Tom Sjöstedt
Årets Kock 2008
Tom Sjöstedt är född den 5 september 1975 och är uppvuxen i Gusum, Östergötland. Tom startade Lilla Ego tillsammans med Daniel Räms och har erfarenhet från restauranger som Fågelbrohus och Pontus i Stockholm samt Hotell Borgholm på Öland och Högbo Brukshotell, Sandviken.
Tom deltog även i det Svenska Kocklandslaget som vann silvermedalj på VM i Luxemburg 2006.
Tävlingen Årets Kock 2008
30 januari 2008
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2008 anordnades på Stadshuset i Stockholm den 30 januari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2008 blev Tom Sjöstedt. Tom vann tävlingen med rätterna:
Modern varmrätt
Citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötscrème. Serveras med sylta på märgpipa, krispig oxfilé och rödvinssky smaksatt med brynt smör
Nutida ekologiskt
Variation på kål med crème på kålrot smaksatt med brynt smör, äggrulle med löjrom, dinkelstekt siklöja samt pepparrotsbuljong
Finalister i Årets Kock 2008
Christian Fredriksson
Arbetsplats under tävlingen:
Strix Lunch & Catering
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Kryddstekt oxfilé, porterbräserad märgpipa och knaperstekt oxsvans serveras med palsternackspuré smaksatt med brynt smör, långpepparpicklade rotfrukter och jordärtskockspotatis.
Råvarukorg:
Lättgravad körvelstekt siklöja med confit och puré på fänkål, blomkålssallad, citronsås samt vinägrett på löjrom och pepparrot
Tobias Millqvist
Arbetsplats under tävlingen:
Era 10:3 gastronomistudio
Ort:
Båstad
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Oxfilé rullad i röksaltade och kryddiga brödsmulor, confiterad och senapsglaserad bog samt oxsvansragu. Serveras med vintersallad, lättsyrade rotfrukter, palsternacks- och gulbetspuré samt Karl-Johansky.
Råvarukorg:
Äppelbakad siklöja med ljummen sallad på belugalinser, gröna bönor, rädisor och fänkål, pepparrotskryddad löjrom, gräddfilssyrad blomkålscrème och persiljeemulsion
Alexander Sjögren
Arbetsplats under tävlingen:
Mötesplatsen Österlen
Ort:
Löderup
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Variation på ekologisk oxe med varm gräddfilsgelé, pistagenöt och timjanskål samt Karl-Johansvamp, bräserad purjolök med potatissenap och citron- och oxsvanssky.
Råvarukorg:
Senapssiklöja med löjrom på gräslökstuilles, rosenkålskompott, äpple- och olivoljepuré, sallad på äpple, dill, fänkål och russin, tournerad Dittapotatis i fänkåls- och citronbuljong samt pepparrotsskum
Martin Hansen
Arbetsplats under tävlingen:
Skanör Gästgifvaregård
Ort:
Skanör
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Ekologisk oxfilé med gulbeta, märg- och rosenkålspuré, trattkantareller och salvia. Serveras med cannelloni på oxsvans och getfetaost från Vilhelmsdal.
Råvarukorg:
Lättrimmad siklöja med kalixlöjrom, kronärtskocka, purjolök och dill, fisksky med grov senap samt potatispuré med pepparrot
Håkan Olsson
Arbetsplats under tävlingen:
Vendel at Sturehof
Ort:
Malmö
Finalrätter
Modern restaurangrätt:
Glaserad oxfilé och korv med rökt smör i oxsvans- och dillbuljong. Fylld jordärtskockspuré med toppmurklor, sallad på rostade korngryn, aprikos och röd amaranth med pepparrotsskum.
Råvarukorg:
Halstrad siklöja med rosenkål, svampgnocchi, brynt dillsmör och pepparrotsskum