Viktor Westerlind
Årets Kock 2009
Viktor Westerlind är född den 12 juli 1983 och är uppvuxen i Stockholm. Han har erfarenhet från flera stjärnkrogar och restauranger som Operakällaren, Restaurant Frantzén, den första restaurangen i Sverige att få tre stjärnor i Guide Michelin, Frantzén/Lindeberg, Fredsgatan 12, Grill, Sjögräs, Pontus Group och AIRA.
Utöver Årets Kock 2009 har Viktor tagit guld i Culinary Olympics med Svenska Kocklandslaget 2012.
Årets Kock 2009
5 februari 2009
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2009 anordnades på Liseberg i Göteborg den 5 februari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2009 blev Viktor Westerlind. Viktor vann tävlingen med rätterna:
Modern varmrätt
Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta fylld med musslor samt svensk choucroute på fänkål. Serverad med räkpotatis och lågtempererad råräka, ängamatsgrönsaker samt fänkålsvelouté.
À la carte-rätt på råvarukorg
Timjanstekt kotlettrad med choucroute på fänkål och purjolök, lökcrème, rostad lök, aprikoskompott och vinägersky.
Finalister i Årets Kock 2009
Anna Johansson
Arbetsplats under tävlingen:
Vendel at Sturehof
Ort:
Malmö
Finalrätt
Modern restaurangrätt:
Räkgriljerad sej med räkpärlor. Ångat musselknyte med fänkål och purjolök, buljongkokt blomkål serverad på gröna alger. Brynt blomkålskräm med råmarinerade råräkor, blomkålsblad, fänkål och smörstekt surdegsbröd. Med en doft av lavendel.
Bertil Hammar
Arbetsplats under tävlingen:
Stockholm Spis
Ort:
Stockholm
Finalrätt
Modern restaurangrätt:
Citron- och dillfrörimmad sej, toppluva fylld med blåmussla, pepparrot och dill. Serveras med vintergrönsaker i nyans och buljong från västkusten.
Alexander Sjögren
Arbetsplats under tävlingen:
Vendel al Stenar
Ort:
Kåseberga
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Tartar på råräka och confiterad hönsgula, räk- och fänkålsbakad sej samt lättrökt musseldumpling. Kålvariation i olika texturer samt varm pepparrotsfil i dinkel. Serveras med skaldjursbuljong smaksatt med brynt kål.
Christofer Ekman
Arbetsplats under tävlingen:
Fredgatan 12
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt:Sejrygg bakad i rapsolja med en ljummen sallad på blåmusslor, gurka och forellrom, täckt med smörstekt skinn samt sous vide-kokt fänkål fylld med råräkor och fänkålshjärta kokt i räkbuljong. Serverad med mandelpotatispuré smaksatt med mjölkkokt sej, pepparrot och stekt sejbuk, samt brynt citronsmör och blåmusselsås.
Tomas Diedrichsen
Arbetsplats under tävlingen:
Ulfsunda Slott
Ort:
Bromma
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Senapsbakad sej och rullad sejsida med råräkor, havtornsmarinerade blåmusslor med kräm och bitar av kålrot, sallad på äpple, smålök och krasse, pepparrotspulver samt skummad blåmusselsås.