Skip to main content

Nyhet

Årets Kock 2019

Tävlingsmoment finaldag 1

Sensorik & råvarukännedom

Oförberett tävlingsmoment
Maxpoäng: 40

Under onsdagen den 11 september testades finalisterna i sensorik och råvarukännedom. Under torsdagen redovisar vi hur tävlingen gick till och hur många poäng respektive finalist fick.

 

Rätter på råvarukorg

Oförberett tävlingsmoment
Maxpoäng: 160

Dagens första tävlingsuppgift är att göra två rätter, 6 portioner per rätt, på huvudråvarorna havskräfta och karljohansvamp. Huvudråvarorna ska finnas med
i båda rätter och ska kunna identifieras visuellt eller smakmässigt i rätterna. En av rätterna ska innehålla en buljong. Det är valfritt om rätterna serveras kalla eller varma.

 

Korvrätt

Förberett tävlingsmoment
Maxpoäng: 160

Dagens andra tävlingsuppgift är att presentera den korvrätt som finalisterna skapat inför finalen. Uppgiften är att göra 30 stycken korvar som alla är lika stora. Sex av dessa serveras med valfria tillbehör till jury. Huvudingrediens i korven är valfri.

 

Metod & handlag

Maxpoäng: 40

Under hela tävlingsdagen rör sig en metodjury kring tävlingsköken och tittar på finalisternas sätt att arbeta. Bland annat bedömer juryn hur finalisterna har organiserat sitt kök, hur specifika råvaror hanteras, hur den tävlande minimerar råvarusvinn, hur man kommunicerar med sin commis samt att angiven
tid och tävlingsuppgift följs.