Jessie Sommarström
Årets Kock 2022
Jessie Sommarström är född 1979 i Indien och är uppvuxen på Vaxholm, utanför Stockholm. Jessie har tidigare varit ansvarig för innovation och hållbar utveckling på Urban Deli. Hon har även arbetat på hamnkrogen i Vaxholm, Sturehof, Ahlbomsgruppen och Esperanto.
Jessie tävlade i Årets Kock 2020 och medverkade i Kockarnas kamp 2021 innan hon vann Årets Kock-titeln 2022. Hon är den andra kvinnan efter Kristina Pettersson, och den första kvinnan på 34 år, att vinna utmärkelsen.
Tävlingen Årets Kock 2022
15 september 2022
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Finalrätt 3
Finalrätt 4
Årets Kock 2022 anordnades på Annexet i Stockholm den 15 september där åtta finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2022 blev Jessie Sommarström. Jessie vann tävlingen med rätterna:
Kanapéer
Rullad rotselleri & äpple med syrlig kudde av rotselleri toppad med caviar.
Lätt grillad ostfralla kryddad med skog
Vikt kålrabbi med het havskräfta
Lammsadel inspirerad av Karin Fransson
Örtfylld lammsadel med smörrostad rotselleri. Confiterad champinjon fylld med grillat lammhjärta, picklad kantarell och mandel toppad med ett skum på rotselleri. Variation på spritärter samt örtig lammsås.
Buljong
Stekt kummel med grillad broccoli. En fiskbuljong smaksatt av soya, spräckt med grillat algsmör.
Fisk & Svamp
Stekt eldad kummel med variation på svamp, fänkålsblomma, grillad purjolök, brynt sandefjordsås.
Finalister i Årets Kock 2022
2
Oskar Persson
Arbetsplats:
Tegelbacken
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Kanapéer:
Confiterad, smörstekt & picklad potatis, kantarellkräm med syrad grädde & citrontimjan.
Marinerade tomater med kummin, krondill, enkorn & blommor.
Smörstekt plätt med majskräm, glaze på verjus med kaviar & granskott.
Lammsadel inspirerad av Karin Fransson:
Färserad & helstekt lammsadel, tapenade med halstrat lammhjärta, tomat & zucchini, grilladsallad med stuvade linser, kronärtskocka barigoule med aromatiska örter.
Buljong:
Buljong på kummel med barigoule, bondbönda, persilja och blommor.
Fisk & Svamp:
Bränd bakad kummel, svamp, majs och svampsås.
3
Ola Wallin
Arbetsplats:
Hällnäs Hotell och Restaurang
Ort:
Mölnlycke
Finalrätter
Kanapéer:
Potatis och sockertångskal med ostron från Havstenssund, brännvin och krondillsinlagdgurka, gurkgranité och aromatiska örter.
Dinkelplätt med fänkålsfrön, grillade blåmusslor, ocietrakaviar och ringblomma samt rostathavreris och karl-johansvampolja.
Plommon med tjärsirap, wasabi, fingerlime och umevinäger samtlila shiso och rostat bovete.
Lammsadel inspirerad av Karin Fransson
Lammsadel á la Karin Fransson serveras med enbärsglacerad lammtunga, stuvat lammbrässmed kantareller samt ängssyra, grönärtor och salicorne.
Buljong
Kronärtskocka med kummelbuljong. Serveras med grillad citronkräm, sallad med inkokt lök, ostronblad, dill och fänkålsblommor.
Fisk & Svamp
Sotad kummel i grillat smör, grillade vaxbönor med ingefära, brynt karljohansvamp samt majs och kantareller, samt vitvinsvelouté smaksatt med karljohansvamp.
4
Anton Kardell
Arbetsplats:
Human
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Kanapéer:
Frasig potatiskon med havskräfta, krondillsinkokt potatis och schalottenlök samt ljummetskum på potatis smaksatt med Boxholms kryddost.
Kålrabbi komprimerad i syrlig kombulag fylld med nori och mousseline på pilgrimsmussla och ostron.Toppad med kaviar, wasabi, ingefära samt rostat ris, sesamfrö och rörhinna.
Svenskanklever med miso och krispig kavring, komprimerat granny smith äpple, pickladkantarell och tagetes.
Lammsadel inspirerad av Karin Fransson:
Färserad lammsadel med citrontimjan och citron. Morot bakad i getvassle toppad medgetyoughurt från Löt Gårdsmejeri, ramslökskapris och rostad jäst. Morotskräm, friteratlammhjärta i kryddglaze samt lammsky smaksatt med rostad vitlök.
Buljong
Buljong på kolgrillade ben, smaksatt med vit soya, kombu och torkad shiitake, lättgravad kummel, bondbönor och vaxbönor samt rostade kryddor.
Fisk & Svamp
Rimmad och eldad kummel, stekt karljohansvamp och picklade kantareller. Skum på karljohansvamp, råstekt majs samt blommor.
5
Martin Anneflod
Arbetsplats:
Spiseriet
Ort:
Varberg
Finalrätter
Kanapéer:
Crumpet medtomat, havskräfta, fänkål & kryddtagetes.
Majs med gula kantareller, Havgus & espelette.
Råraka med anklever, mjöd, plommon & hibiskus.
Lammsadel inspirerad av Karin Fransson:
Lammsadel med lammhjärta, lammbräss & kantareller. Potatis medgetfärskost & mandelsamt kålrabbi, grönkål & fläder.
8
William Brittsjö
Arbetsplats:
Etoile
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Kanapéer:
Inkokt lök med rökt renhjärta, syltade granskott och harsyra.
Gratängbakad jordärtskocka i krustad, syrad fänkål och grönpepparmiso.
Emmer choux fylld med emmerstuvad skogssvamp, punsch och citrontimjan.
Lammsadel inspirerad av Karin Fransson:
Fylld urbenad lammsadel serveras med inkokt lök fylld medgrillad sallad, ragu med glaseratlammhjärta, grönpeppar, gula ärtor och kantareller. Citronmarinerad gulbeta med fårost och lavendel samt lammsås.
7
Tobias Lundgren
Arbetsplats:
Wedholms Fisk
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Kanapéer:
Petit choux med kryddost, havskräfta, krondill & äpple.
Svarvad potatis med blåmusslor, fänkål, gurka & dill.
Kålrabbi med kalvtartar, spansk körvel, scharlottenlök & forellrom.
Lammsadel inspirerad av Karin Fransson:
Färserad och urbenad lammsadel serveras med leverpaté, kantareller, persiljerot, savoykål,bovete och lammsky.
6
David Forsman Törnqvist
Arbetsplats:
Lilla Ego
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Kanapéer:
Limemarinerat äpple, dragonemulsion, rå havkräfta med våtarv, blommor i säsong och yoghurtpulver.
Potatisblini med bonitoemulsion, picklad potatis, störcaviar med lökblommor och örter.
Rågtartelette med kantarellkräm, picklad kantarell, riven havgus samt pulver på blåbär.
Lammsadel inspirerad av Karin Fransson:
Färserad lammsadel med glacerad kronärtskocka, lammsky, marconamandel, fylld tomat, chiliolja samt tartelette på lammbräss och grillat skum.