top of page
53271759595_39c21aef82_k.jpg
31856636333_6a85169f73_o.jpg

Johan Backéus

Årets Kock 2017

Johan Backéus är född den 27 februari 1986 och är uppvuxen i Matfors, Sundsvall. Johan har erfarenhet från restauranger som Aveqia, Gondolen, Restaurang BAR och Restaurang Lux i Stockholm och restaurang Naturaj i Sundsvall.

Johans ihärdighet  lyser klart genom hans deltagande i Årets Kock. Totalt har Johan tävlat sex gånger och förutom segern i Årets Kock 2017 kom han till semifinal 2012, tog silver 2013, var i final 2014 och tog silver 2016.

Tävlingen Årets Kock 2017

2 februari 2017

Tävlingsuppgift 1

Tävlingsuppgift 2

Årets Kock 2017 anordnades på Malmö Arena i Malmö den 2 februari där sju finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2017 blev Johan Backéus. Johan vann tävlingen med rätterna:

Fem smårätter

1. Purjolök, persilja och pepparrot
2. Fänkål, gurka och ostronblad
3. Ägg, blomkål och tryffel
4. Potatis, ängss
yra och rökt tång
5. Svamp, krasse och hasselnöt


 

Bakad fasan i smen, glaserat lår, svamp och mandelmüsli, blomkål samt skysås smaksatt med ingefära och umeshu

Finalister i Årets Kock 2017

Olle Broström

Arbetsplats under tävlingen:

Fotografiskas restaurang

Ort:

Stockholm

Finalrätter

Tävlingsuppgift 1
1. Falsk kaviar med smaker ifrån havet
2. Rostad purjolök, gran och syltade hjortron
3. Kompostbakad rödbeta, getyoghurt, lakrits och koriander
4. Helfriterad brysselkål, rökt brynt smör och äpple
5. Skogssvamp, fermenterad karljohan och dragon

Tävlingsuppgift 2
Kryddstekt skånsk fasan, morot, ingefära, gran, picklade vinbär och rostat hagel

 

Oskar Mendelin

 

Arbetsplats under tävlingen:

Restaurang Hantverket

Ort:

Stockholm

 

Finalrätter
 

Tävlingsuppgift 1
1. Ägg, kryddosttamago, fänkål, krasse
2. Svampnudlar, svampolja, vaktelägg, champinjonbuljong, torkad vårlök
3. Morot, rökt mandel, ramslökskapris, dragon
4. Rödbeta, torkad kapris, picklade senapskorn, rödbetskräm, gravad och torkad äggula, kruspersilja
5. Kål, purjolök, brödkrutong, grönkålssmör

Tävlingsuppgift 2
Fasan med kål, äpple och rödbeta

Magnus Persson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Kroken & Bom

Ort:

Göteborg

Finalrätter

Tävlingsuppgift 1
1. Rotselleri med krasse, svarta vinbär och karamelliserad grädde
2. Gulbeta med rökt ricotta, bovete och ängssyra
3. Lök med pumpa, libbsticka och verjus
4. Brioche med kål, tryffel och äpple
5. Jordärtskocka med odlade svampar, dragon, soja och hasselnötter

Tävlingsuppgift 2
Skånsk fasan med lardo och valnöt serveras med rotselleri, kål, svart tryffel, pumpa, shiitake och äpple samt en äppel- och ingefärssky

Luqaz Ottoson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Luqaz MAT

Ort:

Visby

Finalrätter

Tävlingsuppgift 1
1. Vichyssoise med confiterad potatis och sotad lök
2. Saltbakad rödbeta med bondbönor, getfärskost och pepparrot
3. Helbakad vitkål med kålemulsion och picklade senapsfrön
4. Örtstekt butternut med gul chili, torkade tomater och syrad grädde
5. Sojamarinerat vaktelägg med svampkräm, smörtstekt portabello och torkad äggula

Tävlingsuppgift 2
Fasan med kålrot, kummin, äpple och björksirap

Sebastian Thureson

Arbetsplats under tävlingen:

Lilla Ego

Ort:

Stockholm 

Finalrätter

Tävlingsuppgift 1
1. Fyllda kålrabbiblommor i champinjonbuljong
2. Anjapotatis med inlagd fläder samt yoghurt- och citronskum
3. Kålpudding
4. Lättrökt rödbeta med svarta vinbär och vispad Brillat Savarin
5. Helbakad rotselleri med äpple, hasselnötter och krasse

Tävlingsuppgift 2
Lättrökt fasan med krispigt skinn, kryddbakad rotselleri samt svamp och inlagda fläderblommor.

Martin Hansen

 

Arbetsplats under tävlingen:

Grand Hotel i Lund

Ort:

Lund

Finalrätter

Tävlingsuppgift 1
1. Vintersallad på fermenterad slanggurka, dill och ostronblad med blomkålsmjölk
2. Tatar på rödbetor och björnbär med rostade valnötter
3. Currybrynt morot från Ugglarp med havtorn, brynt smör och krasse
4. Svampbuljong med dumpling på rygeost och champinjon från Hällestad samt hasselnötter
5. Rostad jordärtskocka från Halland med sötlök, vintertryffel och knäckebröd på frön och råg

Tävlingsuppgift 2
Hasselnötsbakad fasan från Skåne med kål, champinjoner, fläderbär och dragon

Jesper Bogren

 

Arbetsplats under tävlingen:

Heaven 23 i Gothia Towers

Ort:

Göteborg

Finalrätter

Tävlingsuppgift 1
1. Broccoli- och ädelosttartelett
2. Krämig svampbuljong med rotselleri och pocherat vaktelägg
3. Grillad sallad med dragonmajonnäs och rågbröd
4. Jordärtskocka, tryffel och äpple
5. Mjukbakad purjolök med gröna enbär och grönkål

Tävlingsuppgift 2
Björkrökt fasan med rödbetor, svarta vinbär och kamomill

Följ Årets Kock

  • alt.text.label.Instagram
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.LinkedIn
  • alt.text.label.YouTube
  • TikTok
53271288796_56519dd356_k (1).jpg
bottom of page