top of page

I samarbete med Årets Kock lanserar den regerande mästaren Michael Andersson Årets Rätt 2025 – en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror. Med rätten vill Michael inspirera till gemenskap i köket och visa att matlagning blir som bäst när den delas med andra.



Årets Rätt 2025 bygger på ett långkokt lamm i barbacoa-stil, där köttet först grillas för att få en rökig karaktär och sedan bräseras långsamt med mustiga kryddor tills det blir mört och saftigt. Tacon toppas med en fräsch salsa gjord på svenska tomater och en klassisk pico de gallo.


– Årets Rätt 2025 ska inspirera till matlagning som samlar människor och skapar gemenskap i köket. Att laga mat tillsammans är ett fantastiskt sätt att knyta band och skapa minnen. Genom att laga Årets Rätt vill jag inspirera till lekfullhet och nyfikenhet – en taco kan passa alla, bara man vågar testa sig fram. Min vilja är att utmana det svenska folket att våga testa nya saker, laga mer mat och ha kul i köket, säger Michael Andersson, Årets Kock 2024.


Årets Rätt 2025 kan enkelt anpassas både efter personlig smak och säsong. Genom att byta ut ingredienser eller tillbehör går det att skräddarsy tacon för att passa olika preferenser. Säsongens råvaror ger dessutom möjlighet att variera rätten.


– Lek med receptet! Följ stommen men våga sätta din egen prägel på det. Gillar du mer hetta? Lägg till det! Föredrar du andra tillbehör? Kör på! Det viktigaste är att ha kul i köket.


Om Årets Rätt 2025:

Årets Rätt introducerades av Årets Kock 2019 med syfte att skapa nya, hållbara och klassiska maträtter som inspirerar Sveriges hemmakockar. Årets Rätt skapas alltid av den regerande mästaren i svensk professionell matlagning.


Årets Rätt ska:

• Spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi.

• Kunna serveras både hemma och på restaurang.

• Vara klimatsmart.

• Lagas av råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året.


Om Michael Andersson:

Michael Andersson är Årets Kock 2024. Han är född 1987 och bor i Stockholm. Han driver det egna företaget Petite Gastronomi och har tidigare arbetat på stjärnkrogar som Gyldene Freden, LUX Stockholm, Gordon Ramsay, Nook, Esperanto och Allegrine.Under det senaste året har han varit köksmästare på den välrenommerade stjärnkrogen Celeste, tillsammans med Ludwig Tjörnemo, Årets Kock 2020. I maj 2024 belönades restaurangen med sin första Michelinstjärna, bara elva månader efter öppning. 2024 inledde Michael året som assisterande coach för Juniorkocklandslaget som sen tog OS-guld i Culinary Olympics.Michael tävlade som debutant i SM i professionell matlagning 2024 där han kammade hem titeln Årets Kock 2024.

Comments


bottom of page