top of page

Foto: Årets Kock / Samuel Unéus

 

Den 17 oktober är det dags för finalen av Årets Kock 2024. Sex kockar tävlar om titeln SM i professionell matlagning. Programledarduon Tareq Taylor och Jessie Sommarström återvänder för andra året i rad för att guida publiken på plats och i tv-sofforna hemma.

 

Tävlingen Årets Kock går av stapeln för 42:a gången den 17 oktober. Programmet sänds på TV4 Play och Sjuan och programleds av Tareq Taylor och Jessie Sommarström.

 

– Det känns fantastiskt roligt att få göra det här en gång till och tillsammans med Jessie, som ju är ett riktigt fullblodsproffs när det gäller tävlingen Årets Kock, säger Tareq Taylor.

 

Jessie Sommarström vann Årets Kock 2022. Förra året gjorde hon programledardebut tillsammans med Tareq Taylor, en uppgift hon ser fram emot att göra om. 

 

– Att få leda Årets Kock igen tillsammans med Tareq vid min sida är något jag verkligen ser fram emot. Ska bli spännande att följa finalisterna genom hela dagen och få uppleva deras passion och skicklighet på nära håll, och jag ser fram emot att kunna förmedla den spänning och kreativitet till både tittare och gäster på bästa möjliga sätt, när Årets Kock 2024 till slut utses, säger hon.

 

Under finalen kommer de sex finalisterna att tävla i tre tävlingsmoment. Två av momenten har nu presenterats, medan det sista avslöjas för de tävlande först dagen innan finalen.

 

Ett av momenten innebär att laga vegetarisk rätt med tema ”säsong möter säsong”, där tre konserverade råvaror från växtriket från perioden juni-augusti ska användas i kombination med råvaror som är i säsong i oktober. Finalisterna bestämmer själva vilken av råvarorna som är huvudråvara i rätten. I nästa moment ska finalisterna skapa en modern, kreativ och fri tolkning av Tore Wretmans favorit, husmansrätten kåldolmar. Totalt är det tre uppgifter och en bedömning av metod som avgör vem som vinner Årets Kock 2024.

 

Tävlingsledare är Viktor Westerlind, vinnare av Årets Kock 2009 och råvaruansvarig är Stefan Eriksson, vinnare av Årets Kock 2005.

Comments


bottom of page