top of page

Den 17 oktober när finalen i Årets Kock 2024 går av stapeln, ställs sex av Sveriges främsta kockar inför en av tävlingens mest spännande och symboliska utmaningar: att tolka och förnya en av husmanskostens mest klassiska rätter, kåldolmar, i finalmomentet "Tema Husman".


I denna uppgift hyllas Tore Wretman, en av grundarna till tävlingen Årets Kock och en av Sveriges mest inflytelserika matprofiler. Wretman var en förespråkare för att lyfta fram och utveckla det svenska köket, och hans kärlek till husmanskost är välkänd. Genom sin kokbok Svensk Husmanskost från 1967 såg han till att den traditionella svenska vardagsmaten fick sin plats på den gastronomiska kartan. Kåldolmar, en av hans favoriter, blir nu central i denna tävling där tradition möter modernitet.


En kreativ utmaning med rötter i historien

I finaluppgiften har finalisterna 5,5 timmar på sig att skapa en modern och fri tolkning av kåldolmar, en rätt som har anor från Turkiet och som introducerades i Sverige under Karl XII

tid. När sultanen utkrävde betalning av Karl XIIskulder följde även matkultur med hem till Sverige – däribland den turkiska dolman, som så småningom utvecklades till svenska kåldolmar.


Med denna historia som bakgrund ställs finalisterna inför utmaningen att kombinera traditionella smaker och tekniker med en modern touch. Resultatet ska vara en varm huvudrätt som på ett kreativt sätt speglar kåldolmens essens, samtidigt som det bjuder på något nytt och oväntat. Förutom smak måste rätten också vara visuellt tilltalande och representera den höga nivå av gastronomisk innovation som tävlingen kräver.


En hyllning till självhushållning och hållbarhet

Tore Wretman betonade att husmanskostens rötter låg i självhushållningens nödvändighet att ta vara på allt, och detta blir en central del av uppgiften. Husmanskosten representerar varje lands matkultur och förkroppsligar filosofin att inget får gå till spillo. Finalisterna måste därför balansera hållbarhet och innovation med tradition – ett tydligt fokus för Årets Kock 2024.


Att ge kåldolmarna en ny tolkning innebär också att tänka på hur man använder råvaror på bästa sätt, något som är centralt i dagens gastronomiska landskap. Med en ökad medvetenhet om matsvinn och hållbarhet, kan vi förvänta oss att finalisterna kommer att visa prov på både kreativitet och medveten råvaruhantering.


Spänning och förväntan inför finalen

Med sin historiska förankring och moderna twist är "Tema Husman" ett av de mest efterlängtade momenten i Årets Kock 2024. Kommer finalisterna att behålla den rustika känslan i kåldolmarna, eller kommer vi att se radikala omtolkningar av denna älskade klassiker?


Oavsett vilket kan vi vara säkra på att rätterna kommer att spegla essensen av det svenska köket – en blandning av tradition och nytänkande som är lika relevant idag som när Tore Wretman först skrev om husmanskostens betydelse för svensk gastronomi.

Den 17 oktober får vi veta vilka av årets finalister som lyckas ta kåldolmen till nya höjder, och vem som tar hem titeln Årets Kock 2024.

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page