Tommy Myllymäki
Årets Kock 2007
Tommy Myllymäki är född 1978 och är uppvuxen i Katrineholm. Förutom vinsten i Årets Kock 2007 kan han tillräkna sig utmärkelsen Journalisternas Kock 2011, andra plats Bocuse d’Or 2011, femte plats Bocuse d’Or Europe 2010, svensk kandidat Bocuse d’Or 2010–2011 och 2014–2015. Guld Bocuse d´Or Europe 2014 och tredje plats i Bocuse d’Or 2015. Inför Bocuse d’Or Europe 2018 var han huvudcoach till vår svenska representant Sebastian Gibrand och 2024 var han president för den svenska satsningen i Bocuse d’Or.
Tommy driver Aira på Djurgården i Stockholm som belönades med två stjärnor i Guide Michelin 2023 och Bobergs Matsal på NK.
Tävlingen Årets Kock 2007
31 januari 2007
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2007 ägde rum på Grand Hotel i Stockholm den 31 januari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2007 blev Tommy Myllymäki. Tommy vann tävlingen med rätterna:
Modern varmrätt
Variation på unggris med äpple- och jordärtskockskompott samt ingefärsmorötter.
À la carte-rätt på råvarukorg
Havskräftor och musslor med citron och vitlök, mörbräserad fänkål apelsinkokta morötter och saffrans- och havskräftssås.
Finalister i Årets Kock 2007
Simon Lundén
Arbetsplats under tävlingen:
Swedish Taste
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Restaurangrätt:
Kryddbakad unggrisstek med pumpa, äppelvinägerfläsk och ragu på lägg och champinjonskott samt potatis- och purjolökspuré.
Råvarukorg:
Pepparstekta skaldjur med inkokt fänkål, currycrème och havskräftsjuice med brynt smör
Martin Petterson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Fond
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Restaurangrätt:
Äppelbräserad liten skinka, vaniljstekt rulle samt ragu på lägg, små champinjoner och jordärtskocka, serveras med kumminsyrad vitkål, impotatis och glaserade rotfrukter, skummig rosmarinsås samt senapsmaksatt äppelkompott.
Råvarukorg:
Crème fraichemixad musselfrikassé med currystekt havskräfta och pilgrimsmussla, råmarinerad fänkål samt syrad schalottenlök
Jakob Lells
Arbetsplats under tävlingen:
Skanörs Gästgifvaregård
Ort:
Skanör
Finalrätter
Restaurangrätt:
Variation på unggris med äpple- och jordärtskockskompott samt ingefärsmorötter.
Råvarukorg:
Stekta havskräftor med apelsinbräserad gemsallad och selleripuré i musselcurryskum
Tobias Östlund
Arbetsplats under tävlingen:
Gastronomistudio
Ort:
Båstad
Finalrätter
Restaurangrätt:
Senaps- och silverlöksglaserad skinka, korv av rostad sida samt varm sylta av lägg och persilja serveras med syrad majrova, citrongrönt och frasig jordärtskockspotatis smaksatt med rökt späck samt steksky.
Råvarukorg:
Havskräftor och musslor med citron och vitlök, mörbräserad fänkål apelsinkokta morötter och saffrans- och havskräftssås
Tom Sjöstedt
Arbetsplats under tävlingen:
Selleri
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Restaurangrätt:
Röd vinbärsbräserad sida, kryddstekt skinka och slarvsylta på framlägg, serveras med hasselnötsbuljong smaksatt med brynt smör.
Råvarukorg:
Halstrad pilgrimsmussla och havskräfta serverad med tempererad sallad på blåmussla, morotskräm kryddad med rostad Svecia samt apelsin- och havskräftsvinägrett