Skip to main content

Intervju 

Magnus-Persson-Porträtt-finalist-åretskock-sannalindberg
Finalist Årets Kock 2018

Magnus Perssons matlagningsintresse startade tidigt.

Matlagning var alltid närvarande under Magnus Perssons uppväxt i Botkyrka och matintresset växte sig starkt redan från tidig ålder. I dag arbetar Magnus som kreativ ledare för Bank Hotel, Stureplansgruppens nya hotell som öppnat nu i augusti.

”Matlagning har alltid varit en del av min uppväxt då pappa jobbar som kock och jag har varit med sedan ung ålder i köket. Så mitt intresse för matlagning var något som sakta växte fram i ung ålder och när det var dags för mig att välja inriktning i yrkeslivet så fanns det aldrig någon tvekan om vad jag skulle göra.”

För 28 år sedan vann Magnus pappa, Roland Persson, tävlingen Årets Kock. Hur det kommer att hjälpa Magnus i årets tävling återstår att se, men några tips har pappan delat med sig av.

”Pappa vann 1990 och mycket har hunnit hända rent tävlingsmässigt sedan dess. Men liksom då så är det viktigt att vara väl förberedd inför uppgiften samt behålla lugnet och vara fokuserad. Det är en del av vad jag fått med mig från pappa och där är han ett stort stöd.”

Magnus matlagningsfilosofi handlar mycket om det klassiska med internationella inslag.

”Min matlagning grundas mycket i det traditionella svenska och franska köket som jag gärna utvecklar och moderniserar. Jag jobbar alltid efter säsong och hittar gärna inspiration och råvaror ifrån naturen.”

Förberedelserna inför finalen är i full gång, allt för att kunna prestera på topp. ”Jag hatar att misslyckas” säger Magnus som direkt efter kvalet satt igång att öva på de moment och områden där han utifrån erfarenheten från kvalet känner att det finns utrymme att förbättras.

”Jag kommer att öva på en del teori och råvarukännedom samt styckningstekniker. Sen så kommer det att läggas fullt fokus på den utvalda råvaran när vi får information om den. Jag tror att det är viktigt att fördjupa sig i alla olika delmomenten i tävlingen, för om du ska vinna har du inte råd att halka efter i något av delmomenten.”

Under sommaren kan du följa finalisterna i Årets Kock på vår Instagram. Magnus Persson är sist ut under vecka 34.