top of page


Årets Kock-vinnaren Jessie Sommarström och IKEA presenterar ett nytt samarbete. 2025 är det 40 år sedan IKEA började servera en alldeles egen version av den klassiska köttbullen. Nu introducerar de en ny köttbulle som utvecklats av Jessie och består av hälften kött och hälften färs på hela, svenskodlade baljväxter.


Jessie Sommarström, vinnare av Årets Kock 2022, har under flera år baserat sin matlagningsfilosofi på att göra det enkelt att äta mer växtbaserat. Efter att ha vunnit titeln Årets Kock 2022 har hon gjort avtryck med sin hållbara matlagning där hon skapat 50/50-rätter. Den första i ordningen var Årets Rätt 2023 som var köttbullar med tomatsås och pasta där köttbullarna var gjorda på 50% kött och 50% på svenskodlade baljväxter.



Under 2024 inledde Årets Kock och Jessie Sommarström ett samarbete med IKEA där Jessie tog fram en modern version av den klassiska pannbiffen. Rätten blev snabbt en favorit bland kunderna på IKEA och under de första fyra månaderna såldes 200 000 portioner. Och för att nu uppmärksamma att köttbullen funnits på IKEA i fyrtio år har Årets Kock och Jessie Sommarström tagit fram en modern version av den klassiska köttbullen för IKEA. Köttbullen består av hälften kött och hälften färs gjord på hela, svenskodlade baljväxter.


– Jag är mycket stolt över samarbetet med IKEA och Årets Kock vill tillsammans med Jessie Sommarström fortsätta att inspirera till att dryga ut våra mest älskade husmansrätter, traditionella och moderna, för att minska klimatpåverkan och bidra till en bättre hälsa, Helene Kugelberg, VD Årets Kock AB.

Att dryga ut kötträtter med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser är en traditionell metod i svensk matlagning som på senare år glömts bort. Nu uppmärksammas det på nytt genom denna moderna version av den klassiska köttbullen.


– Jag är otroligt glad att få göra detta tillsammans med IKEA, ett varumärke som enligt mig alltid ligger i framkant. Att de nu tar världens mest kända köttbulle in i framtiden genom att göra den mer hälsosam är verkligen inspirerande och ett bevis på mod och en vilja att blicka framåt, säger Jessie Sommarström.

Jessie Sommarströms köttbulle med hälften kött och hälften färs på hela, svenskodlade baljväxter säljs under en begränsad period, med start måndagen den 10 februari och kommer att kosta 45 kronor. Jessie Sommarströms version av köttbullen serveras med samma tillbehör som den traditionella köttbullen – med gräddsås, lingonsylt och gröna ärtor. Kunden kan sedan välja mellan kokt potatis och potatismos.



Comments


bottom of page