Skip to main content

Nyhet

ÅRETS KOCK 2019

Tävlingsgruppen som utformar Årets Kock 2019 är Tom Sjöstedt, Tommy Myllymäki, Emma Bengtsson och Paul Svensson.

Årets tävlingsgrupp består av Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, Emma Bengtsson från tvåstjärniga Aquavit Restaurant i New York samt Paul Svensson från ReTaste och restaurangen på Fotografiska, Stockholm.

Det är en otroligt kunnig och engagerad kvartett och jag är väldigt glad över att ha med mig Tom, Tommy, Emma och Paul i årets tävlingsgrupp. Som ett led i vårt arbete att tillgängliggöra tävlingen ytterligare för alla professionella kockar som vill tävla har vi i år, till skillnad från 2018, inte enbart tidigare vinnare i tävlingsgruppen utan har också bjudit in kockar med andra perspektiv och erfarenheter att delta.

Andreas Stenbergvd Årets Kock

Tävlingsgruppen utformar upplägget för Årets Kock – SM i professionell matlagning; från anmälan till final inklusive vilka uppgifter de tävlande ska utföra, tid de har på sig och hur poängen ska sättas.

Inför 35-årsjubileet 2018 gjordes ett rejält omtag kring tävlingen. Bland annat var anmälningsbidraget mindre styrt och man kunde ansöka med en varm eller kall förrätt, mellanrätt eller huvudrätt på helt valfria råvaror. Råvarusäsongen för finalisterna var helt ny då finalen flyttades till september samt att både kval och final gick över två dagar och omfattade tränade och otränade matlagningsmoment, hantverkskunskap, råvarukännedom och teori.

I år handlar det om att finslipa och utvärdera. Hur kan vi göra förra årets tävlingsupplägg ännu bättre, ännu vassare och ännu mer spännande för både tävlande och publik? Det är vårt fokus när vi tittar på årets tävling, och att få in en eller annan överraskning.

Tom SjöstedtÅrets Kock 2008, Lilla Ego och tävlingsledare Årets Kock 2019

Foto: Tom Sjöstedt och Tommy Myllymäki- Årets Kock. Emma Bengtsson- Paul Brissman. Paul Svensson: Johan Ståhlberg.