Skip to main content

Intervju

Louise Johansson Årets Kock 2019
Finalist Årets Kock 2019

"Jag har en dröm om att få laga Nobelmiddagen. Det vore så mäktigt!"

Louise har alltid varit en kreativ person som älskar att jobba med färg och form och hon inspireras av kvalitativa varor. Matfilosofin bygger på att använda flera olika tekniker där hon gärna blandar något krispigt, krämigt, varmt och kallt på tallriken.

”Jag tycker om att skapa något oväntat, som en kräm gömd under ett blad. Det viktigaste är såklart att maten smakar gott och är vällagad, men det finns inget bättre än när jag skapar och lagar en rätt och får lägga upp den på ett vackert sätt. Det är den värd.”

Louise Johanssons intresse för matlagning väcktes redan som 7-åring i köket med mamma som gjorde spaghetti och köttfärssås.

”Jag kommer speciellt ihåg doften av stekt gul lök i smör. Underbart.”

I sitt eget kök har Louise alltid ägg, smör, parmesanost, citron och krossade tomater. Rivjärnet används flitigt, till exempel till att riva rotfrukter som hon sen picklar. När hon bjuder på middag gör hon gärna något vegetariskt.

I år debuterar Louise i Årets Kock och hon känner sig redo att tackla utmaningen. För att förbereda sig inför finalen kommer hon göra upp en tydlig tidsplan och träna regelbundet i köket, men också återhämta sig och njuta av hela resan. Förutom att vinna Årets Kock har hon andra mål i sikte.

”Jag vill vara med och utveckla svensk gastronomi, leda ett gott exempel och aldrig sluta utvecklas. Jag har också en dröm om att få laga Nobelmiddagen. Det vore så mäktigt!”