Finaluppgift 4 – Tränad rätt på sadel från Rensarv
Den fjärde uppgiften är att laga en valfri huvudrätt på sadel från rensarv:
Rätten ska serveras varm.
6 portioner.
I rätten ska rödbeta, renblod och rentunga ingå.
All matlagning ska ske på plats, dvs. inget får förberedas.
Rätten ska serveras på tallrik där huvudråvarorna framgår tydligt.
En à part är tillåten utöver sås.
Valfritt om rätten ska serveras med sås.
Rätten måste serveras med minst ett valfritt tillbehör utöver rödbetan.
All matlagning ska ske på plats, dvs. inget får förberedas. Vid det fall att tävlingsledning eller jury upptäcker att tävlande tar med sig något förberett in i tävlingsköken kommer det att klassas som icke-tillåten råvara och leda till ett poängavdrag på 50%.
Tävlande kommer att ha 6 timmar på sig att slutföra uppgiften exklusive en paus på ca 20-25 minuter efter uppgift 2.
Menigo levererar råvaror till den fjärde uppgiften. Vi ställde några frågor om varför dessa råvaror har valts ut till finalen!
Vart kommer råvarorna ifrån?
“Renen kommer från Arvidsjaurs Renslakteri som grundades 1992 av fyra närliggande samebyar; Mausjaur, Udtja, Västra och Östra Kikkejaure. Visionen är att ta hand om köttet nära renens naturliga betesmarker. Rödbetorna kommer från Skilleby Trägård som är en av Sveriges bästa producenter inom biodynamiska grönsaker.”
Vilken säsong är bäst för råvaran?
“Säsongen för vilt börjar nu, mycket smakrikt kött som passar bra med lite tyngre smaker som svamp och höstiga rotsaker. Hösten är den bästa säsongen för rödbetor då de har mest smak.”
Vad är viktigt att tänka på när man lagar råvaran?
“Viltkött är i regel magrare än annat kött och mår bra med lite extra fett vid tillagning.”
Comments