Tävling 2018

Årets Kock – SM i professionell matlagning har 35-årsjubileum i år och vi höjer kraven på våra tävlande kockar ytterligare ett snäpp. Finalisterna får visa prov på matlagning samt tävlar i flera delmoment inom hantverksskicklighet och teoretiska kunskaper. Dessutom välkomnas nyfiken och matintresserad allmänhet att följa den rafflande uppgörelsen på plats och på olika sätt få ta del av kockelitens kunskap och matlagning.

Plats och datum

Plats: Kungl. Tennishallen, Stockholm
Datum: 28-29 september 2018
Hitta dit: karta

Biljetter

Vi ser fram emot att träffa dig under finalen.

Köp din biljett här:
Biljett fredagen den 28 september 2018.
Biljett lördagen den 29 september 2018.
Biljett fredag och lördag 28-29 september 2018.

Barn under 15 år går in gratis med vuxet sällskap och behöver ingen biljett. Max 3 barn/vuxen. 15 år och uppåt betalar ordinarie pris.

Finalister

Åtta finalister gör upp om segern i Årets Kock 2018, möt dem här.

Program

Under finalen får du på nära håll följa de åtta finalisterna som tävlar i flera olika moment där de får visa prov på såväl hantverksskicklighet som teoretisk kunskap och smaksäkerhet. Allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Kröning av vinnare sker på lördag eftermiddag tillsammans med H.K.H Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock och medlem i hedersjuryn.

Utöver att följa tävlingen kommer du som besökare uppleva, se och lära dig massor.  Det kommer vara seminarier och hands-on tips på hur en råvara ska hanteras till intervjuer med tidigare vinnare och livepoddar att lyssna på.

Mer detaljerat program presenteras inom kort.

Mat på plats

Du äter och dricker gott i de pop-up restauranger och foodtrucks  som finns i och utanför Kungl. Tennishallen.

Restauranger

Aveqia med Johan Backéus, Årets Kock 2017, och Roland Persson, Årets Kock 1990.
Foodtruck by Pontus
Melanders Group
Nespressovagnen
NU:Sayan

Vi återkommer med meny och vart i lokalen du hittar respektive restaurang.
Melanders Group har sittande servering, Aveqia och NU:Sayan har ståbord. 

Öppettider
Fre 28 september: info kommer inom kort
Lör 29 september: info kommer inom kort

Vägen till prispallen

Allt började med ett recept som skickades in och bedömdes av en jury. Bedömningen är helt anonymt och juryn visste inte vilken kock som gjort recepten. Förväntningarna var höga; juryn vill ha något nytt, innovativt, genomtänkt och framförallt något gott. 32 bidrag gick vidare till kvalificeringstävlingen. Där tävlade kockarna i totalt fem delmoment. Första dagen lagade de sitt inskickade tävlingsbidrag, gjorde ett teoriprov samt testades i råvarukännedom. 16 kockar gick vidare till andra dagen där de tävlade i hantverksskicklighet och lagde en huvudrätt av en hemlig råvarukorg – som alltså inte är något de kunde öva på. Juryn ville se prov på en bred kunskap och efter dag två stod det klart vilka 8 som gått vidare till finalen. Nu väntar månader av förberedelser, coachning och en hel del träning och mental förberedelse. Under finalen tävlar de 8 finalisterna i flera moment under två dagar, allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Den som lyckas bäst blir Årets Kock 2018.

Mer info om de enskilda momenten döljer sig bakom gulmarkerad text.

Det finns ett stort intresse för mat i Sverige, det ser vi inte minst på det ständigt ökande antalet restauranger och matprogrammens stora framgång på TV. Därför känns det otroligt kul att kunna öppna upp Årets Kock för allmänheten och låta dem bli en del av tävlingen där några av Sveriges främst kockar ger allt för att ta hem segern.

Andreas StenbergVD Årets Kock