top of page
53271759595_39c21aef82_k.jpg

Filip Fastén

Årets Kock 2014

Filip Fastén är född den 24 september 1989 och är uppvuxen i Ljusdal. Filip har varit aktiv i restaurangbranschen sedan han var 13 år och när han fyllt 21 år blev han en av de yngsta finalisterna genom tiderna i Årets Kock. 

Filip grundade och drev restaurangen Agrikultur som fick en stjärna i Guide Michelin 2018. Han har tidigare arbetat på restauranger som Krusmyntagården på Gotland, Restaurant Frantzén, Grill och Le Rouge i Stockholm samt som privatkock i New York.

Tävlingen Årets Kock 2014

7 februari 2014

Finalrätt 1

Finalrätt 2

Årets Kock 2014 anordnades på Stockholm Waterfront i Stockholm den 7 februari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2014 blev Filip Fastén. Filip vann tävlingen med rätterna:

Modern restaurangrätt:

Helstekt anka kryddad med grönpeppar, fylld ankhals med mejram, blodapelsinsås, mille-feuille på spetskål och pistagenötter, potatiscannelloni smaksatt med miso samt fylld och krispig lättrökt lök.

Råvarukorg:

Skreirygg, krispiga fjäll och granrökt huvud, pilgrims-musslor bakade i sitt eget skal med rotselleribrandade, bränd stuvad grönkål, granolja, Matcha thé och syrade endiver

Finalister i Årets Kock 2014

Jesper Bogren

Arbetsplats under tävlingen:

Norda Bar & Grill

Ort:

Göteborg

Finalrätter

Modern restaurangrätt:

 Vildpepparstekt anka serveras med ankpaté toppad med shiitake och apelsingelé, potatispuré med ankfett, löktartelett, gräddkokt kål och apelsinsås.

Råvarukorg: 

Smörstekt skrei med terrin på persiljerot och äpplemust samt riven pilgrimsmussla

Sebastian Thureson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Fredsgatan 12

Ort:

Stockholm

 

Finalrätter

Modern restaurangrätt: 

Helstekt anka l’orange med ragu på låren serveras med rökt saltbakad gul lök, stekt spetskål och mandelpotatispuré.

 

Råvarukorg: 

Mjölkpocherad skrei med sotad pilgrimsmussla, brandade, rotselleri och sås på rökt pilgrimsmusselrom

Markus Westh

 

Arbetsplats under tävlingen:

The Flying Elk

Ort:

Stockholm

Finalrätter

Modern restaurangrätt: 

Svensk anka med karamelliserad lök, mandel och Comté, Andean Sunrise-potatis rostad i ankfett samt bakad spetskål, serveras med apelsinsås.

Råvarukorg: 

Smörbakad skrei med halstrad pilgrimmussla, serveras med broccoli- och sjökorallkräm, broccoli, syrad gurka, purjolök, pepparrot, hasselnötter samt en rostad gräddsky

Johan Backéus

Arbetsplats under tävlingen:

Frilans

Ort:

Stockholm 

Finalrätter

Modern restaurangrätt: 

Helstekt och späckad anka med apelsinsås, mandelpotatiskroketter, confitbakad och karamelliserad lök, sjuden spetskål samt en korv på låret.

Råvarukorg: 

Havssjuden skreirygg och halstrat slag med rökt pilgrimsmussla, kål och råkräm med pepparrot, serveras med musseldressing

Martin Brag

 

Arbetsplats under tävlingen:

Brag & Frodell Mat

Ort:

Stockholm

Finalrätter

Modern restaurangrätt: 

Helstekt anka med ragu på låren, apelsinsås, stekt lök, mille-feuille på potatis samt spetskål.

Råvarukorg: 

Brynt skrei och pilgrimsmussla med tryffelgryta och vinterkål från Halland

Följ Årets Kock

  • alt.text.label.Instagram
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.LinkedIn
  • alt.text.label.YouTube
  • TikTok
53271288796_56519dd356_k (1).jpg
bottom of page