Årets Kock 2022

Årets Kock är SM i professionell matlagning. Tävlingen Årets Kock startades 1983 av mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé. Tack vare tävlingen har debatten kring mat lyfts till rampljuset och skapat en mötesplats för branschen och matintresserad allmänhet. På finalen är alla i branschen välkomna, kockar, elever, lärare från restaurangskolor liksom politiker och representanter från olika organisationer och självklart allmänheten. I tävlingens hedersjury sitter H.K.H. Prins Carl Philip som även är beskyddare av Årets Kock.

Viktiga datum

Den 11 mars publiceras information om ansökningsregler i detalj.

Anmälan till Årets Kock 2022 är öppen mellan kl. 09:00 den 11 maj och 21:59 den 18 maj. Sena bidrag kommer inte att accepteras. Vilka som gått vidare till kvalificeringstävling presenteras senast den 24 maj.

Kvalificeringstävling hålls på Stockholms Hotell & Restaurangskola den 14-15 juni.

Finalen av Årets Kock 2022 hålls på Annexet, Stockholm den 15 september.

Vem kan söka?

Anmälan till tävlingen Årets Kock – SM i professionell matlagning är öppen under maj och därefter följer kvalificeringstävlingen i juni och final i september. Men resan för de kockar som tänker söka till Årets Kock 2022 börjar långt innan dess – utmaningen är att  sätta ett recept som är genomtänkt, sticker ut, är gott och som visar juryn vem de är som matlagare.

Vi har sett en fantastisk utveckling av tävlingen de senaste åren. För att komma långt i tävlingen eller till och med vinna den måste man som medverkande kock visa på sin bredd. Det räcker inte att imponera på juryn med en enstaka rätt. Alla rätter måste vara på högsta nivå för att ta hem titeln.

Viktor Westerlind, tävlingsledare Årets Kock 2022, Årets Kock 2009, Operakällaren.

Tävlingsgrupp

Viktor Westerlind (Tävlingsledare), Årets Kock 2009
Karin Fransson
Sebastian Gibrand
Elvira Lindqvist

Råvaruansvarig

Stefan Eriksson, Årets Kock 2005

Juryns ordförande

Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007

Prispallen

Allt börjar med ett recept som skickas in och bedöms av en jury. Bedömningen är helt anonym och juryn vet inte vilken kock som gjort recepten. Förväntningarna är höga; juryn vill ha något nytt, innovativt, genomtänkt och framförallt något gott. Ett flertal bidrag väljs ut och går vidare till kvalificeringstävlingen, några av dessa tar sig vidare till kvalets andra dag. Juryn vill se prov på en bred kunskap och efter dag två står det klart vilka som går vidare till finalen. Därefter väntar månader av planering, coachning och en hel del träning och mental förberedelse. Under finalen tävlar finalisterna i flera moment. Allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Den som lyckas bäst blir Årets Kock 2022.