Skip to main content

Nyhet

Den stora smakresan

En bryggmästare, spännande resmål med fantastiska råvaror och duktiga kockar. Vi har pratat med Thomas Sjögren och Richard Bengtsson om den stora smakresan.

Mariestad har varit ute på en enastående smakresa under flera år som nu når sitt slut med en middag på Stadshuset där de fyra senaste vinnarna av Årets Kock står för middagen; Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, Johan Backéus, Årets Kock 2017 samt David Lundqvist, Årets Kock 2018. 

De rätter som jag kommer att servera är varianter från min resa på Inlandsbanan. Det blir både röding och tartar på biff med tydlig, norrländsk touch. Fast den här gången har jag ju fördelen av att laga maten i ett riktigt kök, under den stora smakresan lagades maten på ett tåg vilket var både utmanande och roligt, säger Thomas Sjögren.

Bryggmästaren Richard Bengtsson gav sig ut på den stora smakresan för att samla inspiration utöver det vanliga – genom möten med spännande personer;  från örtspecialister och kafferostare till tobaksodlare och whisky­specialister samt besök på intressanta platser. Hela tiden i tätt samarbetat med olika kockar, flera av dem vinnare av Årets Kock, som skapat mat av lokala råvaror som matchar ölen perfekt.

Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, var med på den stora smakresan både 2016 och 2017 och minns extra väl när de åkte tåg längs Inlandsbanan hela vägen upp till Storuman.

Det är ju nästan mina hemtrakter och det är såklart en härlig känsla att få åka med ångtåget längs den norrländska skogen, man känner sig hemma!  Vi stannade bland annat i Vilhelmina och Dorotea för att fiska och vandra runt i orörda skogar längs spåren. En upplevelse som verkligen faller mig i smaken. Under resan jobbade jag sedan med råvarorna som man hittat längs vägen och i denna fantastiska natur, som röding, älg, dalripa och hjortron. Det finns så otroligt fina råvaror lokala här och genom att jobba genomgående med dem fångade vi in känslan ännu mer, säger  Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.

Under den resan serverades bland annat

  • Rå röding med gurka, rödingrom, pepparrot och rågbröd
  • Tartar på älg med bovete, kålrabbi och emulsion på lökblast
  • Stekt ripa med jordärtsskocka, fänkål och rostad vitlökssky
  • Saftig mandelkubb med vispad färskost och varma hjortron.

Bryggmästare Richard Bengtsson har varit med på hela smakresan och använt alla intryck och nya kunskaper i sitt arbete med Mariestad.

Smakresan har varit en riktig inspirationsresa för mig. Den har inte enbart gett sitt utryck i mitt arbete med ölutvecklingen utan också gett mig inspiration att jobba mer med kombinationen god öl och god mat, säger Richard.

Men vad ska man tänka på när man matchar mat till en redan bestämd dryck? Thomas Sjögren ger några tumregler.

Jag brukar tänka in fylligheten i drycken. Just öl är ganska enkelt att matcha med vår svenska matkultur. Husmanskosten innehåller ofta fett och söta rotfrukter vilket är en bra kombination till beska –  och är det något öl har och som vin saknar så är det just beska.  I övrig brukar man kunna säga att sött behöver sött, syrligt behöver syra och beska behöver fett. Det är bra tumregler när man matchar mat med dryck. 

Inspirationen från resorna har bryggmästaren Richard Bengtsson tagit med sig när han tar fram Mariestads limiterade brygder. De limiterade brygderna ger Mariestads en möjlighet att utforska många olika ölstilar och smaker.

Det har varit så många roliga stopp på vägen. Något av det roligaste var under smakresan med Ostindiefararen Götheborg. Där cyklade jag och Filip Fastén, Årets Kock 2014, runt på Sydkoster och samlade kryddor och örter till kvällens middag, vi tog en och annan öl också. Ett annat tillfälle var när jag och Thomas Sjögren lagade mat på Furillen utanför Gotland och jag brände brödet totalt i vedugnen… inte så kul just då kanske, men såhär i efterhand kan man skratta åt det, säger Richard Bengtsson.

För dig som är sugen på att laga recepten som utvecklades under Smakresan finns de i boken Den stora smakresan.