Årets Kock 2020

Årets Kock är SM i professionell matlagning. Tävlingen Årets Kock startades 1983 av mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé. Tack vare tävlingen har debatten kring mat lyfts till rampljuset och skapat en mötesplats för branschen och matintresserad allmänhet. På finalen är alla i branschen välkomna, kockar, elever, lärare från restaurangskolor liksom politiker och representanter från olika organisationer och självklart allmänheten. I tävlingens hedersjury sitter H.K.H. Prins Carl Philip som även är beskyddare av Årets Kock.

Viktiga datum

Den 12 mars publiceras information om ansökningsregler i detalj.

Anmälan till Årets Kock 2020 är öppen mellan kl. 09:00 den 7 maj och 23:59 den 14 maj. Sena bidrag kommer inte att accepteras. Vilka som gått vidare till kvalificeringstävling presenteras den 18 maj.

Kvalificeringstävling hålls på Stockholms Hotell & Restaurangskola den 9-10 juni.

Med tanke på rådande omständigheter har vi till årets tävling beslutat att samtliga tävlande som tar sig vidare till kvaltävlingen i juni ska få ett litet ekonomiskt bidrag för att täcka vissa kostnader för t.ex. resor och råvaror. Bidraget uppgår till 2 000 kronor för tävlande boende i Stockholms län. För tävlande boende utanför Stockholms län uppgår bidraget till 4 000 kronor. Vår förhoppning är att detta initiativ kan vara en liten hjälp på vägen och att du som professionellt verksam kock söker till Årets Kock 2020. Läs mer här

Finalen av Årets Kock 2020 hålls på Annexet, Stockholm den 17 september. Finalen kommer att sändas via TV4-Gruppens kanaler med livesändning i TV4 Play, samt eftersändning i Sjuan. Finaltävlingen kommer att pågå under hela dagen den 17 september, varav den sista avgörande timmen kommer att sändas live i TV4 Play. Programledare blir tv-kockprofilerna Tareq Taylor och Tea Malmegård.

Vem kan söka?

Du är  professionellt verksam kock.
Du har fyllt 23 år, eller kommer att fylla 23 år under 2020.
Du är svensk medborgare.

Läs mer om information om ansökningshandlingar till Årets Kock.

Vi har överlag fått väldigt positiv feedback på förra årets tävlingsupplägg och de uppgifter som presenterades för de tävlande. Vi fortsätter dock arbetet med att vässa och förbättra Årets Kock ytterligare med mål att skapa ännu mer spänning på plats.

Tom Sjöstedt, tävlingsledare Årets Kock 2020, Årets Kock 2008, Lilla Ego.

Tävlingsgrupp

Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008
Viktor Westerlind, Årets Kock 2009
Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken
Magnus Ek, Oaxen Krog & Slip

Råvaruansvarig

Stefan Eriksson, Årets Kock 2005

Juryns ordförande

Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007

Prispallen

Allt börjar med ett recept som skickas in och bedöms av en jury. Bedömningen är helt anonym och juryn vet inte vilken kock som gjort recepten. Förväntningarna är höga; juryn vill ha något nytt, innovativt, genomtänkt och framförallt något gott. Ett flertal bidrag väljs ut och går vidare till kvalificeringstävlingen, några av dessa tar sig vidare till kvalets andra dag. Juryn vill se prov på en bred kunskap och efter dag två står det klart vilka 8 som går vidare till finalen. Därefter väntar månader av planering, coachning och en hel del träning och mental förberedelse. Under finalen tävlar de 8 finalisterna i flera moment under två dagar, allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Den som lyckas bäst blir Årets Kock 2020.

Presentatör

Presentatör

Huvudpartner

Officiella leverantörer och samarbeten