Skip to main content

Marcus Bremdal – Finalist Årets Kock 2023

Kökschef på Chefly

"Jag är och har varit sugen på att öppna en egen restaurang och tror att en vinst i Årets Kock kan ge mig rätt möjlighet för att kunna förverkliga denna dröm. En vinst i Årets Kock skulle betyda allt för mig."

Stort grattis till Marcus Bremdal som är finalist i Årets Kock 2023! Marcus är född 1983 och bor i Trångsund.

Bakgrund
Marcus är kökschef på Chefly och har tidigare tävlat i Årets unga kock 2009, varit lagledare i Stockholm Culinary Team (VM-guld) 2013-2014, lagledare för Svenska Juniorkocklandslaget 2013-2014 (VM-guld), coach för Juniorkocklandslaget 2015-2017 (OS-guld), finalist i Årets Kock 2020 och medlem i Svenska Kocklandslaget 2021-2023 (VM-silver).

Marcus rätter från finalen 2023

Finalrätt 1 – Kall hummer

Kokt hummerklo med chili, vitlök och koriander serveras med chawanmushi smaksatt med amarillo, vit soja och dashi. Picklad gurka & sockerärtor.

Finalrätt 2 – Varm hummer

Råstekt hummerstjärt serveras med kryddigt hummerskum, morotskräm smaksatt med harissa, sotad pak choi med yoghurt, chilistekt panko och picklad morot. 

Finalrätt 3 – Koka soppa på en spik/man tager vad man haver

Bakad och smörstekt kålrotssnurra serveras med picklat äpple, ragu på fänkål, gotlandslinser, skogschampinjon, äpple, röd mangold och vårlök samt lökmajonnäs och kål buljong.

Finalrätt 4 – Rensarv

Kryddstekt rensarvfilé serveras med glaserad rödbeta fylld med blodkräm, confiterad skogschampinjon, stuvning på mörkokt tunga, bacon, kantareller och kallrökt ost toppas gräslöks mie de pain, ragu på kantareller, senapsfrö och gräslök samt viltsky. 

Marcus rätter från kvalfinalen 2023

Delmoment 1 – Rätt på fågelägg med alger och strandväxt

Delmoment 2 – Rätt på makrill och sparris