Christian Hellberg
Årets Kock 2001
Christian Hellberg är född den 12 oktober 1972 och är uppvuxen i Fjällbacka.
Christian har drivit Griffin’s Steakhouse i egen regi för Stureplansgruppen och julbord på Gamla Riksarkivet under många år tillsammans med Niklas Ekstedt.
Han har även erfarenhet från hotell i Frankrike Utöver Årets Kock har han också varit finalist i Guldfisken.
Tävlingen Årets Kock 2001
30 januari 2001
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2001 anordnades på Hotell 11 / Eriksbergshallen i Göteborg den 30 januari där åtta finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2001 blev Christian Hellberg. Christian vann tävlingen med rätterna:
Modern varmrätt
Halstrad rimmad torsk med tomat- och timjanmojjo, ragu på sparris och jordärtskocka och mandelpotatis- och blomkålspuré
Streetfood-rätt
Citron- och körvelsoppa som serveras med kycklingrulle smaksatt med ingefära samt en grönsaks- och färskostfylld krutong.
Finalister i Årets Kock 2001
Paul Svensson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Bon Lloc
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Varmrätt:
Citronrimmad stekt torsk med mörkokt kål, ansjovispotatis, späda grönsaker och en syrad kalvsky med brynt smör.
Streetfood:
Oxminestrone med parmesanbröd och kesella.
Marco Baudone
Arbetsplats under tävlingen:
Operakällaren
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Varmrätt:
Kryddpepparstekt torsk med grönsaksragu, oxmärg och kokta potatisrullar serveras med en jordärtskocks- och rostad vitlökssås samt en vinreduktion och rökta torskkinder.
Streetfood:
Sellerisoppa med risopasta och sockerärtor serveras med sallad på rödlök, gurka och kålrabbi samt fisk- och skaldjursfrityr.
Anna-Karin Kindmark
Arbetsplats under tävlingen:
Färna Herrgård
Ort:
Skinnskatteberg
Finalrätter
Varmrätt:
Rimmad ångpocherad torskrygg med pytt på kålrot, salladslök och blåmusslor, dillsmörsås och mandelpotatissufflé.
Streetfood:
Champinjon- och kronärtskocksoppa med ost- och grönsaksfylld tomatmuffin, kesella- och linsdip.
Björn Tagesson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Trädgår´n
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt:
Halstrad lättrimmad torskrygg penslad med sötsur dillglace, körvelglaserade svartrötter, kräftsallad med örter och schalottenlök samt potatis- och palsternackscrème.
Streetfood:
Sötpotatissoppa med grönsaksceviche, chorizo samt BBQ-kyckling och lime- och gurkdip.
Andreas Jerrhag
Arbetsplats under tävlingen:
Frilans
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Varmrätt:
Ångad torsk med rostade grönsaker och rökt sidfläsk, potatiskräm och ansjovissmörskum.
Streetfood:
Blomkålssoppa med kalkonfrikadeller, herrgårdsgrönsaker och rågbröd med färskost smaksatt med citron, vitlök, äpple och gräslök.
Henrik Regnér
Arbetsplats under tävlingen:
Atmosfär
Ort:
Malmö
Finalrätter
Varmrätt:
Ångad torsk med rostade grönsaker och rökt sidfläsk, potatiskräm och ansjovissmörskum.
Streetfood:
Blomkålssoppa med kalkonfrikadeller, herrgårdsgrönsaker och rågbröd med färskost smaksatt med citron, vitlök, äpple och gräslök.
Mario Reisenhofer
Arbetsplats under tävlingen:
Högbo Brukshotell
Ort:
Sandviken
Finalrätter
Varmrätt:
Anis- och citrusrimmad torsk på spetskål med fänkålsfylld potatis, buljongkokta knippmorötter och tomat- och fänkålsås.
Streetfood:
Kålrabbi- och svartrotsoppa med rökt renbog, bulgur- och kesellafylld polenta på hembakat rosmarinknäcke.