Om Årets Kock

Tävlingen Årets Kock startades 1983 av mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé. Tack vare tävlingen har debatten kring mat lyfts till rampljuset och skapat en mötesplats för branschen och matintresserad allmänhet. På finalen är alla i branschen välkomna, kockar, elever, lärare från restaurangskolor liksom politiker och representanter från olika organisationer och självklart allmänheten. I tävlingens hedersjury sitter H.K.H. Prins Carl Philip som även är beskyddare av Årets Kock.

35 år av svensk gastronomi

När Årets Kock skapades i början av 1980-talet fanns ett mycket begränsat antal stjärnrestauranger. Mat-Sverige såg på många sett helt annorlunda ut än idag, och att vara kock stod inte högt i kurs. Det var ett hårt och slitsamt arbete som många sällan såg skymten av, kanske framförallt för att svenskarna sällan unnade sig ett restaurangbesök. Men saker och ting förändrades fort på 80-talet, och med Årets Kock följde fler sammanhang där kocken kunde göra sig sedd och hörd. Guide Michelin delade ut sina första stjärnor i Sverige året efter Årets Kock startade, 1987 genomfördes första Bocuse d’Or och 1988 grundade Kurt Weid första Svenska Kocklandslaget. Svensk gastronomi var på god väg att bli vad den är idag, högt ansedd och med stort inflytande.

Tore Wretman blir den svenska gastronomins fader

Det finns inget sätt att berätta om den svenska gastronomins historia utan att stöta på Tore Wretman. På 50-talet blev Tore Wretman ansiktet utåt för den svenska restaurangbranschen i programmet ”Novisen vid Spisen” som genast blir en folkkär klassiker. -Hans betydelse för gastronomin i Sverige är enorm, hur han har utvecklat yrkeskunskaperna men också helheten av en restaurangdrift, säger Christer Lingström, Årets Kock 1985. 1983 tog han initiativet till att grunda tävlingen Årets Kock, med ambitionen att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status samt sätta det skandinaviska köket på världskartan. I Tores arv fortsätter han ge svenska kockar chansen att synas och höras i Sverige och långt utanför landets gränser.

Årets Kock – en succéhistoria!

Tävlingen Årets Kock har sett några av branschens största namn passera genom sina tävlingskök. Det är inte bara vinnarna som sticker ut bland de tävlande. Melker Andersson och Tina Nordström har båda varit nära målsnöret och tagit varsin silvermedalj. Förutom att lyfta ett par stjärnor i branschen har det svenska matundret sedan 80-talet ökat antalet studerande i Sverige inom gastronomi från cirka 2 000 till dagens dryga 30 000.