Ljuset har anlänt och vårens första spröda sparrisknoppar tränger genom jorden. Tillsammans med nyplockade nässlor utgör sparrisen det lilla extra i vårversionen av Årets Rätt 2024, skapad av Desirée Jaks. Årets Rätt 2024 är en klimatsmart rätt baserad på ”havets superhjälte”. I samarbete med Årets Kock har den regerande Årets Kock-vinnaren skapat Årets Rätt 2024. Rätten bygger på den filosofi som genomsyrar Desirées inställning till mat – att ta vara på det som finns tillgängligt och anpassa efter säsong. I vårversionen står grön sparris och nässlor i fokus.
Årets Rätt 2024 är en öppen lasagne med superhjälten från havet – blåmusslan. Desirée har tagit fram olika recept för att kunna anpassa rätten efter säsong.
– Jag har tagit fram ett enkelt och gott grundrecept på öppen lasagne där tillbehören ändras efter säsong. Genom att endast byta ut några enstaka grönsaker är råvarorna alltid färska, tillgängliga och hållbara, säger Desirée Jaks.
Med Årets Rätt vill Desirée Jaks nå ut med budskapet om den svenska blåmusslans förträfflighet – en råvara som renar våra hav, är näringsrik och billig.
– Musslan är överlägsen annan mat från djurriket när det gäller kombinationen miljö, hälsa och smak. Musslan odlas utan tillsatser och motverkar samtidigt övergödningen i havet. Ju mer vi äter, desto bättre för både människan och jorden. Idag äter vi svenskar otroligt lite musslor per person och år trots alla fördelar som finns med råvaran – det vill jag ändra på, säger Desirée Jaks.
Desirée Jaks vill inspirera till att äta råvaror i säsong. Det är ett smart val för både hälsa, ekonomi och miljö – och som bonus smakar det bättre.
– Att äta mat efter säsong kan vara ett sätt att tänka klimatsmart. Dessutom blir det ofta billigare och smakar mer. Väljer man även svenska ekologiska råvaror blir det extra klimatsmart, säger Desirée Jaks.
Recept: Öppen lasagne med blåmusslor
4 portioner, 60 minuter
Ingredienser:
200 g färska lasagneplattor
1/2 citron (juice + zest)
Rapsolja till stekning
1 kg färska blåmusslor i nät, svenska repodlade (eller 200 g frysta blåmusslor utan skal + 1 dl mussel- eller fiskbuljong gärna MSC eller asc märkta)
1 gul lök
1 fänkål
1 jalapeño
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
2 dl vatten
4 dl vispgrädde
1 msk smör
Blåmusslor & blåmusselsås:
1 kg färska blåmusslor i nät, svenska repodlade (eller 200 g frysta blåmusslor utan skal + 1 dl mussel- eller fiskbuljong gärna MSC eller asc märkta)
1 gul lök
1 fänkål
1 jalapeño
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
2 dl vatten
4 dl vispgrädde
1 msk smör
Gremolata:
1 kruka kruspersilja (35 g)
1 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta (liten)
4 dl dagsgammalt bröd eller baguett (plockat i småbitar)
2 msk smör
100 g babyspenat (sköljd)
50 g lagrad prästost
1 msk smör
Salt och svartpeppar
Krutonger:
4 dl dagsgammalt bröd eller baguett (plockat i småbitar)
2 msk smör
Fyllning:
100 g babyspenat (sköljd)
50 g lagrad prästost
1 msk smör
Salt och svartpeppar
Tillbehör:
4 dl nässlor (plockade blad)
8 grön sparris (delad)
Tillagning:
Blåmusslor & blåmusselsås:
Skölj blåmusslorna under kallt vatten tills vattnet är helt rent.
Rensa blåmusslorna från skägg och sortera bort skadade musslor.
Skala och finhacka lök, fänkål, jalapeño och vitlök.
Svetta 1/3 av grönsakerna i en vidkastrull. Spara resten av grönsakerna till fyllning.
Häll på vinet och koka ner till hälften. Tillsätt sedan vattnet, koka upp
Lägg i blåmusslorna och koka under lock i ca 2–3 minuter tills dom öppnat sig. Lyft blåmusslorna med en hålslev och behåll buljongen i kastrullen. Släng de som inte har öppnat sig.
Plocka musslorna ur skalen och förvara dom i kylen tills servering.
Reducera blåmusselbuljongen till ca 2 dl
Om du använder frysta blåmusslor och buljong, slå på buljongen tillsammans med vattnet och koka ihop.
Koka ner grädden i en separat kastrull tills det återstår 3 dl.
Sila blåmusselbuljongen i grädd kastrullen och koka ihop såsen. Mixa ner smöret med en stavmixer.
Smaka av med salt och citron.
Grovhacka persiljan
Häll rapsoljan i en bunke.
Riv ner vitlöken
Mixa sedan ner persiljan med en stavmixer. Tillsätt lite persilja åt gången.
Smaka av med salt, citronjuice och zest.
Värm upp en stekpanna med olja och smör.
Tillsätt brödet och stek under omrörning på medelvärme tills det blir gyllene och krispigt.
Salta och låt svalna på hushållspapper
Torka och behåll samma stekpanna
Gremolata:
Grovhacka persiljan
Häll rapsoljan i en bunke.
Riv ner vitlöken
Mixa sedan ner persiljan med en stavmixer. Tillsätt lite persilja åt gången.
Smaka av med salt, citronjuice och zest.
Krutonger:
Värm upp en stekpanna med olja och smör.
Tillsätt brödet och stek under omrörning på medelvärme tills det blir gyllene och krispigt.
Salta och låt svalna på hushållspapper
Torka och behåll samma stekpanna
Vid servering:
Värm upp stekpannan från krutongerna och fräs resten av de hackade grönsakerna i smör i ca 2 minuter.
Tillsätt spenat och nässlor, fräs ytterligare 1 minut och smaka av med salt och citron.
I en separat panna, stek sparrisen i smör och tillsätt sedan de plockade blåmusslorna. Värm lätt och tillsätt 4 msk gremolata. Smaka av med salt.
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och koka pastan tills den är mjuk ca 2–3 minuter. Lyft upp med en hålslev och lägg på en oljad plåt.
Bygg rätten i djupa tallrikar: börja med en lasagneplatta, fördela spenatblandningen, lägg på ytterligare en lasagneplatta, strö över rikligt med ost och toppa med blåmusselblandningen. Avsluta med sås som du skummar lätt med en stavmixer, dressa med gremolata.
Comments