Årets Kock 2019

Årets Kock är SM i professionell matlagning. Tävlingen instiftades 1983 och regerande mästare är David Lundqvist, Årets Kock 2018. Välkommen att följa årets tävling här, via våra sociala kanaler och live på plats under finalen.

Vem kan söka?

Du är  professionellt verksam kock.
Du har fyllt 23 år, eller kommer att fylla 23 år under 2019.
Du är svensk medborgare.

Anmälan till tävlingen Årets Kock – SM i professionell matlagning är öppen under maj och därefter följer kvalificeringstävlingen i juni och final i september. Men resan för de kockar som tänker söka till Årets Kock 2019 börjar långt innan dess – utmaningen är att  sätta ett recept som är genomtänkt, sticker ut, är gott och som visar juryn vem de är som matlagare.

Anmälan öppnar 6 maj. Ditt bidrag bedöms helt anonymt av en erfaren jury. Det är ditt recept, din bild och ditt rätt som bedöms, inget annat. Läs mer här.

Anmälan stänger den 17 maj klockan 23.59. Sena bidrag accepteras inte.

datum_AK19_23maj-1

Vilka som har gått vidare till finalen presenteras den 23 maj. Vi kommer att sända presentationen live, håll utkik här efter länk.

datum_AK19_12_13juni-1

Kvalificeringstävlingen hålls på Stockholms Hotell & Restaurangskola, Stockholm den 12-13 juni.  16 av de tävlande går vidare till dag 2.

datum_AK19_12_13september

Final Årets Kock 2019 på Annexet, Stockholm den 12-13 september. Branschen bjuds in av våra partners, matintresserad allmänhet kan köpa biljett till den 13 september. Du kommer även kunna följa tävlingen live, länk kommer längre fram.

I år handlar det om att finslipa och utvärdera. Hur kan vi göra förra årets tävlingsupplägg ännu bättre, ännu vassare och ännu mer spännande för både tävlande och publik? Det är vårt fokus när vi tittar på årets tävling, och att få in en eller annan överraskning.

Tom Sjösted, tävlingsledare Årets Kock 2019, Årets Kock 2008, Lilla Ego.

Tävlingsgrupp

Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008
Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007
Emma Bengtsson, tvåstjärniga Aquavit Restaurant, New York
Paul Svensson, ReTaste och restaurangen på Fotografiska, Stockholm

Råvaruansvarig

Stefan Eriksson, Årets Kock 2005

Juryns ordförande

Stefan Karlsson, Årets Kock 1995

Prispallen

Allt börjar med ett recept som skickas in och bedöms av en jury. Bedömningen är helt anonym och juryn vet inte vilken kock som gjort recepten. Förväntningarna är höga; juryn vill ha något nytt, innovativt, genomtänkt och framförallt något gott. Ett flertal bidrag väljs ut och går vidare till kvalificeringstävlingen, några av dessa tar sig vidare till kvalets andra dag. Juryn vill se prov på en bred kunskap och efter dag två står det klart vilka 8 som går vidare till finalen. Därefter väntar månader av planering, coachning och en hel del träning och mental förberedelse. Under finalen tävlar de 8 finalisterna i flera moment under två dagar, allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Den som lyckas bäst blir Årets Kock 2019.