Michael Björklund
Årets Kock 2000
Michael Björklund är född 1975 och är uppvuxen på Åland. Michael har erfarenhet från ett flertal egna restauranger på Åland som Smakbyn, Pub Niska och ÅSS Paviljongen. Michael har också varit verksam i Göteborg där han bland annat arbetade på Fond, Trädgår’n och Tvåkanten.
Utöver att vinna Årets Kock 2000 har Michael också vunnit samma titel i Finland 1997 och 1999 kom han femma i Bocuse d’Or.
Tävlingen Årets Kock 2000
1 februari 2000
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 2000 anordnades på Grand Hotel i Stockholm den 1 februari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 2000 blev Michael Björklund. Michael vann tävlingen med rätterna:
Varmrätt:
Smörstekt lax med senapsglaserad sparris och små morötter, pilgrimsmusslor toppade med lätt syrlig tomat och schalottenlök, jordärtskocks- och potatisbakelse, blåmusselsås.
Streetfood:
Jordärtskockssoppa med oxbringa och rotsaker, krasse- och cheddartoast med senapscréme.
Finalister i Årets Kock 2000
Björn Tagesson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Trädgår´n
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt:
Halstrad lättrimmad lax penslad med citron- och körvelolja, pilgrimsmusslor och blåmusslor på ragu av kronärtskockor, spetskål och shitake, mosad potatis smaksatt med Västerbottenost, körvel- och blåmusselsås.
Streetfood:
Dumplings med kyckling och cashewnötter, stekt ris med grönsaker, kimchi, limeyoghurt och chilidip.
Andreas Lundh
Arbetsplats under tävlingen:
Gastronombutiken
Ort:
Helsingborg
Finalrätter
Varmrätt:
Confit på lax med korianderhalstrade pilgrimsmusslor, blomkålscréme och persiljekryddad spenat.
Streetfood:
Soppa på fänkål och jordärtskockor, spröd rulle med kyckling och äpple, sallad på fänkål och jordärtskocka.
Christian Hellberg
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Trädgår´n
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt:
Bräserad lättrimmad lax på en jordärtskocksravioli med en fänkål- och musselragu, bouillabaissesås och friterade vetetortillas.
Streetfood:
Friterade krabbspett med örtsallad, basilika- och cashewnötsyoghurt och sweet soysauce.
Kristina Nordström
Arbetsplats under tävlingen:
Kattegatt Gastronomi och Logi
Ort:
Torekov
Finalrätter
Varmrätt:
Sockersaltad och ugnsbakad lax, rullar i bacon och dill, mousseline på pilgrimsmusslor, grönsaksjulienne och halstrad pilgrimsmussla, potatisrondell med kompott på jordärtskocka och potatis med smörstekt, svart trumpetsvamp, serveras med en créme på persilja och blåmusslor.
Streetfood:
Senapspanerad oxbringa med rotfrulter och ansjoviscréme med rostad vitlök och dragon.
Danyel M. Couet
Arbetsplats under tävlingen:
Fredsgatan 12
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Varmrätt:
Laxconfit med äppelstekt pilgrimsmussla, buljongkokta grönsaker och sockerärtsås.
Streetfood:
Friterade potatis- och oxbringebollar med pepparrotsdip och äppelsalsa.