Skip to main content

Oskar Persson – Finalist Årets Kock 2023

Oskar-Persson
Ägare och kock på OM gastronomi

"Jag vill vinna för att utveckla mig själv, samt att jag i framtiden vill vara med att driva tävlingen framåt från andra sidan köket."

Stort grattis till Oskar Persson som är finalist i Årets Kock 2023! Oskar är född 1996 och bor i Huddinge. Han är ägare och kock på OM gastronomi och har tidigare tävlat med Svenska Juniorkocklandslaget och Bocuse d’Or 2021. Oskar tävlade i Årets Kock 2021 och kom till kvalfinal samt 2022 då han kom på andraplats.

Bakgrund
Oskar är uppvuxen i Halmstad där han jobbade efter gymnasiet med Stefan Holmström. Därefter har Oskar jobbat på bland annat Spiceriet, Gastrologik och Restaurang Tegelbacken. Däremellan har Oskar varit med i Juniorkocklandslaget, Bocuse d’Or-laget 2021 och har tävlat två gånger i Årets Kock.

Oskars rätter från finalen 2023

Finalrätt 1 – Kall hummer

Hummer ”romanesco” med gul zucchini, mandel, tomatdressing & kaviar. 

Finalrätt 2 – Varm hummer

Råstekt hummer & ravioli, stekt morot med ingefära & smörad hummerbuljong med heta toner. 

Finalrätt 3 – Koka soppa på en spik/man tager vad man haver

Lättgrillade blåmusslor & sotad zucchini med grillad brysselkål, kvitteninkokt potatis och vitvinssås på blåmussla samt libbsticka.  

Finalrätt 4 – Rensarv

Kryddstekt ren, krokett med blod & tunga, glaserad rödbeta med vinbär & lardo samt rensky.

Oskars rätter från kvalfinalen 2023

Delmoment 1 – Rätt på fågelägg med alger och strandväxt

Delmoment 2 – Rätt på makrill och sparris