Årets Kock 2020

Årets Kock är SM i professionell matlagning. Tävlingen Årets Kock startades 1983 av mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé. Tack vare tävlingen har debatten kring mat lyfts till rampljuset och skapat en mötesplats för branschen och matintresserad allmänhet. På finalen är alla i branschen välkomna, kockar, elever, lärare från restaurangskolor liksom politiker och representanter från olika organisationer och självklart allmänheten. I tävlingens hedersjury sitter H.K.H. Prins Carl Philip som även är beskyddare av Årets Kock.

Vem kan söka?

Du är  professionellt verksam kock.
Du har fyllt 23 år, eller kommer att fylla 23 år under 2020.
Du är svensk medborgare.

Anmälan till tävlingen Årets Kock – SM i professionell matlagning är öppen under maj och därefter följer kvalificeringstävlingen i juni och final i september. Men resan för de kockar som tänker söka till Årets Kock 2020 börjar långt innan dess – utmaningen är att  sätta ett recept som är genomtänkt, sticker ut, är gott och som visar juryn vem de är som matlagare.

Vi har överlag fått väldigt positiv feedback på förra årets tävlingsupplägg och de uppgifter som presenterades för de tävlande. Vi fortsätter dock arbetet med att vässa och förbättra Årets Kock ytterligare med mål att skapa ännu mer spänning på plats.

Tom Sjösted, tävlingsledare Årets Kock 2020, Årets Kock 2008, Lilla Ego.

Tävlingsgrupp

Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008
Viktor Westerlind, Årets Kock 2009
Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken
Magnus Ek, Oaxen Krog & Slip

Råvaruansvarig

Stefan Eriksson, Årets Kock 2005

Juryns ordförande

Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007

Prispallen

Allt börjar med ett recept som skickas in och bedöms av en jury. Bedömningen är helt anonym och juryn vet inte vilken kock som gjort recepten. Förväntningarna är höga; juryn vill ha något nytt, innovativt, genomtänkt och framförallt något gott. Ett flertal bidrag väljs ut och går vidare till kvalificeringstävlingen, några av dessa tar sig vidare till kvalets andra dag. Juryn vill se prov på en bred kunskap och efter dag två står det klart vilka 8 som går vidare till finalen. Därefter väntar månader av planering, coachning och en hel del träning och mental förberedelse. Under finalen tävlar de 8 finalisterna i flera moment under två dagar, allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Den som lyckas bäst blir Årets Kock 2020.