Anders Dahbom Wettergren
Årets Kock 1993
Han har drivit restauranger som Bröderna Dahlbom, Trädgår’n, Tabla, och Tempu Sushi i Göteborg samt Restaurang Dahlbom i Åre med brodern Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996.
Utöver Göteborg har han även erfarenhet från restauranger som Johanna, Belle Avenue, La Scala i Göteborg, Grand Tenan i Marstrand, och Fjäderholmarnas krog i Stockholm. Internationellt har han också ägt och drivit Castanha i Cumbuco, Brasilien.
Tävlingen Årets Kock 1993
3 februari 1993
Finalrätt 1
Finalrätt 2
Årets Kock 1993 anordnades på Restaurangskolan i Stockholm den 3 februari där sex finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 1993 blev Anders Dahlbom Wettergren. Anders vann tävlingen med rätterna:
Brässerat, lenrimmat ankbröst och ragu på låren, serveras med potatistorn med friterade chips, små piroger med aubergine, lökgateau och syrad lime- och dragonsås
Anka – 2 st a 2,5-2,8 kg med lever Majrovor, Gröna linser, Äggplanta, Lime, Grönkål, Mango, Färsk dragon, 1 liter kalvbuljong, Mejeri- och bassortiment
Finalister i Årets Kock 1993
Håkan Thörnström
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Trädgår´n
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt:
Halstrad lättrimmad lax penslad med citron- och körvelolja, pilgrimsmusslor och blåmusslor på ragu av kronärtskockor, spetskål och shitake, mosad potatis smaksatt med Västerbottenost, körvel- och blåmusselsås.
Streetfood:
Dumplings med kyckling och cashewnötter, stekt ris med grönsaker, kimchi, limeyoghurt och chilidip.
Niclas Ryhnell
Arbetsplats under tävlingen:
Gastronombutiken
Ort:
Helsingborg
Finalrätter
Varmrätt:
Confit på lax med korianderhalstrade pilgrimsmusslor, blomkålscréme och persiljekryddad spenat.
Streetfood:
Soppa på fänkål och jordärtskockor, spröd rulle med kyckling och äpple, sallad på fänkål och jordärtskocka.
Ola Andersson
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Trädgår´n
Ort:
Göteborg
Finalrätter
Varmrätt:
Bräserad lättrimmad lax på en jordärtskocksravioli med en fänkål- och musselragu, bouillabaissesås och friterade vetetortillas.
Streetfood:
Friterade krabbspett med örtsallad, basilika- och cashewnötsyoghurt och sweet soysauce.
Jonas Dahlbom
Arbetsplats under tävlingen:
Kattegatt Gastronomi och Logi
Ort:
Torekov
Finalrätter
Varmrätt:
Sockersaltad och ugnsbakad lax, rullar i bacon och dill, mousseline på pilgrimsmusslor, grönsaksjulienne och halstrad pilgrimsmussla, potatisrondell med kompott på jordärtskocka och potatis med smörstekt, svart trumpetsvamp, serveras med en créme på persilja och blåmusslor.
Streetfood:
Senapspanerad oxbringa med rotfrulter och ansjoviscréme med rostad vitlök och dragon.
Thomas Norman
Arbetsplats under tävlingen:
Fredsgatan 12
Ort:
Stockholm
Finalrätter
Varmrätt:
Laxconfit med äppelstekt pilgrimsmussla, buljongkokta grönsaker och sockerärtsås.
Streetfood:
Friterade potatis- och oxbringebollar med pepparrotsdip och äppelsalsa.