Daniel Räms
Årets Kock 2013
Daniel Räms är född den 8 februari 1975 och är uppvuxen på lammgården Hallsta Gård, Västerås. Daniel driver idag succérestaurangen Lilla Ego tillsammans med Tom Sjöstedt (vinnare av Årets Kock 2008) och har även erfarenhet från restauranger som Oaxen, Vassa Eggen samt Pontus, samtliga i Stockholm.
Tävlingen Årets Kock 2013
8 februari 2013
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2013 anordnades på Stockholm Waterfront i Stockholm den 8 februari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2013 blev Daniel Räms. Daniel vann tävlingen med rätterna:
Modern Restaurangrätt:
Hällristad fjällröding med kallrökta slag med helstekt blomkål, vintergrönsaker, dillsås samt Himmelsraften med ansjovis
À la carte-rätt på råvarukorg:
Pepparstekt dovhjortssadel med rostad jordärtskocka, jordärtskockskräm, svamp samt löksky och riven Svecia
Finalister i Årets Kock 2013
Leo Frodell
Arbetsplats under tävlingen:
Storstad
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern Restaurangrätt:
Snabbgravad, varmrökt och äppelinkokt fjällröding med mandlar och sigillmärkt Kalixlöjrom serveras med rostad och frasig rotselleri, puré på svenska vinteräpplen, smältande shiitake samt selleri-äppeldashi.
Råvarukorg:
Sotad dovhjortsrygg bakad med timjan, puré på jordärtskocka, steksky på kalvfond, timjan, citron och brynt smör, pressad spetskål, helbakad rotselleri, bakad purjolök och inkokt pärllök
Jesper Bogren
Arbetsplats under tävlingen:
Norda Bar & Grill
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Modern Restaurangrätt:
Brödstekt röding fylld med purjolöksaska, morötter bakade med rökta rödingsfenor, smörstekt shiitakesvamp, picklade hjortron, gul rödingsrom med ingefärstapioka, crudité på lila morot, morotskräm, pulver på rostad grädde och rödingsskinn, serveras med vitvinssås.
Råvarukorg:
Rosmarinstekt dovhjort, rödvinsglaserade rödbetor, rödbetskräm, rödbetscouscous, rödbetscrudité, vinägerkokta steklökar, rödvinssås med brynt smör och gröna enbär
Johan Backéus
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Lux
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern Restaurangrätt:
Buljongsjuden röding toppad med rökt pilgrimsmussla, krispigt skinn och gräddfil, trädgårdskål på syrad lökbädd samt en smörad kållag, serveras med potatis- och gräddfilscrème, friterad surdeg och löjrom à part.
Råvarukorg:
Stekt dovhjortsbiff späckad med ättiksyrad lök, timjan- och smörstekt innerfilé och bräserat kött från revbenen samt rotselleripuré, morötter, hjortsky och brynt smörmajonnäs med svartpeppar
Martin Hansen
Arbetsplats under tävlingen:
Grand Hotell i Lund
Ort:
Lund
Finalrätter
Modern Restaurangrätt:
Dillfrö- och farinstekt fjällröding med frasigt surdegsströbröd och emulsion på lättrökta fjällrödingfenor samt jordärtskocka, syrad slanggurka, Ingrid Marie äpple och blomsterkrasse serveras med sås på knivmusslor.
Råvarukorg:
Stekt hjortrygg med råstekt purjolök, picklad morot, frasig och krämig jordärtskocka, emulsion på rosmarin, spräckt dovhjortsfond med rosmarin.
Martin Brag
Arbetsplats under tävlingen:
Pontus Catering
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern Restaurangrätt: Sockerhalstrad och bakad fjällröding med hetta, rotselleri- och äppelpuré, röding- och Västerbottensostkroketter, kryddpocherat primörägg från Sanda hönseri, Kalixlöjrom och soja.
Råvarukorg:
Hällstekt dovhjortsytterfilé med bakad morot med brynt smör, morotspuré, syrad gulbeta, gulbetsravioli med Svecia, mörbakad purjolök, gryta med innerfilé, bakade lökar och steksky.