Skip to main content
 

Anmälan till Årets Kock 2018

Välkommen! Vi är glada att du vill anmäla dig till Årets Kock 2018 – SM i professionell matlagning. Årets upplaga blir den 35:e i ordningen och här hittar du all praktisk information för tävlande i Årets Kock 2018. Vi rekommenderar att du läser igenom all information på den här sidan innan du lämnar in din ansökan. Lycka till!
signatur andreas stenberg

Andreas Stenberg

Anmälan öppnas den 16:e april och stängs om:

-1659Dagar -19Timmar -33Minuter -28Sekunder

den 20 maj klockan 23.59.

Anmäl dig

Vem kan söka?

  • Du måste vara professionellt verksam kock*.
  • Du har fyllt 23 år, eller kommer att fylla 23 under 2018.
  • Du måste vara svensk medborgare.
  • Nytt! Tidigare vinnare av Årets Kock får försvara sin titel.
*Med professionellt verksam avses kock som är anställd i verksamhet inom restaurang, catering eller offentlig verksamhet, alternativt i eget företag för att bedriva matlagningsverksamhet.

Om anmälan

  • Anmälan öppnar den 16 april klockan 08.00 och stänger den 20 maj klockan 23.59.
  • Du ska skicka in ett recept och bild på valfri för-, mellan- eller huvudrätt för 6 portioner. Råvarorna är valfria, du väljer själv vad du vill arbeta med. Rätten kan serveras kall eller varm. Dessert är inte tillåten. Rätten ska presenteras i sin helhet på en tallrik. Endast sås kan serveras à part och inga andra delar av rätten får vara utanför tallriken.
  • Du kommer att få svara på en del frågor kopplade till ditt yrkesliv. Dessa svar ligger inte till grund för bedömningen och är inget som juryn kommer att ta del av, det syftar enbart till att bekräfta att du som söker är professionellt verksam kock.
  • För att styrka ditt medborgarskap ska en bild av ditt pass där medborgarskap framgår bifogas. Bilden av passet används ej till annat än att styrka ditt medborgarskap. 
  • Viktigt. Restaurang- eller personnamn får inte framgå i varken rubrik, receptets namn eller löptext i receptet. Samma sak gäller för bilden av din maträtt. Om detta förekommer är din anmälan ogiltig.

Om ditt recept

  • Receptet ska skrivas i word eller pages.
  • Receptet ska visa på din matlagning och filosofi, din personlighet, kompetens och kunskap i yrket.
  • Tänk på att de allra flesta rätter vinner på ett tekniskt genomförande där smaken är nummer ett.
  • Tänk på finish i rättens presentation.

Planering av recept

  • Planera ditt recept utifrån deltagande i kvalificeringstävlingen.
  • Under kvalificeringstävlingen kommer du att ha 1 timme för att färdigställa och presentera rätten inför juryn. Du får preppa och förbereda rätten hur mycket du vill innan.
  • Rätten ska vara presenterad på en tallrik, endast sås kan serveras à part.
  • När det gäller porslin, utrustning och material för färdigställande och presentation av rätten tar du själv med dig det du vill använda dig av.
  • I köket på Stockholms Hotell- och Restaurangskola finns basutrustning så som ugn, spis, salamander, kyl och frys. Mer detaljerad information om redskap på plats ges till de tävlande som tar sig vidare till kvalificeringstävlingen.

Bild på din rätt

  • Du ska bifoga en bild  som presenterar den färdiga rätten precis som ditt recept anger.
  • Rätten ska presenteras i sin helhet på en tallrik, endast sås kan serveras à part.
  • Bilden får porträttera endast en tallrik och eventuellt en sås à part. Inget annat är tillåtet på bilden, så som brickor, knivar, bestick och dylikt, andra à part, händer eller andra kroppsdelar.
  • Du får använda valfri färg på porslin och underlag.
  • Observera att samma tallrik och eventuell sås à part som presenteras på bilden i tävlingsanmälan också ska användas vid upplagningen i kvaltävlingen.
  • Fotograf av bilden ska anges i formuläret på tävlingsanmälan.

Vilka går vidare

  • Samtliga inskickade bidrag granskas för att säkerställa att de uppfyller kriterierna listade ovan. Detta görs av administrativ personal hos Årets Kock.
  • Alla godkända inskickade bidragen bedöms därefter helt anonymt av en jury som består av erfarna kockar.
  • 32 tävlande går vidare till kvalificeringstävlingen.
  • Vilka som har gått vidare till kvalificeringstävlingen meddelas den 29 maj 2018.

Kvalificeringstävlingen

  • Kvalificeringstävlingen arrangeras den 19-20 juni 2018 på Stockholms Hotell- och restaurangskola.
  • Där kommer de 32 som har gått vidare att få laga upp sitt inskickade bidrag samt en huvudrätt baserad på en hemlig råvarukorg och även i olika tävlingsmoment visa prov på kunskap inom teori och handlag.
  • 16 kockar går vidare till dag två i kvalificeringstävlingen och ställs inför ytterligare prov i yrket.
  • 8 kockar går vidare till finalen, dessa presenteras den 20 juni.
  • De tävlande bekostar själva sitt deltagande i kvalificeringstävlingen vad gäller resor, boende, råvaror med mera.

Final

  • Finalen är den 28-29 september 2018.
  • Arrangeras i Kungl. Tennishallen, i Stockholm.
  • Som finalist i Årets Kock 2018 förväntas du vara tillgänglig och delta i aktiviteter och evenemang för media och partners som tävlingsorganisationen bedömer lämpliga under tidsperioden 21 juni till 29 september 2018.
  • Pris: titeln Årets Kock 2018 och ära samt 250 000 kronor till att vidareutveckla sig inom gastronomi.
  • Som vinnare av Årets Kock formar du i samråd med Årets Kock ditt vinnarår avseende media och kommersiella uppdrag, så att det passar dig och dina förutsättningar.

Hej!

Jag heter Christin Sandell och är projektledare för tävlingen. Om du saknar någon information är du välkommen att kontakta mig: christin.sandell@aretskock.se

Christin Sandell