Rikard Nilsson
Årets Kock 1991
Rikard Nilsson är född den 25 april 1965 och är uppvuxen i Ängelholm. Han är rådgivare och inspiratör genom sitt företag Gastric Foodconsulting & Event.
Rikard har drivit Kattegat Gastronomi och Logi i Torekov tillsammans med sin bror Robert Nilsson, Årets Kock 1998, samt har erfarenhet från restauranger som Johanna, Fiskaregatan, Sofiero Slott. Rikard har också tävlat med Kocklandslaget.
Årets Kock 1991
5 februari 1991
Finalrätt
Årets Kock 1991 anordnades på Jordbrukets Provkökl i Stockholm den 5 februari där fem finalister tävlade om titeln. Vinnaren av Årets Kock 1991 blev Rickard Nilsson. Rickard vann tävlingen med rätterna:
Timjan- och persiljebakad renkalvfilé med millefeuille på potatis och selleri och kronärtskocksbotten fylld med sauterad Karl Johan och äppeltärningar, serverad med palsternackssmörsås smaksatt med äpple.
Finalister i Årets Kock 1991
2
Ola Andersson
Arbetsplats under tävlingen:
Franska Matsalen, Grand Hôtel
Ort:
Stockholm
Finalrätt:
Grönsakspanerad renkalvskotlett med kastanjesås och timjanstekt renkarré i sherryvinägersås.
3
Andreas Lundh
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurant Michel
Ort:
Stockholm
Finalrätt:
Helstekt renkalvsadel med kronärtskocksbottnar fyllda med rödlökdsmarmelad och lingon, selleripotatis, palsternackaspuré och spenat- och päronpuré, serveras med en karamelliserad portvinssås.
4
Melker Andersson
Arbetsplats under tävlingen:
L´Escargot
Ort:
Stockholm
Finalrätt:
Potatisbakad renkalvsadel med schalottenvinägersås och rotfruktsfylld kronärtskocksbotten i mangold.
5
Anders Munther
Arbetsplats under tävlingen:
Restaurang Arken
Ort:
Gävle
Finalrätt:
Helstekt renkalvsfilé på en rotfruktsmosaik inom en Kesellagratinerad potatiskrans med en persiljesås.