Skip to main content
 
 



Årets Kock, SM i professionell matlagning

Varje år arrangeras tävlingen Årets Kock – SM i professionell matlagning. Det är Sveriges mest prestigefulla branschtävling där de främsta kockarna gör upp om segern. Tävlingen Årets Kock startades 1983 av mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé.

Tack vare tävlingen har debatten kring mat lyfts till rampljuset och skapat en mötesplats för branschen och matintresserad allmänhet. I tävlingens hedersjury sitter H.K.H. Prins Carl Philip som även är beskyddare av Årets Kock. Segrare av Årets Kock 2023 och svensk regerande mästare är Desirée Jaks.

Se alla vinnare av Årets Kock, SM i professionell matlagning
Tore Wretman första finalen av Årets Kock

41 ÅR AV SVENSK GASTRONOMI

När Årets Kock skapades i början av 1980-talet fanns ett mycket begränsat antal stjärnrestauranger. Mat-Sverige såg på många sett helt annorlunda ut än idag, och att vara kock stod inte högt i kurs. Det var ett hårt och slitsamt arbete som många sällan såg skymten av, kanske framförallt för att svenskarna sällan unnade sig ett restaurangbesök. Men saker och ting förändrades fort på 80-talet, och med Årets Kock följde fler sammanhang där kocken kunde göra sig sedd och hörd.

Guide Michelin delade ut sina första stjärnor i Sverige året efter Årets Kock startade, 1987 genomfördes första Bocuse d’Or och 1988 grundade Kurt Weid första Svenska Kocklandslaget. Svensk gastronomi var på god väg att bli vad den är idag, högt ansedd och med stort inflytande.

Tore Wretman och Christer Lingström

TORE WRETMAN BLIR DEN SVENSKA GASTRONOMINS FADER

Det finns inget sätt att berätta om den svenska gastronomins historia utan att stöta på Tore Wretman. På 50-talet blev Tore Wretman ansiktet utåt för den svenska restaurangbranschen i programmet ”Novisen vid Spisen” som genast blir en folkkär klassiker. Hans betydelse för gastronomin i Sverige är enorm, hur han har utvecklat yrkeskunskaperna men också helheten av en restaurangdrift, säger Christer Lingström, Årets Kock 1985.

1983 tog Tore initiativet till att grunda tävlingen Årets Kock, med ambitionen att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status samt sätta det skandinaviska köket på världskartan. I Tores arv fortsätter han ge svenska kockar chansen att synas och höras i Sverige och långt utanför landets gränser.

ÅRETS KOCK – EN SUCCÉHISTORIA!

Tävlingen Årets Kock har sett några av branschens största namn passera genom sina tävlingskök. Årets Kock representerar Sveriges bästa kockar – från före detta vinnare till ett bredare nätverk av ledande kockar som Tommy Myllymäki, Markus Aujalay och Fredrik Eriksson.

Det är inte bara vinnarna som sticker ut bland de tävlande. Melker Andersson och Tina Nordström har båda varit nära målsnöret och tagit varsin silvermedalj. Förutom att lyfta stjärnkockar i branschen har det svenska matundret sedan 80-talet ökat antalet studerande i Sverige inom gastronomi från cirka 2 000 till dagens dryga 30 000. Årets Kock 2023 och regerande svensk mästare i professionell matlagning är Desirée Jaks.

Vi har sett en fantastisk utveckling av tävlingen de senaste åren. För att komma långt i tävlingen eller till och med vinna den måste man som medverkande kock visa på sin bredd. Det räcker inte att imponera på juryn med en enstaka rätt. Alla rätter måste vara på högsta nivå för att ta hem titeln.

Viktor Westerlind, Tävlingsledare Årets Kock 2024, Årets Kock 2009, Operakällaren.

Tävlingen Årets Kock består av tre tävlingsfaser

Anmälan till tävlingen Årets Kock – SM i professionell matlagning är öppen under maj och därefter följer kvalificeringstävlingen i juni och final under hösten. Men resan för de kockar som tänker söka till Årets Kock börjar långt innan dess – utmaningen är att  sätta ett recept som är genomtänkt, sticker ut, är gott och som visar juryn vem de är som matlagare.

Fas 1: Anmälan och receptkval

Fas 2: Kvalificeringstävling

Fas 3: Finaltävling

Prispallen

Allt börjar med ett recept som skickas in och bedöms av en jury. Bedömningen är helt anonym och juryn vet inte vilken kock som gjort recepten. Förväntningarna är höga; juryn vill ha något nytt, innovativt, genomtänkt och framförallt något gott. Ett flertal bidrag väljs ut och går vidare till kvalificeringstävlingen, några av dessa tar sig vidare till kvalets andra dag. Juryn vill se prov på en bred kunskap och efter dag två står det klart vilka som går vidare till finalen. Därefter väntar månader av planering, coachning och en hel del träning och mental förberedelse. Under finalen tävlar finalisterna i flera moment. Allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Den som lyckas bäst blir Årets Kock.

Jury

Under tävlingens gång kommer en jury att bedöma tävlingens olika delmoment. Utformning av jury kommer att variera beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande är Jonas Dahlbom.

Metodjury

Under kval- och finaltävlingarna kommer en metodjury att bedöma hur de tävlande arbetar i sina respektive kök. Områden som metodjuryn tittar på är bland annat handlag huvudråvara, råvaruhantering/svinn, hygien samt organisation, logistik och service.