Thomas Sjögren
Årets Kock 2015
Thomas Sjögren är född den 30 mars 1991 och är uppvuxen i Granö, Umeå. Thomas har erfarenhet från restauranger som Swedish Taste, 28+, Thörnströms Kök-Privata Rum i Göteborg. Thomas har även varit aktiv på Smögen och var med och drev Skärets Krog, Skärets Café, Smögens Bageri och Loftet i Hunnebostrand.
Utöver Årets Kock 2015 har Thomas kommit två i tävlingen Nordic Chef of the Year samt tagit ett VM-silver med Juniorkocklandslaget 2014.
Tävlingen Årets Kock 2015
5 februari 2015
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2015 anordnades på Gothia Towers/Svenska Mässan i Göteborg den 5 februari där åtta finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2015 blev Thomas Sjögren. Thomas vann tävlingen med rätterna:
Modern varmrätt
Kolgrillad lammbog, smörkokt kål, syrlig potatiscrème, rålakrits och dragon
Fem smårätter från råvarukorg
-
Lättbakad Auroralax och hyvlade champinjoner med kräm på rostat kycklingskinn
-
Tartar på havskräfta med ingefära, krispig jordärtskocka och torkade blåbär
-
Pilgrimsmussla i sin juice med silverlök, brynt smör och citron
-
Blåmusslor med stjälkselleri, fänkål och äpple
-
Hackad lättgravad sill med rökt potatis, pepparrot och rå lök
Finalister i Årets Kock 2015
Anders Karlsson
Arbetsplats under tävlingen:
The Absolut Company
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Långbakad bog med primöroliver och aprikos, gryta serverad à part med höstvete och örter, frasig bringa, mandelkräm, lök, vitlök, harissa och bergamott.
Råvarukorg:
1. Porterbräserat ostron, grädde, citron, persilja och szechuanpeppar
2. Crudo på pilgrimsmussla, emulsion på romsäcken, äpple, kallrökt soja och vallmo
3. Laxtataki med citrus, fänkål och shichimipeppar
4. Svamp-hot pot med kål, ingefära och havskräfta
5. Fish and chips på hälleflundra med ”tartarsås”
Daniel Müllern
Arbetsplats under tävlingen:
Ystad Saltsjöbad
Ort:
Ystad
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Kålbakat och lättrökt gårdslamm med variation på rotselleri, vinägerkokt röd endiv, gröna blad och getost från Vilhelmsdal.
Råvarukorg:
1. Tartar på råräka med syrad grädde, vinbär och harsyra
2. Lättrökt Auroralax med krispigt slag, jordärtskocka x 3, fänkålspollen och krasse
3. Sotat ostron med pepparrotscrème, fryst gurka och dill
4. Grillad havskräfta med äppelfylld kålrabbi och rostad hasselnöt och citronverbena
5. Tempurafriterad skrei med råstekt broccoli, rosenkål, svampar, brynt smör- och sojaemulsion
Daniel Engellau
Arbetsplats under tävlingen:
Aveqia
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Nygrillad lammstek med bräserad bog, lammkorv, barigoulekokt kronärtskocka, lavendelkräm, ärtkräm, kålsallad och fänkålsmossa.
Råvarukorg:
1. Inkokt havskräfta med kronärtskockskräm, sotad lardo och smörstekta krutonger
2. Blåmusselkrokett med nori och rädissallad
3. Gravad och sotad skrei med äggkräm, gräslöksolja och frasigt fiskskinn
4. Bräckt ostron med rökt majonnäs, gurka och syrliga havsalger
5. Pilgrimsmussla med morot, ingefära och havtorn
Saori Ichihara
Arbetsplats under tävlingen:
Shibumi
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Lammstek grillad i havsväxter och lammstuvning under tusenblad, rökparfymerad purjolök och oxiderade äpplen.
Råvarukorg:
1. Torsk på krispigt skinn med luftig sås och laitue de mer
2. Friterat ostron med sjögräsemulsion
3. ”Chawanmushi” på musseljuice täckt med löjrom
4. Grillade havskräftor i havssmakande vatten
5. Tartar på blåmusslor, päron och kålrabbi med crème fraiche
Markus Westh
Arbetsplats under tävlingen:
Lilla Ego
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Olika tillagningssätt på gårdslamm serveras med rivet lammfett, jordärtskockor samt soja och lök.
Råvarukorg:
1. Citronmarinerad pilgrimsmussla med romsäck samt hasselnötter och champinjoner
2. Krämigt och rått ostron serveras med inlagd vinägergurka
3. Kryddig tartar på havskräfta serveras med citron och kålrabbiblomma
4. Sotad lax serveras med sveciakräm samt omogen tomat och granskott
5. Blåmussla serveras med krämig och friterad jordärtskocka samt sojapärlor
David Lundqvist
Arbetsplats under tävlingen:
Operakällaren
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Rulle på lammstek fylld med svartkål och mousseline av rostbiffen, rillettes på bogen, nacken och läggen smaksatt med rostad peppar, ostronsås och sesamolja. Rostad blomkålskräm, smörkokt kålrabbi med ramskapris, sotad samt gräddglaserad savoykål och lammbacon med äggulekräm smaksatt med svart tryffel. Skysås på ox- och lammfond, syrad med sherryvinäger och spräckt med brynt lammsmör.
Råvarukorg:
1. Ostron med gurka, libbsticka och sjögräs
2. Löjrom med rökt majonnäs, pepparrot och syrad lök
3. Tartar på råräkor, grönärtskräm med wasabi och ingefära
4. Friterad havskräfta med syrlig morotssmörsås
5. Smörbakad hälleflundra, syrlig rödbetspuré, dillkaramell och kapri
Emma Erlandsson
Arbetsplats under tävlingen:
Oaxen Krog & Slip
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt: Örtöverbakad lammstek och bräserad lammbog som smaksätts med rostad vitlök. Jordärtskocka serveras krispig med krämbakat vaktelägg samt som kräm, små glaserade gulbetor och råmarinerad beta, därtill en kräm på krasse samt lammsky.
Råvarukorg:
1. Pocherat ostron med gurka och koriander
2. Bakad hälleflundra med svart vitlökskräm, rödbeta och lakrits
3. Eldad pilgrimsmussla, marinerad romsäck och purjolök
4. Rökt lax med äpple, krasse och pepparrotsskum
5. Musselsoppa smaksatt med libbsticka