?
Jag tränar varje dag, dels med rätten men också med varje moment i rätten och tidsträning. Jag lägger också in oförutsedda utmaningar som kan dyka upp i tävlingen, tex om det skulle bli strömavbrott. Utöver det så jobbar jag väldigt mycket med andra matlagningsprojekt vilket borde ge mig mycket förberedelse till dag två och den hemliga råvarukorgen

Berätta om din rätt
Jag satt och funderade på att söka till Årets Kock i våras men eftersom det var en valfri råvara i år kändes det väldigt svårt. Det finns så mycket att välja på! Då råkade det ligga en påse med sourcream and onion chips på bordet och det slutade faktiskt med att jag utgick från den. Jag fick tag på en väldigt bra majskyckling som sedan passade bra till rätten. Det är svårt att få till kyckling riktigt bra men det har varit roligt att jobba med. Min rätt är väldigt fräsch och somrig med mycket smaker man känner igen.

Då råkade det ligga en påse med sourcream and onion chips på bordet och det slutade faktiskt med att jag utgick från den.

Sanny LindKrubb

Mats-Peter Kristiansen
Spira Food, Göteborg

Vilken är största utmaningen?
För min del är tiden den största utmaningen. Jag har tränat men ligger precis på gränsen, så jag hade velat ligga lite bättre till. Annars är det nog nerverna som kommer vara en utmaning för de flesta, alla är ju så duktiga!

Hur förbereder du dig?
Förberedelserna går jättebra, men jag känner att jag hade behövt flera timmar på dygnet, jag har ju ett jobb där det är högsäsong just nu på vardagarna. Men all utrustning har jag och jag har provkört rätten många gånger.

Berätta om din rätt
Framförallt att mitt tänk är att använda mer oädla råvaror. Rotselleri kanske inte är typisk tävlingsmat. Men jag har testat att göra så många varianter på det som möjligt och för att visa vilken bredd av smaker det kan ge.

Marcus Jansson
Knut Bar, Stockholm

Vilken är största utmaningen?
Den största utmaningen är att man inte vet någonting om teoriprovet, matlagningen är jag ju säker på. Men det är lika villkor för alla och svårt att förbereda sig!

Hur förbereder du dig?
Jag har tidstränat och försökt göra rätten så många gånger som möjligt. Det är också viktigt med mental förberedelse, sig så det försöker jag också fokusera på.

Berätta om din rätt
Min rätt har en speciell kombination av råvaror. Den är inte så teknisk utan fokuserar mer på ett tryck i smaken och en bra kombination. Jag använder också råvaror som vi inte brukar använda så ofta. Jag tror att min rätt passar väldigt bra in i år.

Björn Glans
Grand Hôtel, Lund

Vilken är största utmaningen?
Det kommer nog att vara tiden och nervositeten. Det är svårt att säga något om de andra, men jag tror att tiden kommer vara en utmaning för oss alla.

Hur förbereder du dig?
Hittills är det mycket träning på rätten som jag har ägnat mig åt.

Berätta om din rätt
Det speciella med min rätt är väl smakkombinationerna med jordärtsskocka och kaffe. Jag valde den kombinationen mest för att jag tycker om varorna, jag arbetade fram det ifrån vad jag tycker är trevligt.