


Jonas Dahlbom
Årets Kock 1996
Jonas Dahlbom är född den 22 juni 1969 och uppvuxen i Halmstad. Han har erfarenhet från bland annat krogarna Johanna, La Scala och Sjömagasinet i Göteborg.
Karriären som krögare inledde Jonas tillsammans med sin bror Anders Dahlbom, Årets Kock 1993. De har genom åren drivit restaurangerna Bröderna Dahlbom i Fiskekörka, Bröderna Dahlbom, Trädgår’n, Tabla och Tempu Sushi i Göteborg, samt restaurangen Dahlbom på torget i Åre.
Årets Kock 1996
6 februari 1996
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 1996 anordnades på St: Görans Gymnasium i Stockholm den 6 februari där åtta finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 1996 blev Jonas Dahlbom. Jonas vann tävlingen med rätterna:
Förrätt
Halstrade pilgrimsmusslor med havskräftssallad vänd i tomat- och pepparrotsdressing, serverade med äppelkräm och gräslökssticks.
Huvudrätt
Limepenslade kycklingbröst med en rulle av låret, som hade smaksatts med körvel, serveras med äppel- och mandelpotatispuré och en jordärtskocka på tomatbädd med rostad vitlökssås.
Finalister i Årets Kock 1996
Niclas Ryhnell
Arbetsplats under tävlingen:
Norrlands Bar & Grill
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Huvudrätt:
Stekt Gödkycklingsbröst med confit på lår med vita bönor, linser och smålök, Ungsbakade grönsaker och kräftsjärtat med vitlök, Mandelpotatis- och oxmärgspuré med kyckling lever, Salvia och rosmarinsky smaksatt med honung och citron.
Henrik Håkansson
Arbetsplats under tävlingen:
Frilans
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Huvudrätt:
Trilogi på kyckling med krispigt skinn, selleri fylld med sidfläsk och päron serveras med glaserad sättlök och hasselnötsås.
Magnus Lindström
Arbetsplats under tävlingen:
Gondolen
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Huvudrätt:
Kyckling fylld med Karl-Johansvamp, spetskål och äpple sauté, ugnsbakad silverlök med linser, terrine på jordärtskocka och mandelpotatis, cider- och grönpepparsås.
Magnus Ek
Arbetsplats under tävlingen:
Oaxen Skärgårdskrog
Ort:
Hölö
Finalrätter
Huvudrätt:
Kokt kyckling i dill och bröst i rödbestform med rotfruktsknyte, potatisgarnetyr med äpple och rökt fläsk samt varm inlagd kål serverad med grov senapssås.
Franck Wialleton
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang 28+
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Huvudrätt:
Ugnsbakat kycklingbröst och senapsfärserat lår, kryddpeppar och leversås samt grönsakskorv, rotfruktsfricasse och prästostsufflé.
Claes Nyberg
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Tvåkanten
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Huvudrätt:
Ugnsbakat kycklingbröst och senapsfärserat lår, kryddpeppar och leversås samt grönsakskorv, rotfruktsfricasse och prästostsufflé.
Mathias Dahlgren
Arbetsplats under tävlingen:
Frilans
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Huvudrätt:
Pepparkyckling med liten gryta på rimmat låt och rotfrukter, persiljefrästa champinjonskott, mandelpotatispuré och portvinssås.