Tävling 2018

Årets Kock – SM i professionell matlagning har 35-årsjubileum i år och vi höjer kraven på våra tävlande kockar ytterligare ett snäpp. Finalisterna får visa prov på matlagning samt tävlar i flera delmoment inom hantverksskicklighet och teoretiska kunskaper. Dessutom välkomnas nyfiken och matintresserad allmänhet att följa den rafflande uppgörelsen på plats och på olika sätt få ta del av kockelitens kunskap och matlagning.

Plats och datum

Plats: Kungl. Tennishallen, Stockholm
Datum: 28-29 september 2018
Hitta dit: karta

Biljetter

Vi ser med spänning fram emot att träffa dig under finalen. Biljetter släpps den 20 juni 2018 i samband med att finalisterna presenteras. Det går att köpa biljetter till fredagen, lördagen eller ett paket med båda dagarna.

Finalister

Så snart vi vet vilka våra finalister är kommer de att presenteras här. Spana in recepten från de som tävlar i kvalet så länge, presenteras utan inbördes ordning.

Tävlingsbidrag 1-8.
Tävlingsbidrag 9-16.
Tävlingsbidrag 17-24.
Tävlingsbidrag 25-32.

Program

Under finalen får du på nära håll följa de åtta finalisterna som tävlar i flera olika moment där de får visa prov på såväl hantverksskicklighet som teoretisk kunskap och smaksäkerhet. Allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Kröning av vinnare sker på lördag eftermiddag tillsammans med H.K.H Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock och medlem i hedersjuryn.

Utöver att följa tävlingen kommer du som besökare uppleva, se och lära dig massor.  Det kommer vara seminarier och hands-on tips på hur en råvara ska hanteras till intervjuer med tidigare vinnare och livepoddar att lyssna på.

Mer detaljerat program presenteras inom kort.

Mat på plats

Du äter och dricker gott i de pop-up restauranger och foodtrucks  som finns i och utanför Kungl. Tennishallen.

Restauranger
Melanders Group har sittande servering, Aveqia och NU:Sayan har ståbord. 

Aveqia med Johan Backéus, Årets Kock 2017, och Roland Persson, Årets Kock 1990.
Foodtruck by Pontus
Melanders Group
Nespressovagnen
NU:Sayan

Vi återkommer med meny och vart i lokalen du hittar respektive restaurang.

Öppettider
Fre 28 september: info kommer inom kort
Lör 29 september: info kommer inom kort

Vägen till prispallen

Allt börjar med ett recept som skickas in och bedöms av en jury. Bedömningen är helt anonymt och juryn vet inte vilken kock som gjort recepten. Förväntningarna är höga; juryn vill ha något nytt, innovativt, genomtänkt och framförallt något gott. 32 bidrag går vidare till kvalificeringstävlingen. Där tävlar kockarna i totalt fem delmoment. Första dagen lagar de sitt inskickade tävlingsbidrag, gör ett teoriprov samt testas i råvarukännedom. 16 kockar går vidare till andra dagen där de tävlar i hantverksskicklighet och lagar en huvudrätt av en hemlig råvarukorg – som alltså inte är något de kan öva på. Juryn vill se prov på en bred kunskap och efter dag två står det klart vilka 8 som går vidare till finalen. Nu väntar månader av förberedelser, coachning och en hel del träning och mental förberedelse. Under finalen tävlar de 8 finalisterna i flera moment under två dagar, allt ska klaffa och kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Den som lyckas bäst blir Årets Kock 2018.

Mer info om de enskilda momenten döljer sig bakom gulmarkerad text.

Det finns ett stort intresse för mat i Sverige, det ser vi inte minst på det ständigt ökande antalet restauranger och matprogrammens stora framgång på TV. Därför känns det otroligt kul att kunna öppna upp Årets Kock för allmänheten och låta dem bli en del av tävlingen där några av Sveriges främst kockar ger allt för att ta hem segern.

Andreas StenbergVD Årets Kock