top of page

Uppdaterat: för 1 dag sedan


Finalen i SM i professionell matlagning avgjordes i dag på Annexet i Stockholm. Efter en intensiv och spännande tävling blev det Michael Andersson som tog hem segern och nu kan titulera sig svensk mästare i professionell matlagning. 


– Jag är så sjukt chockad, men också så sjukt glad. Jag kan nästan inte tro det! Jag mår bara helt fantastiskt bra just nu, säger Michael Andersson, vinnare av SM i professionell matlagning och Årets Kock 2024.

Fotograf: Samuel Unéus.


Totalt tävlade de sex finalisterna i tre finalmoment under dagen, som tillsammans med en metodbedömning slutligen avgjorde vem som tog hem titeln Årets Kock 2024. 


Poäng:







Plats

Namn

Moment 1

Moment 2

Moment 3

Metod

Summa

1

Michael Andersson

180

200

200

196

776

2

Tobias Arndt

160

160

180

178

678

3

Lars Niklasson

200

120

160

198

678**

4

Harald Linder

120

180

120

199

619

5

Mikael Feuk

160

140

140

169

609

6

Magnus Åkerström

100

100

80

162

442

*Poängavdrag 10% av maximalt möjliga poäng för momentet.


**Vid det fall att två tävlande hamnar på samma slutpoäng i finaltävlingen så kommer den tävlande med högst matlagningspoäng att ges företräde. Tobias hade högre matlagningspoäng. Dvs. eventuella poäng för metod och/eller teoriuppgifter kommer då att exkluderas. 

Fotograf: Magnus Skoglöf.

 

I den första finaluppgiften, som presenterades dagen innan finalen ägde rum, fick finalisterna i uppgift att laga en havsrätt med blåmusslor och ytterligare en valfri fisk, med valfria svenska råvaror från ett skafferi – och en begränsad klimatbudget.

 

– Tävlingsmomenten i år var verkligen en utmaning i att medvetet balansera framtidens smarta matlagning men ändå hantera våra traditioner och föra dem in i framtiden på ett nytt sätt, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare.

Fotograf: Magnus Skoglöf.

 

Dagens andra uppgift var att laga en vegetarisk rätt med temat ”säsong möter säsong”, där tre konserverade råvaror från perioden juni-augusti skulle användas, i kombination med råvaror som är i säsong i oktober. Finalisterna bestämde huvudråvara i rätten. 


Fotograf: Magnus Skoglöf.

 

Den tredje och sista finaluppgiften var en hyllning till den klassiska husmanskosten där finalisterna hade som uppgift att laga en fri, kreativ och modern tolkning av Tore Wretmans stora favorit, kåldolmar, där de själva fick välja huvudråvara. 


Fotograf: Samuel Unéus.

 

– Det har varit en väldigt hög kvalitet under hela tävlingen med snygg och bra mat och intressanta uppgifter. Finalisterna har verkligen tagit sig an uppgifterna på ett väldigt bra sätt allihop. Vinnaren var bara lite bättre än de andra helt enkelt, men det var en jämn nivå över lag. Det har varit en väldigt väl genomförd tävling på alla sätt, säger Jonas Dahlbom, juryordförande för Årets Kock. 

 

Michael Andersson lyckades allra bäst med sina rätter och stod som slutlig segrare i tävlingen Årets Kock 2024. När poängen räknats tilldelades han 776 poäng.


Fotograf: Samuel Unéus.

 

Vid prisceremonin på Annexet fick Michael Andersson ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kronor. Närvarande på scen var även Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996 och juryns ordförande. 

 

På andra plats kom Tobias Arndt, och på tredje plats kom Lars Niklasson. Båda två tilldelades 678 poäng, men Tobias fick högre smakpoäng, vilket avgjorde. 

 

– Det har varit en spännande tävling och det var jämnt både under första och andra momentet. Men sen drog Michael i väg. Det slutade med en solklar vinst. Det är väldigt roligt också att Michael jobbar tillsammans med Ludwig Tjörnemo som tillsammans varit i team inför den här finalen. Det ska bli fantastiskt roligt att få jobba med Michael under året som kommer. Han känns både ödmjuk, ambitiös och bara helt fantastisk, säger Helene Kugelberg, VD för Årets Kock. 

 

Om Michael Andersson

Michael Andersson, 36 år, bor i Stockholm och arbetar som köksmästare på Restaurang Celeste, som nyligen belönades med en stjärna i Michelinguiden. Köksmästarrollen på Celeste, delar han med Ludwig Tjörnemo, vinnare av Årets Kock 2020. Michael driver även sitt eget bolag Petit Gastronomi. Som debutant i SM i professionell matlagning imponerade Michael genom att ta högst poäng redan i semifinalen. Med totalt 776 poäng i finalen kan han nu titulera sig Årets Kock och svensk mästare i professionell matlagning 2024.

 

Om tävlingen Årets KockSM i professionell matlagning har arrangerats sedan 1983 av Årets Kock. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och 250.000 kr. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip.

 

Årets Kock arrangeras av Årets Kock AB, vars huvudsakliga uppgift är att driva och utveckla svensk gastronomi genom olika initiativ.

 

Här är jurymedlemmarna i tävlingen Årets Kock 2024:Jonas Dahlbom – Dahlboms Mat & BarH.K.H. Prins Carl PhilipEmma Bengtsson – AquavitTommy Myllymäki – AIRAStefan Ekengren – HantverketFlorencia Abella – EkstedtKatherine Bont – Punk Royale, Coco & CarmenIda Bauhn – NourPaul Svensson – Rosendals TrädgårdAmanda Eriksson – Wood Cervinia

 

Här är årets metodjury:Ulrika Brydling – EldrimnerLindor Wink – FrilansPeter Asp Jelksäter – Adam/Albin

 

Juryordförande för Årets Kock 2024 är Jonas Dahlbom, som själv vann tävlingen 1996. Tävlingsledare är Viktor Westerlind, vinnare av Årets Kock 2009, och råvaruansvarig är Stefan Eriksson, vinnare av Årets Kock 2005.

 

För pressbilder klicka här.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta pressansvariga:

Hanna Aronssonhanna@assefa.se 073-529 36 06

 

Sigrid Nenander

073-746 05 79

 

Comments


bottom of page