SAMTAL

ÅRETS KOCK TALKS

Årets Kock Talks – en intervjuserie där vi samtalar, med nyckelpersoner i branschen, om branschen och för branschen.  Andreas Stenberg, VD för Årets Kock intervjuar intressanta gäster och tar upp aktuella ämnen i Årets Kock Talks.  Vi släpper nya avsnitt löpande. Missa inte det!

3 september: Hur får vi tillbaka kompetensen till branschen?

Avsnitt 1: PG Nilsson, Svenska Brasserier och ledamot i Visitas styrelse

Under pandemin blev många i branschen tvungna att hitta nya jobb inom andra branscher och nu när besöksnäringen öppnas upp igen finns inte kompetens kvar. Suget efter att resa, uppleva och äta på restaurang har aldrig varit större men hur ska alla aktörer inom branschen få tillbaka medarbetarna som nu valt en annan karriär? Vi frågar PG Nilsson, krögare och styrelseledamot i Visita om hur ska vi få tillbaka kompetensen till branschen?

10 september: Att välja råvaror från Sverige - en trend eller ett lönsamt val?

Avsnitt 2: Tareq Taylor, programledare, kock, krögare, författare

Intresset och medvetenheten för svenska råvaror ökar kraftigt hos konsumenten. Vad finns det för fördelar och hur kan man som restaurang sälja mer på att använda råvaror som är ursprungsmärkta från Sverige? Vi frågar Tareq Taylor, välkänd krögare och tv-kock hur han ser på det.

13 september: Hur får vi en ökad mångfald in i tävlingsköken?

Avsnitt 3: Lisa Lönner Pulkkinen, kock, krögare, PR-strateg

I tävlingsköken är det ofta en majoritet av män, varför är det så? Det drivs flera initiativ i branschen för att öka intresset för att få framförallt fler tjejer att tävla, även om vi ser viss förbättring har vi fortfarande mycket arbete kvar framför oss. Så hur knäcker vi nöten? Vi frågar Lisa Lönner, erfaren kock och krögare som flera gånger har tävlat i Årets Kock, om vad som krävs för att öka mångfalden in i tävlingsköken.

14 september: Hur kan man öka användningen av vildsvinskött hos restauranger och konsumenter?

Avsnitt 4: Annika Grälls, Vreta Kluster - utvecklingscentrum

Vildsvinskött är saftigare, mustigare och har en viss nötighet, men också en mildare viltsmak än annat vilt som älg- och rådjur. Trots det når bara 15 % av allt svensk vildsvinskött konsumenterna via butik och restaurang. Det finns en trend att ändra på det. Vreta Kluster jobbar med livsmedelsinnovation tillsammans med projekt i syfte att få fram nya produkter av vildsvin, men också kommunikation för att få flera upptäcka köttet. Vi frågade Annika Grälls från Vreta Kluster – utvecklingscentrum för de gröna näringarna om deras arbete kring detta. Under finalen av Årets Kock kommer vildsvin kommer vara en av finaluppgifterna.

15 september: Pristagaren av Karin Franssons mentorpris.

Avsnitt 5: Intervju med Karin Franssons mentorpris stipendiat 2021

År 2012 instiftade Årets Kock ett mentorpris uppkallat efter Karin Fransson som syftar till att belöna mentorer som i sitt arbete bidragit till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar. Sedan 2018 ansvarar Restaurangakademien för mentorpriset. Den 15 september presenteras årets vinnare av Karin Franssons mentorpris. Andreas Stenberg intervjuar årets stipendiat som är Jenny-Roshage Theander!

23 september: Varför har matindustrin blivit så hett för så många techbolag och investmentbolag?

Avsnitt 6: Georgi Ganev, VD för investmentbolaget Kinnevik

Kinnevik har historiskt sett gjort sig känt för sina investeringar i företag som MTG, Tele2 och Zalando – företag som verkligen förändrat de branscher inom vilka de är aktiva. Den senaste tiden har Kinnevik fått upp ögonen för två nya områden för investeringar – hälsovård och mat. Varför har just matindustrin blivit så het och intressant? Med oss för att berätta om varför Kinnevik nu vänder blickarna mot vår bransch har vi bjudit in företagets VD, Georgi Ganev.

SAMTAL

TIDIGARE ÅRETS KOCK TALKS

Besöksnäringen – basen i omstarten av Sverige

Restaurangen efter pandemin

Matupplevelsen efter pandemin

Talangförsörjningen efter pandemin

Matproducenten – den nya hjälten!

Tid för Gastrotech

SAMARBETSPARTNERS

Menigo