Intervju

Årets Kock
Andreas Stenberg, VD Årets Kock

Vi vet att det finns många duktiga kockar runt om i Sverige som brinner för mathantverket och som utgör framtiden för vår bransch

I början av maj öppnar ansökan till Årets Kock 2020, vi ställde några frågor till Andreas Stenberg, VD för Årets Kock: 

Hur ser ni på att genomföra kvaltävlingen till Årets Kock den 9-10 juni med tanke på det rådande läget?
Vi vet att det finns många duktiga kockar runt om i Sverige som brinner för mathantverket och som utgör framtiden för vår bransch. Vi vill att de fortsättningsvis ska få chansen att visa upp sina kunskaper och ambitioner i årets tävling. Vi tror på ljus framtid när Coronakrisen har lagt sig.

Varför skjuter ni inte fram kvaltävlingen till senare?
Syftet med kvaltävlingen är att ta ut de 8 bästa tävlande som går vidare till finalen av Årets Kock den 17-18 september 2020. Kvaltävlingen sker på Stockholms Hotell- och Restaurangskola och då är det bäst för alla parter att den genomförs under en period när skolan har stängt sin ordinarie verksamhet. Att genomföra kvaltävling precis innan terminsstart är inte att föredra eftersom skolans personal då måste lägga sin tid på förberedelser inför höstterminen.

Vidare är det inte optimalt för tävlande kockar som då får kortare förberedelsetid inför finalen. Därför väljer vi att hålla fast vid vår nuvarande tidplan med kvaltävling i juni månad.

Vad händer under kvaltävlingen?
Under kvaltävlingen kommer de tävlande som blivit uttagna att få laga upp sitt inskickade recept. De kommer också att ställas inför ytterligare prov i kockyrket. Efter kvaltävlingens slut tillkännages de 8 finalister som går vidare till final i Årets Kock 2020.

Hur kommer ni att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer?
Vi följer noga de rekommendationer som tagits fram och kommer att anpassa kvaltävlingen därefter. Det innebär t.ex. att vi inte kommer att tillåta att några externa personer eller sponsorer att närvara under kvaltävlingen. Vidare kommer de tävlande att få olika starttider vilket gör att antalet personer som vistas i lokalerna under en och samma tidpunkt är en bra bit under den rekommenderade gränsen.

Hur ser du på det rådande läget i branschen?
Det är extremt jobbigt vad vår bransch nu går igenom på grund av Covid19 och drabbar enormt många människor och företag. Men i denna tuffa tid ser vi också en fantastisk kreativitet och målmedvetet arbete för att hålla verksamheter igång. Det kommer en morgondag när våra restauranger får tillbaka sina stamgäster och passionen i att driva krog kommer tillbaka.

Läs mer om tävlingen och viktiga datum.