top of page
53271759595_39c21aef82_k.jpg
finalist2008 0009.jpg

Tom Sjöstedt

Årets Kock 2008

Tom Sjöstedt är född den 5 september 1975 och är uppvuxen i Gusum, Östergötland. Tom startade Lilla Ego tillsammans med Daniel Räms och har erfarenhet från restauranger som Fågelbrohus och Pontus i Stockholm samt Hotell Borgholm på Öland och Högbo Brukshotell, Sandviken.

Tom deltog även i det Svenska Kocklandslaget som vann silvermedalj på VM i Luxemburg 2006.

Tävlingen Årets Kock 2008

30 januari 2008

Finalrätt 1

Finalrätt 2

Årets Kock 2008 anordnades på Stadshuset i Stockholm den 30 januari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2008 blev Tom Sjöstedt. Tom vann tävlingen med rätterna:

 

Modern varmrätt

Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör​

 

 

Nutida ekologiskt

Variation på kål med crème på kålrot smaksatt med brynt smör, äggrulle med löjrom, dinkelstekt siklöja samt pepparrotsbuljong

Finalister i Årets Kock 2008

Christian Fredriksson

Arbetsplats under tävlingen:

Strix Lunch & Catering

Ort:

Stockholm

Finalrätter

Modern restaurangrätt:
Kryddstekt oxfilé, porterbräserad märgpipa och knaperstekt oxsvans serveras med palsternackspuré smaksatt med brynt smör, långpepparpicklade rotfrukter och jordärtskockspotatis.

Råvarukorg: 
Lättgravad körvelstekt siklöja med confit och puré på fänkål, blomkålssallad, citronsås samt vinägrett på löjrom och pepparrot

Tobias Millqvist

 

Arbetsplats under tävlingen:

Era 10:3 gastronomistudio

Ort:

Båstad

 

Finalrätter

Modern restaurangrätt:
Oxfilé rullad i röksaltade och kryddiga brödsmulor, confiterad och senapsglaserad bog samt oxsvansragu. Serveras med vintersallad, lättsyrade rotfrukter, palsternacks- och gulbetspuré samt Karl-Johansky.

Råvarukorg: 
Äppelbakad siklöja med ljummen sallad på belugalinser, gröna bönor, rädisor och fänkål, pepparrotskryddad löjrom, gräddfilssyrad blomkålscrème och persiljeemulsion

Alexander Sjögren

 

Arbetsplats under tävlingen:

Mötesplatsen Österlen

Ort:

Löderup

Finalrätter

Modern restaurangrätt: 
Variation på ekologisk oxe med varm gräddfilsgelé, pistagenöt och timjanskål samt Karl-Johansvamp, bräserad purjolök med potatissenap och citron- och oxsvanssky.

Råvarukorg: 
Senapssiklöja med löjrom på gräslökstuilles, rosenkålskompott, äpple- och olivoljepuré, sallad på äpple, dill, fänkål och russin, tournerad Dittapotatis i fänkåls- och citronbuljong samt pepparrotsskum

Martin Hansen

Arbetsplats under tävlingen:

Skanör Gästgifvaregård

Ort:

Skanör

Finalrätter

Modern restaurangrätt:
Ekologisk oxfilé med gulbeta, märg- och rosenkålspuré, trattkantareller och salvia. Serveras med cannelloni på oxsvans och getfetaost från Vilhelmsdal.

Råvarukorg:
Lättrimmad siklöja med kalixlöjrom, kronärtskocka, purjolök och dill, fisksky med grov senap samt potatispuré med pepparrot

Håkan Olsson

 

Arbetsplats under tävlingen:

Vendel at Sturehof

Ort:

Malmö

Finalrätter

Modern restaurangrätt:
Glaserad oxfilé och korv med rökt smör i oxsvans- och dillbuljong. Fylld jordärtskockspuré med toppmurklor, sallad på rostade korngryn, aprikos och röd amaranth med pepparrotsskum.

Råvarukorg: 
Halstrad siklöja med rosenkål, svampgnocchi, brynt dillsmör och pepparrotsskum

Följ Årets Kock

  • alt.text.label.Instagram
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.LinkedIn
  • alt.text.label.YouTube
  • TikTok
53271288796_56519dd356_k (1).jpg
bottom of page