Tävlingstider
- Start uppsättning kök är den tid då tävlande tidigast får börja sätta upp sitt anvisade kök.
- Start matlagning är den tid då tävlande som tidigast får börja tillaga sin rätt/rätter.
- Service är den exakta tid då tävlande förväntas att vara klar och presentera sin rätt inför juryn. Notera att tävlande får leverera sin rätt från 1 minut innan utsatt servicetid. På utsatt servicetid tas tallrikarna, oavsett vad som ligger på tallrikarna och om rätten är klar eller inte
Klädsel & Hygien
- Samtliga tävlande i Årets Kock ska vara korrekt klädda i kockrock, svarta arbetsbyxor och svarta arbetsskor, samt förkläde och mössa/hatt.
- Tävlande medtager själv samtliga arbetskläder till kvalificeringstävlingen.
- Årets Kock AB kommer tillsammans med Segers att förse finalister med kockrock, svarta arbetsbyxor, förkläde samt mössa/hatt. Tävlande ansvarar själv för att ta med sig svarta arbetsskor.
- Alla tävlande måste ta hänsyn till att arbeta miljömässigt och klimatsmart vad gäller svinn, hygien och handlag. Sopsortering och kompost finns tillgängligt i tävlingslokalen. Tänk på att inte ha några smycken eller klockor. Långt hår ska vara uppsatt.
- Kom ihåg att metod och hur du arbetar i köket är viktigt och något som kommer att bedömas under tävlingen.
Poängsättning
Exempel: Två tävlanden hamnar på delad 2:a plats. Båda får då den poäng som angivits för 2:a plats. Nästföljande placering blir då 4:e plats.
Vid det fall att två tävlande hamnar på samma slutpoäng i kvalificerings- eller finaltävlingen så kommer den tävlande med högst matlagningspoäng att ges företräde. Dvs. eventuella poäng för metod och/eller teoriuppgifter komme då att exkluderas.
Poängavdrag
Liten avvikelse från tävlingsuppgiften medför 10% poängavdrag. Till exempel…
- Viss skillnad i upplägg på tallrik jämfört med inskickad bild.
- Tillbehör/sås/à part serveras till en majoritet i juryn men inte alla.
Stor avvikelse från tävlingsuppgiften medför 25% poängavdrag. Till exempel…
- Stor skillnad i upplägg på tallrik jämfört med inskickad bild.
- Huvudråvaran framgår inte tillräckligt tydligt i rätten.
- Tillbehör/sås/à part serveras bara till vissa i juryn (färre än hälften).
Mycket stor avvikelse från tävlingsuppgiften medför 50% poängavdrag. Till exempel…
- Mycket stor skillnad i upplägg på tallrik jämfört med inskickad bild. Dvs. annan rätt som presenteras.
- Tävlande använder icke-tillåtna råvaror, t.ex. animalier i vegetarisk rätt.
- Tävlande tillagar rätten på annat sätt än vad som är tillåtet.
Exempel på poängavdrag
- En tävlande har efter juryns rangordning hamnat på 2:a plats för sin tävlingsrätt.
- Efter att rankingplatsen konverterats till poäng har den tävlande fått 150 poäng (notera att poängen är ett exempel och kan variera beroende på uppgift).
- Tävlande har dock en liten avvikelse i sin presenterade rätt jämfört med vad som står angivet i tävlingsuppgiften, vilket medför 10% poängavdrag.
- Tävlande får således bara 135 poäng (150 – 15 poäng avdrag = 135 poäng) för tävlingsuppgiften.
Beslut om poängavdrag fattas av Tävlingsledning och kan inte överklagas.
Commis
- Eleven får hjälpa den tävlande med allt. Det är tävlande som avgör vad som ska delegeras.
- Tävlandes tallrikar serveras till juryn av serveringselever från olika hotell och restaurangskolor. Serveringslärare från skolan styr eleverna vid servering.
Frågor?
- Om du har frågor eller saknar någon information är du välkommen att kontakta oss på info@aretskock.se.
- Samtliga frågor gällande tävlingsuppgifter måste ställas i detta formulär. Frågor gällande tävlingsuppgifter som skickas in via e-mail kommer inte att besvaras. Dessa frågor besvaras en gång per vecka på tisdagar senast kl 18.00.