
Årets Kock AB är stolta över att presentera Max Salomonsson som vinnare av Juniorkrögare 2025. Max, 20 år gammal, kammade hem titeln efter den avgörande finalen som ägde rum i dag den 20 mars. Som vinnare får han den unika möjligheten att leda sin egen restaurang på Agdas på hörnet i Stockholm den 8-9 maj. Med stöd av Carottes gastronomiska ledare Albin Edberg kommer Max att servera en egenkomponerad meny för upp till 100 gäster per kväll. Finalen bedömdes av en jury bestående av några av Sveriges mest framstående kockar.

Juniorkrögare 2025 är ett initiativ från Årets Kock Elevfond och Carotte, som ger unga kockar mellan 19 och 23 år en chans att ta steget in i restaurangbranschen. Vinnaren får ovärderligt mentorskap och professionellt stöd för att utveckla sitt eget restaurangkoncept. Under de två kvällarna på Agdas på hörnet kommer vinnaren att leda köket och servera en egenkomponerad meny för upp till 100 betalande gäster per kväll. Överskottet går till Årets Kock Elevfond för att fortsätta stötta framtidens kockar.
– Jag såg Årets Kocks initiativ med Elevfonden och kände direkt att det var något vi ville vara en del av. Elevfonden spelar en viktig roll i att säkerställa en hållbar återväxt i restaurangbranschen och ge unga kockar de rätta verktygen för att lyckas. Att få erbjuda en ung talang chansen att testa sina idéer i en riktig restaurangmiljö är en fantastisk möjlighet som vi är stolta över att stödja. Jag hoppas att detta är något vi kan göra fler gånger, säger Oscar Ohlsén, koncernchef på Carotte.
David Lauri, Max Salomonsson och William Malm var de tre finalisterna som tävlade om titeln Juniorkrögare 2025. Inför finalen har de redan i förväg fått skicka in sina recept till juryn. Dagen innan finalen fick de för första gången gå igenom sina råvaror och redskap, men utan att påbörja några förberedelser. Idag, på finaldagen, fick de 30 minuter på sig att förbereda sina kök innan tre timmar av intensiv matlagning började. Bedömningen gjordes utifrån tre kriterier: smak, utseende och metod.

I slutänden var det Max Salomonsson som tog hem titeln Juniorkrögare 2025. Vinnaren får inte bara erfarenhet av att driva en restaurang utan också kunskap om att utveckla koncept, planera menyer och leda och hantera ett professionellt kök. Med sponsrade råvaror från Arla och Martin & Servera samt stöd av mentorer förbereds deltagaren för att hantera alla delar av restaurangdriften, allt i från menyplanering till personalhantering. Det är en unik möjlighet att växa som kock och samtidigt bidra till en hållbar framtid för svensk gastronomi.
– Årets Kock har som mål att stötta nästa generations kockar och inspirera till kreativitet och entreprenörskap. Genom Juniorkrögare 2025 får unga talanger inte bara en fantastisk möjlighet att få verklig erfarenhet utan även tillgång till ett ovärderligt mentorskap. Att få vägledning av erfarna branschprofiler som Albin Edberg ger dem verktyg och självförtroende att utveckla sina egna koncept, testa nya idéer och växa både som kockar och ledare. Det är en investering i framtidens gastronomi och vi ser fram emot att följa deras resa, säger Helene Kugelberg, VD för Årets Kock.
Juryn av Juniorkrögare 2025 bestod av Michael Andersson (Årets Kock 2024), Desirée Jaks (Årets Kock 2023), Klas Lindberg (Årets Kock 2012) och Albin Edberg.
Om Max Salomonsson, vinnare av Juniorkrögare 2025:
Max är 20 år gammal och kommer från Piteå. Han har tidigare arbetat på Bistro Bryggargatan och Centrum Krog. Han har även varit med i flera tävlingar, bland annat Juniormedaljen och Årets unga kock. Max vann Årets Viltkock 2024 och har en vision om en rustik kvarterskrog där hållbara svenska och nordiska råvaror står i fokus.
Comentarios