Johan Backéus
Årets Kock 2017
Johan Backéus är född den 27 februari 1986 och är uppvuxen i Matfors, Sundsvall. Johan har erfarenhet från restauranger som Aveqia, Gondolen, Restaurang BAR och Restaurang Lux i Stockholm och restaurang Naturaj i Sundsvall.
Johans ihärdighet lyser klart genom hans deltagande i Årets Kock. Totalt har Johan tävlat sex gånger och förutom segern i Årets Kock 2017 kom han till semifinal 2012, tog silver 2013, var i final 2014 och tog silver 2016.
Tävlingen Årets Kock 2017
2 februari 2017
Tävlingsuppgift 1
Tävlingsuppgift 2
Årets Kock 2017 anordnades på Malmö Arena i Malmö den 2 februari där sju finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2017 blev Johan Backéus. Johan vann tävlingen med rätterna:
Fem smårätter
1. Purjolök, persilja och pepparrot
2. Fänkål, gurka och ostronblad
3. Ägg, blomkål och tryffel
4. Potatis, ängssyra och rökt tång
5. Svamp, krasse och hasselnöt
Bakad fasan i smen, glaserat lår, svamp och mandelmüsli, blomkål samt skysås smaksatt med ingefära och umeshu
Finalister i Årets Kock 2017
Olle Broström
Arbetsplats under tävlingen:
Fotografiskas restaurang
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Tävlingsuppgift 1
1. Falsk kaviar med smaker ifrån havet
2. Rostad purjolök, gran och syltade hjortron
3. Kompostbakad rödbeta, getyoghurt, lakrits och koriander
4. Helfriterad brysselkål, rökt brynt smör och äpple
5. Skogssvamp, fermenterad karljohan och dragon
Tävlingsuppgift 2
Kryddstekt skånsk fasan, morot, ingefära, gran, picklade vinbär och rostat hagel
Oskar Mendelin
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Hantverket
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Tävlingsuppgift 1
1. Ägg, kryddosttamago, fänkål, krasse
2. Svampnudlar, svampolja, vaktelägg, champinjonbuljong, torkad vårlök
3. Morot, rökt mandel, ramslökskapris, dragon
4. Rödbeta, torkad kapris, picklade senapskorn, rödbetskräm, gravad och torkad äggula, kruspersilja
5. Kål, purjolök, brödkrutong, grönkålssmör
Tävlingsuppgift 2
Fasan med kål, äpple och rödbeta
Magnus Persson
Arbetsplats under tävlingen:
Kroken & Bom
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Tävlingsuppgift 1
1. Rotselleri med krasse, svarta vinbär och karamelliserad grädde
2. Gulbeta med rökt ricotta, bovete och ängssyra
3. Lök med pumpa, libbsticka och verjus
4. Brioche med kål, tryffel och äpple
5. Jordärtskocka med odlade svampar, dragon, soja och hasselnötter
Tävlingsuppgift 2
Skånsk fasan med lardo och valnöt serveras med rotselleri, kål, svart tryffel, pumpa, shiitake och äpple samt en äppel- och ingefärssky
Luqaz Ottoson
Arbetsplats under tävlingen:
Luqaz MAT
Ort:
Visby
Finalrätter
Tävlingsuppgift 1
1. Vichyssoise med confiterad potatis och sotad lök
2. Saltbakad rödbeta med bondbönor, getfärskost och pepparrot
3. Helbakad vitkål med kålemulsion och picklade senapsfrön
4. Örtstekt butternut med gul chili, torkade tomater och syrad grädde
5. Sojamarinerat vaktelägg med svampkräm, smörtstekt portabello och torkad äggula
Tävlingsuppgift 2
Fasan med kålrot, kummin, äpple och björksirap
Sebastian Thureson
Arbetsplats under tävlingen:
Lilla Ego
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Tävlingsuppgift 1
1. Fyllda kålrabbiblommor i champinjonbuljong
2. Anjapotatis med inlagd fläder samt yoghurt- och citronskum
3. Kålpudding
4. Lättrökt rödbeta med svarta vinbär och vispad Brillat Savarin
5. Helbakad rotselleri med äpple, hasselnötter och krasse
Tävlingsuppgift 2
Lättrökt fasan med krispigt skinn, kryddbakad rotselleri samt svamp och inlagda fläderblommor.
Martin Hansen
Arbetsplats under tävlingen:
Grand Hotel i Lund
Ort:
Lund
Finalrätter
Tävlingsuppgift 1
1. Vintersallad på fermenterad slanggurka, dill och ostronblad med blomkålsmjölk
2. Tatar på rödbetor och björnbär med rostade valnötter
3. Currybrynt morot från Ugglarp med havtorn, brynt smör och krasse
4. Svampbuljong med dumpling på rygeost och champinjon från Hällestad samt hasselnötter
5. Rostad jordärtskocka från Halland med sötlök, vintertryffel och knäckebröd på frön och råg
Tävlingsuppgift 2
Hasselnötsbakad fasan från Skåne med kål, champinjoner, fläderbär och dragon
Jesper Bogren
Arbetsplats under tävlingen:
Heaven 23 i Gothia Towers
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Tävlingsuppgift 1
1. Broccoli- och ädelosttartelett
2. Krämig svampbuljong med rotselleri och pocherat vaktelägg
3. Grillad sallad med dragonmajonnäs och rågbröd
4. Jordärtskocka, tryffel och äpple
5. Mjukbakad purjolök med gröna enbär och grönkål
Tävlingsuppgift 2
Björkrökt fasan med rödbetor, svarta vinbär och kamomill