12/9

Stefan Eriksson, Årets Kock 2005 & Råvaruansvarig

I år är en av tävlingsuppgifterna vildsvin, hur kan man öka användningen av denna fina råvara? Stefan är den som väljer ut och säkerställer att råvarorna i tävlingen är av bästa kvalitet.  Vad Stefan inte vet om råvaror är nog inte värt att veta. I höst öppnar Stefan sin egen krog, här gissar vi att endast det bästa är gott nog. Lyssna på ett samtal med vår egen råvaruguru!

11/9

Kockprofilen Malin Söderström

Malin Söderström är en sann förebild i branschen och driver idag Restaurang Moderna Museet och The Fishery. Malin är en av medlemmar i metodjuryn för Årets Kock och sitter även i Årets Kock styrelse. Malin har alltid varit målriktad och bestämde sig tidigt för att hon skulle jobba på stjärnkrogen Paul & Norbert. Därefter har det blivit många krogar, resor och matlagningstävlingar. Malin är en levande legend!

vecka 26

Martin Karlsson

Martin är självlärd som kock men egentligen är Martin trummis som tröttnade på turnélivet och valde att satsa på att bli kock istället.

vecka 27

Anders Isaksson

Tävlingskocken som åkte direkt från BB till kvaltävlingen och tog sig till final i Årets Kock 2021.

vecka 28

Louise Johansson

Vann Sveriges Mästerkock 2011, var finalist i Årets Kock 2019, är det kanske dags att ta hem titeln Årets Kock 2021?

vecka 29

Gustav Leonhardt

Gustav är 24 år men har redan hunnit med att tävla i OS och Bocuse d’or och nu är det dags för final i Årets Kock. På första försöket!

vecka 30

Christian Siberg

Dags för tredje raka finalen i Årets Kock! Till vardags är Christian köksmästare på Omaka och satsar nu till 100% på att ta hem segern.

vecka 31

William Brittsjö

William är yngst i startfältet, fyller snart 23 år och detta är hans första ansökan som tog honom direkt till final.

vecka 32

Luqaz Ottosson

Luqaz har varit i final i Årets Kock 2017, 2020 och nu 2021. Till vardags driver Luqaz Restaurang ROT på Gotland.

vecka 33

Henric Herbertsson

Finalist 2020 och nu 2021. Jobbar på SK Mat & Människor men drömmen är att öppna eget en dag.

Avsnitt 17: Kockprofilen Carl Ishizaki

Avsnitt 17: Kockprofilen Carl Ishizaki gästar podden

En självlärd kock, uppvuxen i Stockholm men med rötter i Japan, som 2014 startade den välrenommerade Sushi Sho. 2016 fick de sin första stjärna i Guide Michelin. Carl är en nyfiken person som hämtat inspiration från sina många resor till Japan. Här kommer kvalitet före kvantitet och vad är hemligheten med riset? Lyssna på ett personligt samtal med en person som gått sin egen väg och bokstavligen talar sushins språk.

Avsnitt 16: Kocklegenden Karin Fransson

Avsnitt 16: Kocklegenden Karin Fransson gästar podden

Karin är en av Sveriges bästa kockar och en förebild för hela branschen. Karin kom första gången till Sverige från Tyskland på 70-talet och träffade sin blivande man. Sen blev hon kvar och tog över köket på anrika Hotell Borgholm. I Karins kök har många av dagens bästa kockar utbildats och här har jämställdhet, inspiration och glädje alltid varit en självklarhet. Sedan 2012 delas Karin Franssons mentorpris ut varje år i syfte att belöna mentorer som i sitt arbete bidragit till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar.

Avsnitt 15: Johan Backéus, Årets Kock 2017.

Avsnitt 15: Johan Backéus, Årets Kock 2017 gästar Podden.

Johan började sin karriär på Gondolen i Stockholm där han fick smeknamnet Mörten.  Efter segern i Årets Kock blev drömmen om att starta eget sann när Johan tillsammans med sin fru Birgit öppnade Restaurang Naturaj i Sundsvall.Naturaj betyder naturligt. Lyssna på ett samtal om att leva nära naturen och att driva en krog med höga ambitioner.

Avsnitt 14: Martin Moses, Årets Kock 2019.

Avsnitt 14: Martin Moses, Årets Kock 2019 och kökschef på SK Mat & Människor gästar podden.

Martin vann Årets Kock 2019 men var snubblade nära redan 2018.  Han var även med i finalen 2007. Martin är en tävlingsmänniska och innan kockkarriären tog fart vann han 10 junior SM-guld i K2 tillsammans med sin tvillingbror. Martin jobbar idag som kökschef på SK Mat & Människor. Ett samtal om vägen till att vinna Årets Kock och om ett annorlunda år som vinnare när Corona slog till.

Avsnitt 13: Kockprofilen Louise Johansson

Avsnitt 13: Kockprofilen Louise Johansson gästar podden.

Från seger i Sveriges Mästerkock 2011 till final i Årets Kock 2019. Hur har den resan sett ut och får vi se Louise tävla igen i Årets Kock? Louise är från Göteborg och har under åren jobbat på bland annat Salt & Sill och Upper House men driver idag det egna företaget Taste by Louise. Louise är även matstylist och kokboksförfattare. Lyssna på ett samtal om att våga och att gå sin egen väg i en bransch med många förutfattade meningar.

Avsnitt 12: Desirée Jaks gästar podden.

Avsnitt 12: Desirée Jaks, kökschef på nya Restaurangen Spesso gästar podden.

Desirée kommer närmast från stjärnkrogen Agrikultur med nynordisk mat på meny men nu satsar hon helhjärtat på det italienska köket. Hon är född i Sverige men uppvuxen i Polen. Under hennes uppväxt har hon inspirerats mycket av sin mormor och lärt sig att laga mat från grunden, att ta vara på alla råvaror och använda det som växer i trädgården. Lyssna på ett personligt samtal med en kock med mycket driv, energi och stora ambitioner. Drömmen är att starta eget och att vinna Årets Kock!

Avsnitt 11: Mångfald och inkludering.

Avsnitt 11: Mångfald och inkludering, nyckeln till en framgångsrik företagskultur.

Vi följer upp det senaste avsnittet där vi pratade om sexuella trakasserier i branschen och om hur vi kan få till den förändring vi alla vill ha. Hur gör man för att skapa en hållbar kultur? Hur skapar man ett fungerande team och en arbetsplats där mångfald och inkludering är en del av framgången? Att låta människor misslyckas, komma till tals, känna sig respekterade och uppskattade är några av nycklarna för att skapa en arbetsplats där unga talanger vill jobba. Det handlar om att skapa en kultur som ska ge den bästa kundupplevelsen.

Programmet gästas av Sofia Falk som har en bakgrund från underrättelsetjänsten och har under 15 år hjälpt undra globala bolag i alla möjliga branscher att förändra sin kultur och sätt att jobba för att bättre inkludera och respektera den mångfald de har eller behöver för att lyckas med sin affär.

Avsnitt 10: Tid för förändring - en gång för alla!

Avsnitt 10. Tid för förändring – en gång för alla.

Tillsammans med programmets gäster pratar vi om framtiden, hur vi får till den förändring som vi alla så gärna vill ha och vilka steg som måste tas för att nå dit. Programmet gästas av Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus och Nationalmuseum samt Årets Kock 1987, Andreas Stenberg, VD för Årets Kock AB och Fanny Sturén, hållbarhetschef Svenska Brasserier och Restaurangchef Emmer.

SAMARBETSPARTNERS

Menigo