Skip to main content

Intervju

Ulrika Brydling
Ulrika Brydling

Varför du ska tävla och några tips på vägen

Ulrika Brydling har en gedigen erfarenhet av tävlingsmatlagning som tävlande, coach och jury. Hon har tävlat i OS och Word Cup med Team Milko och tagit sig till semifinal i Årets Kock två gånger. Inför OS 2008 tränade Ulrika juniorkocklandslaget och 2016 och 2017 var hon var domare i Årets Kock.

Ulrika är även tävlingsledare,  juryordförande och domare i tävlingar som Unga Ekokockar, Årets Ekokock och Swedish Young Chef Award.

På tal om Swedish Young Chef Award, berätta om årets startfält
Det var ett superstarkt startfält i årets upplaga av Swedish Young Chef Award och vi kommer garanterat att se dessa talanger i andra sammanhang framöver. Genom att öva på att tävla redan under sin utbildning har dessa framtida kockar ett stort försprång när det gäller tävlingsmatlagning, årets vinnare Maja Rickardsson vann till exempel även Unga Ekokockar 2017. De har också skaffat sig ett stort kontaktnät när det gäller spetsen av tävlingskockar.

Men om jag inte tävlat som ung, är det för sent nu?
Absolut inte, det är aldrig för sent att börja tävla.

Varför ska man tävla i matlagning?
För att bli bättre som kock. Varje tävling är utvecklande för din matlagning men också för din personliga utveckling.

Vad är absolut viktigast att tänka på när man tävlar i matlagning?
Att läsa tävlingsuppgiften och sedan skapa en rätt som både inkluderar tävlingsuppgiften och som också tydlig visar din egen stil.

Vilken egenskap är viktigast för att lyckas i en mattävling?
Man behöver flera egenskaper: envis, stresstålig, vinnarskalle, smaksäker och ordningsam.

Vilka är dina bästa råd till de som planerar att skicka in ett tävlingsbidrag till Årets Kock?
1. Sök med en rätt som du verkligen gillar och som du gärna äter om och om igen.
2. Ta hjälp av mentorer som är ärlig och som kan hjälpa till att förbättra dig som kock.
3. Ta hjälp av tävlingsvana kockar för planering och struktur för att vara förberedd när du går vidare.

Hur ska jag tänka när jag tar fram mitt tävlingsbidrag för anmälan till Årets Kock?
Jag tycket det är viktigt att tävlingsbidraget är personlig. Att det är en rätt som visar på vilken sorts kock man är och att det är något som man gillar och gärna serverar sina gäster.

Hur förbereder man sig inför en tävling?
Se till att du känner dig trygg och säker i tävlingsuppgiften genom att tränat, se till att du sover och äter ordentligt inför tävlingen och tänk på dig själv som en vinnare.