Skip to main content

Markus Pettersson – Finalist Årets Kock 2023

Markus-Pettersson
Kökschef på Restaurang Signum

"Att tävla i Årets Kock är något jag alltid har velat göra. Jag har under hela min karriär aldrig tävlat i matlagning. Nu känner jag att det är dags för mig att utmana mig själv, vidga mina vyer och se ifall att tävla är något för mig ändå!"

Stort grattis till Markus Pettersson som är finalist i Årets Kock 2023! Markus är född 1987 och bor i Västra Frölunda. Han är kökschef på Restaurang Signum som fick en Michelin-stjärna 2023 och drivs av Årets Kock-vinnaren 2015, Thomas Sjögren. Detta är första gången som Markus tävlar i Årets Kock.

Bakgrund
Markus är uppvuxen i Karlstad, där han började sin karriär inom restaurang på Tullholmsgymasiets Hotell och Restaurangutbildning. När Markus var 28 så jobbade han som souschef på  Swedish Taste där han sedan blev kökschef. Efter fem år var han med och grundade Restaurant Signum i Mölnlycke, som under våren 2023 belönades med en Michelin-stjärna, där han jobbar idag.

Markus rätter från finalen 2023

Finalrätt 1 – Kall hummer

Hummerklo med zucchini, tomater, chili och örter från egen odling.

Finalrätt 2 – Varm hummer

Grillad hummerstjärt med kryddsmör, pinnbröd, majsstuvning, ostronskivling, grönkål och skummad hummersås.

Finalrätt 3 – Koka soppa på en spik/man tager vad man haver

Grillade blåmusslor serveras med morötter, grillad blomkål, vild svamp, ängssyra och smörsås.

Finalrätt 4 – Rensarv

Smörstekt rensadel med blodpudding, rödvinskokt tunga, glaserad rödbeta, åkerbär och kantareller serveras med vildpepparsås.

Markus rätter från kvalfinalen 2023

Delmoment 1 – Rätt på fågelägg med alger och strandväxt

Delmoment 2 – Rätt på makrill och sparris