Intervju:
Karl Ljung
Foto: Danger Österlin
Karl Ljung, Årets Kock 1999

L’Avventura är
bara starten,
vi planerar
att öppna ett
helt matkvarter.

Vi tänker att det ska bli ytterligare två restauranger och en uteservering, en naturlig mötesplats när man vill äta gott och träffa vänner.

Karl Ljung, Årets Kock 1999, har längtat efter att få öppna L’Avventura – i många år. Nu är den här, italienaren med extra allt där klockan alltid är kvart i nio. L’Avventura rymmer restaurang och två barer men är bara början på det krogkvarter som Karl Ljung har planer för.

Ni har varit igång i snart en månad, hur går det?
Otroligt bra faktiskt. Det är fullt i lokalen, som det ska vara på krogen, och det är härligt att vara igång. Det är extra roligt att det är en så unik miljö, restaurangen får så mycket stöd av lokalen och folk blir oerhört förvånade när de kommer in från gatan. Det är som att man hamnar någon annanstans när man går in genom dörrarna.

L aventura Stockholm

Vad är L’Avventura för dig?
Allt, jag har velat göra italienskt så länge jag kan minnas. Att få göra en stor, härlig, klassik, vacker italienare med trancheringsvagnar och flambering är helt fantastisk.

Varför har det tagit så lång tid?
Det är mycket som ska klaffa, och det är inte helt lätt att hitta en lokal som känns rätt. Men så springer man på en gammal biograf med sex meter i takhöjd och handmålade väggar från 1927 inspirerade av den italienska ruinstaden Pompej med otroligt mycket atmosfär och känsla – ja då kör man.

Vem äter på L’Avventura?
Oj, alla hoppas jag. Människor som gillar härlig mat och tycker att det är skoj att gå på krogen oavsett ålder och tillfälle. Det är då restaurangen blir riktigt levande, när någon slinker in på en skål med pasta och ett annat sällskap är ute och firar. Självklart ser vi fler barnfamiljer tidigare på kvällen men annars är det en härlig spridning av människor som alla har det gemensamt att de vill hänga på restaurangen för att smaka, äta och umgås.

Finns det någon paradrätt på menyn?
Ska jag välja en måste det bli de flamberade efterrätterna som nästan har blivit instagrammade till fördärvelse sedan start.

Och jämfört med andra italienska restauranger?
Jag hoppas och tror att vi ger den bästa helhetsupplevelsen och i särklass den störta italienkänslan. Vårt mål är att gästerna ska känna att hit vill jag verkligen komma tillbaks. Varför? Inte för en specifik detalj utan för att hela paketet var så grymt och att serviceupplevelsen verkligen var något extra. Vi jobbar med kypare som har lång erfarenhet för att lyfta arbetet i matsalen och erbjuda en service som man inte får på många andra krogar, och det har vi verkligen fått ett jättefint gensvar på från våra gäster.

Era tallrikar är helt fantastiska, berätta
Porslinet är handgjort för L’Avventura och har ett eget mönster. Med den inramningen som vi har i lokalen har det varit viktigt att jobba med varenda detalj för att det inte ska kännas för fint, utan ge ett generöst och varmt Italienintryck. Med det sagt måste man ändå överdriva lite för att få till en riktigt Italienkänsla när de som stiger in kommer från svensk, blöt och ganska grå vinterkväll. Vi jobbar med lite extra av allt och brukar säga att hos oss är klockan alltid kvart i nio. Det ger en viss stämning och atmosfär.

Det är en restaurang nu, men vad jag förstår har du fler planer för lokalen?
Ja, L’Avventura är starten men vi planerar att öppna ett helt matkvarter och skapa en naturlig mötesplats när man vill äta gott och om man bara vill träffa vänner och se vart kvällen tar vägen. Vi tänker att det ska bli ytterligare två restauranger och en uteservering. Det finns ingen exakt tidslinjer för den utvecklingen, men så fort det går

Och sist men inte minst, med de nya reglerna för Årets Kock har du möjlighet att försvar din titel från 1999 – kommer vi få se Karl Ljung tävla i Årets Kock någon mer gång?
Inte i år, inte nu när vi har ett stort, nytt hus på gång med flera verksamheter. Men i framtiden vet man aldrig. Däremot ska vi såklart försöka få med någon eller några från Stureplansgruppen.

Text: Namn och efternamn
L’Aavventura. Foto: Danger Österlin