Skip to main content
PODDCAST

ÅRETS KOCK PODDEN

I Årets Kock Podden lär vi känna kockprofiler och kocklegender på deras väg genom livet. Vad drivs de av och hur ser deras ambitioner, målbilder och framtidsplaner ut? Lyssna på kocksnack med Stefan Ekengren och Tea Malmegård.

Vecka 40

Möt Jessie Sommarström, Årets Kock 2022 och svensk mästare i professionell matlagning!

Möt Jessie Sommarström, vinnaren av Årets Kock 2022 och svensk mästare i professionell matlagning! Jessie vann med totalt 775 poäng utav 800 möjliga. Idag är Jessie kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm.

Vecka 36

Välkommen till podden Thomas Sjögren, Årets Kock 2015

Denna gång har det blivit dags för Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, att gästa Årets Kock Podden. Thomas Sjögren står för den kulinariska utvecklingen på Hällsnäs Hotell & Restaurang och ska dessutom programleda finalen i Årets Kock den 15 september 2022.

Vecka 35

Möt Frida Bäcke och Kasper Kleihs, två av Sveriges bästa konditorer!

Möt Frida Bäcke och Kasper Kleihs, två av Sveriges bästa konditorer. Frida Bäcke vann nyligen utmärkelsen Konditorernas Konditor 2022 och driver Socker Sucker i Stockholm. Kasper Kleihs blev Årets Konditor 2021 och är chefskonditor på Restaurang Etoile samt i det Svenska Kocklandslaget. Frida och Kasper komponerar desserten till lunchen respektive middagen till finalen i Årets Kock 2022.

Möt finalisterna i Årets Kock 2022

vecka 26

Anton Kardell

Möt Anton Kardell, vinnare av årets kvalfinal i Årets Kock och segrare i Årets Unga Kock 2020. Idag jobbar Anton på Restaurang Human i Göteborg.

vecka 27

Ola Wallin

Möt Ola Wallin finalist i Årets Kock 2022, som även tog silver i Årets Kock 2019 & 2020 och VM guld med Svenska Kocklandslaget 2018. Ola är idag köksmästare på Hällsnäs i Göteborg.

vecka 28

Oskar Persson

Möt Oskar Persson, finalist i Årets Kock 2022. Oskar var även med i kvalfinalen 2021. Oskar jobbar idag på Restaurang Tegelbacken.

vecka 29

Jessie Sommarström

Möt Jessie Sommarström, finalist i Årets Kock 2022. Jessie var även finalist i Årets Kock 2019. Idag är Jessie bland annat kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm.

vecka 30

Martin Anneflod

Möt Martin Anneflod, finalist i Årets Kock 2022. Martin har deltagit i kvalfinalen vid tre tillfällen tidigare. Idag driver Martin Spiseriet i Varberg tillsammans med två kollegor.

vecka 31

Tobias Lundgren

Möt Tobias Lundgren, finalist i Årets Kock 2022. Tobias var även med i kvalfinalen 2021. Tobias jobbar idag på Wedholms Fisk.

vecka 32

William Brittsjö

Möt William Brittsjö, finalist i Årets Kock 2002 och årets yngsta deltagare! William var även i final 2021. Idag jobbar William på Restaurang Etolie i Stockholm.

vecka 33

David Forsman Törnqvist

Möt David Forsman Törnqvist som sadlade om till kock och har inom loppet av några år tagit sig hela vägen till Årets kock-finalen 2022. Idag arbetar David som kock på Lilla Ego.

5/6

Magnus Nilsson berättar om livet efter Fäviken Magasinet

I vårens sista stopp på vår skåneresa har det äntligen blivit dags att besöka Magnus Nilsson. I avsnittet berättar Magnus om flytten till Skåne från Jämtland, hur det gick till när Fäviken Magasinet stängdes, hans arbete i Danmark med MAD Academy och mycket mer.

8/4

Frida Nilsson om ledarskap och sin gastronomiska höjdpunkt på Amalfikusten

Turen har nu äntligen kommit till Frida Nilsson att berätta om sin resa. I avsnittet berättar Frida om hur kockyrket tagit henne till många olika platser men där hon nu landat i Malmö… i alla fall tillsvidare. Vidare berättar Frida om varför hon inte drivs av tävlingsmatlagning, uppropet #härtardetslut och en underbar resa längs Amalfikusten.

24/3

Välkommen till podden Peter J Skogström, Årets Kock 2006

Turnén i Skåne fortsätter och denna gång har det blivit dags för Peter J Skogström, Årets Kock 2006 att gästa Årets Kock Podden. I avsnittet berättar Peter om sina nuvarande verksamheter, vad som fick honom att tävla igen i Årets Kock 2018, vilket asiatiskt kök han inspireras av och drömmen om att öppna ett eget hotell.

9/3

Titti Qvarnström placerade Malmö på den gastronomiska kartan

Titta Qvarnström vurmar för Malmö som gastronomisk destination. I avsnittet berättar hon om kockutbildningen i Köpenhamn och hennes år i Berlin innan hon till slut återvände hem till Malmö. Väl där såg hon till att staden fick sin första stjärna i Guide Michelin som tilldelades Bloom in the Park.

23/2

Alexander Sjögren berättar om att tävla och att öppna restaurang på sina villkor

I detta avsnitt av Årets Kock Podden träffar vi Alexander Sjögren som berättar om sin resa inom branschen. Under sina år som kock har Alexander både hunnit tävla i Årets Kock, representerat Sverige i Bocuse d’Or och öppnat egen restaurang. När Alexander öppnade restaurangen Mutantur var det viktigt att värna om privatlivet vilket gjorde att han valde att hålla stängt på helgerna.

14/01

Marie Skogström gästar Årets Kock Podden

Marie är uppvuxen på hästryggen och kanske var det där tävlingsambitionerna föddes. Marie har bland annat tävlat i Årets Kock, Årets Konditor, Dessertmästarna och Kockarnas kamp. Idag är hon coach för Kocklandslaget. Från de småländska skogarna tog hon vägen förbi London till Malmö där hon idag driver Mat & Vin Slottsparken med sin man Peter J Skogström. Lyssna på ett samtal med en modig, ambitiös och målmedveten kock, konditor, tävlingsledare, företagsledare, ryttare och mamma.

10/12

Nytt avsnitt med Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016

Jimmi Eriksson vann Årets Kock 2016 och är en riktig tävlingsräv. Jimmi tävlade länge med Svenska Kocklandslaget men nu är det dags att representera Sverige i Bocuse d’Or 2022-2023. Jimmi tyckte egentligen inte att kockyrket verkade så kul men efter en praktik på F12 var han fast och idag är Jimmi en av Sveriges skickligaste kockar. Under pandemin kom Jimmi på idén att skissa och gjuta egna 3D formar som nu säljs världen över!

11/11

Frida Ronge, kulinarisk ledare för TAK och UNN

Denna gång sänds Årets Kock Podden live från konferensen Tomorrow’s Food Travel och gästas av Frida Ronge. Frida är kulinarisk ledare för restaurangerna UNN och TAK som också ska öppna i Oslo. Frida är fiskhandlardottern som blivit en visionär inom nordisk-japansk matlagning. I dagen avsnitt tar vi reda på hur allt började och hur ser planerna ut för framtiden? Frida är också ambassadör för MSC – hållbart fiske och har ett stort engagemang för hållbara råvaror men hur skapar vi egentligen hållbara matupplevelser?

29/10

Viktor Westerlind, Årets Kock 2009 & Tävlingsledare

Viktor Westerlind är kanske världens lugnaste kock på ytan men han har många järn i elden. Nyligen tillträdde Viktor som kökschef på anrika Operakällaren och driver förändringsarbetet för att ta restaurangikonen till en ny nivå. Viktor vann Årets Kock 2009 och har arbetat på flera stjärnkrogar som Franzén och Aira. Viktor är dessutom ny tävlingsledare för Årets Kock och ska utforma tävlingen för 2022. Dags för nya tider!

12/9

Stefan Eriksson, Årets Kock 2005 & Råvaruansvarig

I år är en av tävlingsuppgifterna vildsvin, hur kan man öka användningen av denna fina råvara? Stefan är den som väljer ut och säkerställer att råvarorna i tävlingen är av bästa kvalitet.  Vad Stefan inte vet om råvaror är nog inte värt att veta. I höst öppnar Stefan sin egen krog, här gissar vi att endast det bästa är gott nog. Lyssna på ett samtal med vår egen råvaruguru!

11/9

Kockprofilen Malin Söderström

Malin Söderström är en sann förebild i branschen och driver idag Restaurang Moderna Museet och The Fishery. Malin är en av medlemmar i metodjuryn för Årets Kock och sitter även i Årets Kock styrelse. Malin har alltid varit målriktad och bestämde sig tidigt för att hon skulle jobba på stjärnkrogen Paul & Norbert. Därefter har det blivit många krogar, resor och matlagningstävlingar. Malin är en levande legend!

vecka 26

Martin Karlsson

Martin är självlärd som kock men egentligen är Martin trummis som tröttnade på turnélivet och valde att satsa på att bli kock istället.

vecka 27

Anders Isaksson

Tävlingskocken som åkte direkt från BB till kvaltävlingen och tog sig till final i Årets Kock 2021.

vecka 28

Louise Johansson

Vann Sveriges Mästerkock 2011, var finalist i Årets Kock 2019, är det kanske dags att ta hem titeln Årets Kock 2021?

vecka 29

Gustav Leonhardt

Gustav är 24 år men har redan hunnit med att tävla i OS och Bocuse d’or och nu är det dags för final i Årets Kock. På första försöket!

vecka 30

Christian Siberg

Dags för tredje raka finalen i Årets Kock! Till vardags är Christian köksmästare på Omaka och satsar nu till 100% på att ta hem segern.

vecka 31

William Brittsjö

William är yngst i startfältet, fyller snart 23 år och detta är hans första ansökan som tog honom direkt till final.

vecka 32

Luqaz Ottosson

Luqaz har varit i final i Årets Kock 2017, 2020 och nu 2021. Till vardags driver Luqaz Restaurang ROT på Gotland.

vecka 33

Henric Herbertsson

Finalist 2020 och nu 2021. Jobbar på SK Mat & Människor men drömmen är att öppna eget en dag.

Avsnitt 17: Kockprofilen Carl Ishizaki

Avsnitt 17: Kockprofilen Carl Ishizaki gästar podden

En självlärd kock, uppvuxen i Stockholm men med rötter i Japan, som 2014 startade den välrenommerade Sushi Sho. 2016 fick de sin första stjärna i Guide Michelin. Carl är en nyfiken person som hämtat inspiration från sina många resor till Japan. Här kommer kvalitet före kvantitet och vad är hemligheten med riset? Lyssna på ett personligt samtal med en person som gått sin egen väg och bokstavligen talar sushins språk.

Avsnitt 16: Kocklegenden Karin Fransson

Avsnitt 16: Kocklegenden Karin Fransson gästar podden

Karin är en av Sveriges bästa kockar och en förebild för hela branschen. Karin kom första gången till Sverige från Tyskland på 70-talet och träffade sin blivande man. Sen blev hon kvar och tog över köket på anrika Hotell Borgholm. I Karins kök har många av dagens bästa kockar utbildats och här har jämställdhet, inspiration och glädje alltid varit en självklarhet. Sedan 2012 delas Karin Franssons mentorpris ut varje år i syfte att belöna mentorer som i sitt arbete bidragit till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar.

Avsnitt 15: Johan Backéus, Årets Kock 2017.

Avsnitt 15: Johan Backéus, Årets Kock 2017 gästar Podden.

Johan började sin karriär på Gondolen i Stockholm där han fick smeknamnet Mörten.  Efter segern i Årets Kock blev drömmen om att starta eget sann när Johan tillsammans med sin fru Birgit öppnade Restaurang Naturaj i Sundsvall.Naturaj betyder naturligt. Lyssna på ett samtal om att leva nära naturen och att driva en krog med höga ambitioner.

Avsnitt 14: Martin Moses, Årets Kock 2019.

Avsnitt 14: Martin Moses, Årets Kock 2019 och kökschef på SK Mat & Människor gästar podden.

Martin vann Årets Kock 2019 men var snubblade nära redan 2018.  Han var även med i finalen 2007. Martin är en tävlingsmänniska och innan kockkarriären tog fart vann han 10 junior SM-guld i K2 tillsammans med sin tvillingbror. Martin jobbar idag som kökschef på SK Mat & Människor. Ett samtal om vägen till att vinna Årets Kock och om ett annorlunda år som vinnare när Corona slog till.

Avsnitt 13: Kockprofilen Louise Johansson

Avsnitt 13: Kockprofilen Louise Johansson gästar podden.

Från seger i Sveriges Mästerkock 2011 till final i Årets Kock 2019. Hur har den resan sett ut och får vi se Louise tävla igen i Årets Kock? Louise är från Göteborg och har under åren jobbat på bland annat Salt & Sill och Upper House men driver idag det egna företaget Taste by Louise. Louise är även matstylist och kokboksförfattare. Lyssna på ett samtal om att våga och att gå sin egen väg i en bransch med många förutfattade meningar.

Avsnitt 12: Desirée Jaks gästar podden.

Avsnitt 12: Desirée Jaks, kökschef på nya Restaurangen Spesso gästar podden.

Desirée kommer närmast från stjärnkrogen Agrikultur med nynordisk mat på meny men nu satsar hon helhjärtat på det italienska köket. Hon är född i Sverige men uppvuxen i Polen. Under hennes uppväxt har hon inspirerats mycket av sin mormor och lärt sig att laga mat från grunden, att ta vara på alla råvaror och använda det som växer i trädgården. Lyssna på ett personligt samtal med en kock med mycket driv, energi och stora ambitioner. Drömmen är att starta eget och att vinna Årets Kock!

Avsnitt 11: Mångfald och inkludering.

Avsnitt 11: Mångfald och inkludering, nyckeln till en framgångsrik företagskultur.

Vi följer upp det senaste avsnittet där vi pratade om sexuella trakasserier i branschen och om hur vi kan få till den förändring vi alla vill ha. Hur gör man för att skapa en hållbar kultur? Hur skapar man ett fungerande team och en arbetsplats där mångfald och inkludering är en del av framgången? Att låta människor misslyckas, komma till tals, känna sig respekterade och uppskattade är några av nycklarna för att skapa en arbetsplats där unga talanger vill jobba. Det handlar om att skapa en kultur som ska ge den bästa kundupplevelsen.

Programmet gästas av Sofia Falk som har en bakgrund från underrättelsetjänsten och har under 15 år hjälpt undra globala bolag i alla möjliga branscher att förändra sin kultur och sätt att jobba för att bättre inkludera och respektera den mångfald de har eller behöver för att lyckas med sin affär.

Avsnitt 10: Tid för förändring - en gång för alla!

Avsnitt 10. Tid för förändring – en gång för alla.

Tillsammans med programmets gäster pratar vi om framtiden, hur vi får till den förändring som vi alla så gärna vill ha och vilka steg som måste tas för att nå dit. Programmet gästas av Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus och Nationalmuseum samt Årets Kock 1987, Andreas Stenberg, VD för Årets Kock AB och Fanny Sturén, hållbarhetschef Svenska Brasserier och Restaurangchef Emmer.

SAMARBETSPARTNERS