Klas Lindberg
Årets Kock 2012
Klas Lindberg är född den 25 februari 1981 och är uppvuxen i Åseda, Småland. Klas har startat Restaurant Portal i Stockholm och har erfarenhet från restauranger som PM & Vänner i Växjö, L`Arpège i Paris och ORO i Oslo.
Utöver vinsten i Årets Kock 2012 har Klas tagit guld i Culinary Olympics med Kocklandslaget 2012 och silver i Nordiska Mästerskapen 2011.
Tävlingen Årets Kock 2012
25 januari 2012
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2012 anordnades på Stockholm Waterfront i Stockholm den 25 januari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2012 blev Klas Lindberg. Klas vann tävlingen med rätterna:
Modern varmrätt:
Hällstekt biff med rökt märgsmör och nordisk hetta
Förrätter – kall & varm
-
Sallad på confiterad hummer, pressade vintergrönsaker, surdegskrutonger med saffran
-
Ingefärsstekt hummer med blomkål, hasselnötter och soja
Finalister i Årets Kock 2012
Daniel Engellau
Arbetsplats under tävlingen:
Lux
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Nystekt ryggbiff med majrovskräm, fettemulsion och rökt märg.
Råvarukorg:
Varm: Smörstekt hummerstjärt med rostad fänkålspuré, blomkål, hyvlad fänkål, hasselnötter och hummerfond smaksatt med smör
Kall: Sallad på inkokt hummerklo med syrad tomat, blekselleri, champinjoner, salladsblad, bunden vinägrett, vattenkrasse, brödkrisp samt en dressing på pepparrot, äpple och citron
Albin Wessman
Arbetsplats under tävlingen:
Adam & Albin Matstudio
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Svensk biffstek med lök.
Råvarukorg:
Varm: Stekt svensk hummer med brynt smör, dragon och morot.
Kall: Kokt svensk hummer med majonnäs, pepparrot & tomatbröd
Fredrik Lagberg
Arbetsplats under tävlingen:
Kroken & Bom
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Gotländsk hängmörad biff och rödbetor med topp-murklor, ansjovis, pressad savoykål, dill, gräddfil och kryddpeppar.
Råvarukorg:
Varm: Hummer och saffranskokt fänkål med klo, spetskål, gemsallad, levainbröd och apelsinsmörsås
Kall: Glasbakad hummerstjärt och japansk omelett med sveciaost, pepparrot, gräddfil, champinjoner och soja
Leo Frodell
Arbetsplats under tävlingen:
Pontus!
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Biff med korv, äpple, kål och lök.
Råvarukorg:
Varm: Hasselnötsconfiterad hummerstjärt med fänkålsmos, skum på fänkål och hasselnötter, brynt smör och syltad blomkål
Kall: Hummerrulle med sojamajonnäs, pepparrot, citronströssel.
Daniel Räms
Arbetsplats under tävlingen:
Räms Mat & Gastronomi
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Gotländsk hängmörad oxrygg Bordelaise serverad med rotfrukter från Skags gård.
Råvarukorg:
Varm: Hummersoppa à part med kål x 3
Kall: Citronmarinerad hummer med sojaemulsion, äpple och hasselnötter.