Årets Kock 2021

Årets Kock är SM i professionell matlagning. Tävlingen Årets Kock startades 1983 av mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé. Tack vare tävlingen har debatten kring mat lyfts till rampljuset och skapat en mötesplats för branschen och matintresserad allmänhet. På finalen är alla i branschen välkomna, kockar, elever, lärare från restaurangskolor liksom politiker och representanter från olika organisationer och självklart allmänheten. I tävlingens hedersjury sitter H.K.H. Prins Carl Philip som även är beskyddare av Årets Kock.

Viktiga datum

Den 11 mars publiceras information om ansökningsregler i detalj.

Anmälan till Årets Kock 2021 är öppen mellan kl. 09:00 den 12 maj och 23:59 den 19 maj. Sena bidrag kommer inte att accepteras. Vilka som gått vidare till kvalificeringstävling presenteras den 25 maj.

Kvalificeringstävling hålls på Stockholms Hotell & Restaurangskola den 15-16 juni.

Finalen av Årets Kock 2021 hålls på Annexet, Stockholm den 16 september.

Vem kan söka?

Du är professionellt verksam kock.
Du har fyllt 23 år, eller kommer att fylla 23 år under 2021.
Du är svensk medborgare.

Mer information och ansökningshandlingar till Årets Kock 2021 finner du här.

Anmälan till tävlingen Årets Kock – SM i professionell matlagning är öppen under maj och därefter följer kvalificeringstävlingen i juni och final i september. Men resan för de kockar som tänker söka till Årets Kock 2021 börjar långt innan dess – utmaningen är att  sätta ett recept som är genomtänkt, sticker ut, är gott och som visar juryn vem de är som matlagare.

Vi har överlag fått väldigt positiv feedback på förra årets tävlingsupplägg och de uppgifter som presenterades för de tävlande. Vi fortsätter dock arbetet med att vässa och förbättra Årets Kock ytterligare med mål att skapa ännu mer spänning på plats.

Tom Sjöstedt, tävlingsledare Årets Kock 2021, Årets Kock 2008, Lilla Ego.

Tävlingsgrupp

Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008
Viktor Westerlind, Årets Kock 2009
Florencia Abella, Ekstedt
Ulrika Brydling, Brydlings

Råvaruansvarig

Stefan Eriksson, Årets Kock 2005

Juryns ordförande

Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007

Prispallen

Allt börjar med ett recept som skickas in och bedöms av en jury. Bedömningen är helt anonym och juryn vet inte vilken kock som gjort recepten. Förväntningarna är höga; juryn vill ha något nytt, innovativt, genomtänkt och framförallt något gott. Ett flertal bidrag väljs ut och går vidare till kvalificeringstävlingen, några av dessa tar sig vidare till kvalets andra dag. Juryn vill se prov på en bred kunskap och efter dag två står det klart vilka 8 som går vidare till finalen. Därefter väntar månader av planering, coachning och en hel del träning och mental förberedelse. Under finalen tävlar de 8 finalisterna i flera moment. Allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Den som lyckas bäst blir Årets Kock 2021.

SAMARBETSPARTNERS

Menigo