Filip Fastén
Årets Kock 2014
Filip Fastén är född den 24 september 1989 och är uppvuxen i Ljusdal. Filip har varit aktiv i restaurangbranschen sedan han var 13 år och när han fyllt 21 år blev han en av de yngsta finalisterna genom tiderna i Årets Kock.
Filip grundade och drev restaurangen Agrikultur som fick en stjärna i Guide Michelin 2018. Han har tidigare arbetat på restauranger som Krusmyntagården på Gotland, Restaurant Frantzén, Grill och Le Rouge i Stockholm samt som privatkock i New York.
Tävlingen Årets Kock 2014
7 februari 2014
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2014 anordnades på Stockholm Waterfront i Stockholm den 7 februari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2014 blev Filip Fastén. Filip vann tävlingen med rätterna:
Modern restaurangrätt:
Helstekt anka kryddad med grönpeppar, fylld ankhals med mejram, blodapelsinsås, mille-feuille på spetskål och pistagenötter, potatiscannelloni smaksatt med miso samt fylld och krispig lättrökt lök.
Råvarukorg:
Skreirygg, krispiga fjäll och granrökt huvud, pilgrims-musslor bakade i sitt eget skal med rotselleribrandade, bränd stuvad grönkål, granolja, Matcha thé och syrade endiver
Finalister i Årets Kock 2014
Jesper Bogren
Arbetsplats under tävlingen:
Norda Bar & Grill
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Vildpepparstekt anka serveras med ankpaté toppad med shiitake och apelsingelé, potatispuré med ankfett, löktartelett, gräddkokt kål och apelsinsås.
Råvarukorg:
Smörstekt skrei med terrin på persiljerot och äpplemust samt riven pilgrimsmussla
Sebastian Thureson
Arbetsplats under tävlingen:
Fredsgatan 12
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Helstekt anka l’orange med ragu på låren serveras med rökt saltbakad gul lök, stekt spetskål och mandelpotatispuré.
Råvarukorg:
Mjölkpocherad skrei med sotad pilgrimsmussla, brandade, rotselleri och sås på rökt pilgrimsmusselrom
Markus Westh
Arbetsplats under tävlingen:
The Flying Elk
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Svensk anka med karamelliserad lök, mandel och Comté, Andean Sunrise-potatis rostad i ankfett samt bakad spetskål, serveras med apelsinsås.
Råvarukorg:
Smörbakad skrei med halstrad pilgrimmussla, serveras med broccoli- och sjökorallkräm, broccoli, syrad gurka, purjolök, pepparrot, hasselnötter samt en rostad gräddsky
Johan Backéus
Arbetsplats under tävlingen:
Frilans
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Helstekt och späckad anka med apelsinsås, mandelpotatiskroketter, confitbakad och karamelliserad lök, sjuden spetskål samt en korv på låret.
Råvarukorg:
Havssjuden skreirygg och halstrat slag med rökt pilgrimsmussla, kål och råkräm med pepparrot, serveras med musseldressing
Martin Brag
Arbetsplats under tävlingen:
Brag & Frodell Mat
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Helstekt anka med ragu på låren, apelsinsås, stekt lök, mille-feuille på potatis samt spetskål.
Råvarukorg:
Brynt skrei och pilgrimsmussla med tryffelgryta och vinterkål från Halland